Leeftijd kind alleen thuis
Kinderen / Kleuter / Opvoeden / Ouders / Schoolkind

Leeftijd kind alleen thuis

Als ik er alleen al aan denk dat mijn oudste (6 jaar) een tijdje alleen thuis zou zijn, dan krijg ik al de bibbers. Mijn oudste is een heel onderzoekend jongetje en is niet snel bang. Je weet dus nooit wat hij bedenkt, en dat is ook de reden dat ik het niet veilig vind als hij een tijdje alleen thuis zou zijn. Toch werd ik laatst wel aan het denken gezet hierover. Een vriendin vertelde me dat zij haar zoontje van 5 jaar gerust even alleen thuis laat als zij haar oudste van de sport op gaat halen. “Het is maar een half uurtje en als er wat is dan kan hij toch naar de buren lopen?” In eerste instantie viel mijn mond open van verbazing. Heb ik onder een steen gelegen en is het heel normaal om een kind van deze leeftijd een half uurtje alleen thuis te laten? Of is 5 jaar toch aan de vroege kant? Wat is eigenlijk een geschikte leeftijd dat een kind alleen thuis kan zijn?

Verschillende kinderen, verschillende redenen

Het is natuurlijk per kind heel verschillend vanaf wanneer hij of zij alleen thuis kan zijn. Zoals gezegd is mijn oudste een nogal onderzoekend jongetje en ik krijg echt de kriebels van het idee dat hij eventjes alleen thuis zou zijn. Wat zal ik aantreffen als ik weer thuis ben? Straks bedenkt hij dat hij eten voor zichzelf wil maken en zet hij het gas aan ofzo. Of gaat hij kijken wat er gebeurd als hij boven het trapgat van de zolder gaat hangen. Mijn tweede is 5 jaar en heeft minder de neiging om er proefondervindelijk achter te komen wat wel en niet handig is. Maar als ik er aan denk dat hij eventjes alleen thuis zou zijn, dan denk ik dat hij bang wordt en niet weet waar hij heen moet of wat hij moet doen. Dus dat lijkt mij ook een heel slecht idee. Voorlopig mogen mijn jongens dus nog niet alleen thuis zijn, om twee heel verschillende redenen.

Lees ook: Tips voor overgangsmomenten.

Wat zegt de wet?

De Nederlandse wet geeft geen leeftijd aan vanaf wanneer een kind alleen thuis mag blijven. Wat de wet wel zegt is dat je geen hulpbehoevenden alleen mag laten. Als je bijvoorbeeld je baby alleen thuis laat als je even snel je kinderen van school ophaalt en er breekt brand uit, dan ben je wel aansprakelijk.

Aan wat voor richtlijnen kan ik denken?

Er zijn wel bepaalde richtlijnen met welke leeftijd je je kind thuis kunt laten:

  • Onder de 7 jaar wordt het afgeraden om je kind alleen te laten. Dit geldt voor thuis, maar ook voor in de auto of in een speeltuin.
  • Tussen de 8 en 10 jaar wordt het eigenlijk ook niet aangeraden. Wil je dat toch doen? Doe dan maximaal een half uur en bij daglicht.
  • Kinderen van 11 en 12 jaar kunnen ongeveer 1,5 tot 2 uur alleen thuis zijn. Wel weer bij daglicht.
  • Kinderen van 13 tot 15 jaar kunnen best een tijdje alleen thuis blijven, alleen niet ’s nachts.
  • Kinderen vanaf 16 jaar kunnen gerust alleen thuis zijn voor wat langere periodes.

Per kind weer anders

Op zich is het natuurlijk prima om naar deze richtlijnen te kijken. Maar nog belangrijker is dat je zelf voor je eigen kind een inschatting maakt of het kan of niet. De verantwoorde leeftijd dat een kind alleen thuis kan zijn is per kind erg verschillend. Heeft je kind een groot verantwoordelijkheidsgevoel? Dan kun je hem wat makkelijker alleen thuis laten. Kijk ook goed of je kind het niet te spannend vindt om alleen thuis te zijn. Het zou echt super zielig zijn als hij bang is en niet goed weet wat hij moet doen. Of gaat je kind rare en gevaarlijke dingen doen als jij er niet bent? Dan is hij nog niet klaar voor deze verantwoordelijkheid.

Goeie voorbereiding voor je kind

Heb je het idee dat je kind er wel aan toe is om zo af en toe even alleen thuis te zijn? Dan is het goed om het voor te bereiden. Praat er met je kind over, hoe voelt het zich bij het idee? Bespreek ook de regels: bijvoorbeeld dat hij niet aan het gas of de magnetron mag zitten. Vertel hem ook wat hij mag doen als hij zich niet fijn voelt. Bijvoorbeeld naar de buren lopen. Vertel je kind ook hoe lang je weg blijft. Wijs op de klok aan wanneer je weer terug bent. De eerste keren dat je je kind alleen thuis laat is het natuurlijk niet handig om hem lang alleen te laten. Begin met korte periodes en als dat goed gaat dan kun je het uit gaan bouwen.

Voorbereiding voor jou

Zelf kun je ook het een en ander voorbereiden. Doe bijvoorbeeld niet de wasmachine of de droger aan als je weg bent. Dan is de kans op kortsluiting en dus op brand minder groot. Ik hoorde laatst van iemand dat die een heel goedkoop mobieltje had gekocht met een prepaid abonnement. Deze telefoon is voor de situaties dat hun oudste zoon, inmiddels 8 jaar, even alleen thuis is. Het nummer van hem en zijn vrouw stonden in de sneltoetsen, dus dat was makkelijk om even te bellen als het nodig is. Als je kind nog aan de jonge kant is kan het handig zijn om ook even de buren in te lichten dat je kind alleen thuis is.

Bij thuiskomst

Als je dan weer thuis bent, is het goed om met je kind even te praten om te vragen hoe het ging en wat je kind heeft gedaan. Is het goed gegaan? Vertel je kind hoe trots je op hem bent, en kijk of het een andere keer weer kan, en dan misschien een paar minuutjes langer.

Niet te laat met alleen thuis blijven

Kinderen kunnen soms meer verantwoordelijk gedrag vertonen dan je denkt. Soms is het ook goed om een kind de verantwoordelijkheid te geven dat hij af en toe alleen thuis is. Hij leert dan zelf oplossingen te bedenken als hij ergens tegenaan loopt, tijdens het spelen bijvoorbeeld. Voor een kind kan het ook wel eens lekker zijn om even zonder zijn ouders thuis te zijn. Ik zou zeggen, wacht daarom ook weer niet al te lang met ze af en toe alleen thuis te laten.

Lees ook: Treuzelen

*Deze tekst kan een affiliate link bevatten, dat betekent dat ik eventueel commissie krijg zonder dat jou dat iets extra’s kost.*

Like en volg ons op

Auteur

info@nietvolgensboekje.nl
Mijn naam is Geke Douw. Ik ben getrouwd en moeder van drie kinderen. Twee prachtige en ondernemende jongens en een schattig maar minstens zo ondernemend meisje. Ik vind het ouderschap een super mooie leerschool, een school waar je nooit uitgeleerd raakt.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Wat vindt papa eng?

27 mei 2019

Naar buiten challenge

31 mei 2019

Wordpress Social Share Plugin powered by Ultimatelysocial
error

Volg ons op: