Tips voor overgangsmomenten
Opvoeden / Ouders

Tips voor overgangsmomenten

“Jongens, het spelen is nu klaar. Jullie mogen je schoenen en je jassen aan doen, we gaan naar school.” Deze zin is bij ons thuis geregeld een aanleiding tot grote onrust. Of bij mij, of bij de jongens. Ideaal zou natuurlijk zijn dat ze meteen hun speelgoed neerleggen en naar de bijkeuken lopen om hun schoenen en jassen aan te trekken. Maar oké, ergens begrijp ik zelf ook wel dat dat misschien wat hoog gegrepen is. Toch blijven dit soort overgangsmomenten soms wel een flinke uitdaging.

Wat zijn overgangsmomenten?

Overgangsmomenten zijn de momenten tussen de activiteiten door. Dus als de kinderen bijvoorbeel aan het spelen zijn en ze moeten zich klaar gaan maken voor school. Of de kinderen zitten even achter een scherm en ze moeten het uit doen omdat jullie gaan eten. Eigenlijk bestaat de hele dag uit stukjes (spelen, eten, naar het kinderdagverblijf of school, weer naar huis…) met daartussen de overgangsmomenten. Doe je als ouder het overgangsmoment iets te rigoreus, dan is de kans groot dat je kinderen gaan mopperen. Een paar flinke scènes zijn dan niet uitgesloten.

Minder overzicht

Als volwassene heb je meestal wel een goed beeld van hoe je dag er uit gaat zien. Je hebt vaak een vaste volgorde en je hebt je eigen plannen voor de dag. Daarnaast hou je zelf de klok in de gaten en beslis je op welk moment wat gebeurd. Een kind heeft dat overzicht niet. Hele kleine kinderen hebben helemaal geen overzicht, als ze wat ouder worden dan komt dat iets meer. Maar een kind heeft veel minder in de gaten wat er gaat gebeuren. En omdat een kind ook geen of weinig besef van tijd heeft weet hij ook niet wanneer de dingen gaan gebeuren en hoe lang iets duurt. Geen wonder dat ze er niet altijd op bedacht zijn als er weer iets anders moet gebeuren.

Lees ook: Treuzelen.

Tips voor de overgangsmomenten

Overgangsmomenten zullen in de meeste gevallen niet altijd soepel gaan. En het ene kind vind het makkelijker om met overgangsmomenten om te gaan als het anderen kind. Toch zijn er bepaalde dingen die kunnen helpen om deze momenten wat soepeler te laten verlopen:

Voorbereiding

Een goeie voorbereiding is het halve werk. Dus als er straks bijvoorbeeld opgeruimd moet worden kun je nu alvast even naar je kind toe gaan: ‘Ik zie dat je lekker aan het spelen bent. Straks gaan we naar de winkel. Als ik straks weer bij je kom dan gaan we opruimen.’ Of wat bij ons heel goed werkt als we bijvoorbeeld gaan eten en het scherm moet uit: ‘Jongens, als de wijzer van de klok op de 3 staat, gaat het scherm uit en dan gaan we eten.’

Heeft je kind heel veel moeite met ophaal momenten? Dus als je hem komt ophalen van het kinderdagverblijf of bijvoorbeeld een vriendje. Dan kun je overwegen om de leidster of de ouder van het vriendje te laten weten dat je er aan komt. Dan kan de leidster of de ouder dat tegen je kind zeggen als voorbereiding.

Structuur en regels

Kinderen houden van structuur. Als je elke dag dezelfde volgorde van activiteiten aanhoudt, dan weet je kind wat er gaat komen. Kinderen voelen zich daar prettig bij, en de kans is dan ook groot dat de overgangsmomenten soepeler verlopen. Daarnaast is het handig om duidelijke regels te hebben. Bijvoorbeeld dat als we gaan eten dan ruimen we altijd eerst samen het speelgoed op. Als je dat consequent doet dan begrijpen kinderen dat dat er bij hoort, en het gemopper hierover zal waarschijnlijk ook afnemen.

Plan rustmomenten in de dag

Is je dag iets te vol gepland? Dan merk je waarschijnlijk dat je kinderen gaan mopperen. Natuurlijk is het niet mogelijk dat elke dag een oase is van rust, reinheid en regelmaat. Maar toch is het goed om na te denken of je wel genoeg rustmomenten op de dag hebt ingebouwd, zodat jij zelf en ook je kinderen even kunnen aarden.

Neem je tijd

Het gekke is, als je weinig tijd hebt dan duurt alles langer. De kinderen gaan om het minste of geringste dwarsliggen, waardoor de kans groot is dat je eigen humeur een flink aantal puntjes daalt. Zo werkt het bij mij tenminste wel. Als je merkt dat er bij een bepaald moment van de dag altijd strijd is, dan kun je misschien kijken of je daar wat meer tijd voor kunt inplannen. Soms kan vijf minuten extra al een wereld van verschil maken. Dan is de sfeer meer ontspannen, en krijgt je kind de tijd om bijvoorbeeld even zijn spel af te maken.

Maak contact

Maak contact tijdens de overgangsmomenten. Als je op een momenten gewoon de kamer in roept: ‘Jongens, over drie minuten gaan we eten’ dan is de kans vrij groot dat je kinderen het niet gehoord hebben, of dat het niet is doorgedrongen. Maak tijdens een overgangsmoment echt even contact met je kind, ga er naast zitten en kijk wat hij aan het doen is. Wat je dan zegt komt veel beter over. Ook tijdens een ophaal moment is het goed om even aandachtig te kijken naar je kind. Hoe staat zijn gezichtje, en heeft hij misschien iets meegemaakt wat hij wil vertellen, of iets moois gemaakt wat hij wil laten zien?

Liedjes

Voor sommige kinderen werk het heel goed als je liedjes gebruikt voor de overgangsmomenten. Op veel peuterspeelzalen, kinderdagverblijven of basisscholen worden liedjes gebruikt bij de overgangsmomenten. Er is een liedje voor het eten, een liedje om op te ruimen, een liedje om rustig naar binnen te lopen na de pauze, noem maar op. Wil je voor thuis ook wat ondersteuning bij de overgangsmomenten? Probeer dan ook eens zo’n liedje.

Lees ook: Vragen over school.

Deze tekst kan affiliate links bevatten, dat betekent dat nietvolgensboekje eventueel commissie krijgt zonder dat jou dat iets extra’s kost.

Like en volg ons op

Auteur

info@nietvolgensboekje.nl
Mijn naam is Geke Douw. Ik ben getrouwd en moeder van drie kinderen. Twee prachtige en ondernemende jongens en een schattig maar minstens zo ondernemend meisje. Ik vind het ouderschap een super mooie leerschool, een school waar je nooit uitgeleerd raakt.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Wat vindt papa eng?

27 mei 2019

Wordpress Social Share Plugin powered by Ultimatelysocial
error

Volg ons op: