Sporten kinderen
Activiteiten / Kinderen / Ouders / Ouders zijn

Tips voor het sporten voor kinderen en volwassenen

De een leeft ervoor en de ander is er niet eens voor te porren: bewegen en sporten. Ik hang er een beetje tussenin, ik beweeg en sport graag, maar meestal blijf ik liever op de bank zitten. Qua sporten en sportgedrag ben ik een gemiddelde Nederlander. In dit artikel kun je lezen over het belang van sport, deel ik tips hoe je zelf kunt gaat sporten, en wat voor kinderen handig is om op te letten. Lees je gezellig mee?

Sporten voor jou

Op de bank

Heel eerlijk? Na een lange dag ben ik soms blij dat de kindjes op bed liggen en ik even helemaal niets hoef te doen. Benen omhoog en een beetje naar de televisie staren, drinken halen doe ik zelfs niet: gewoon even niks! Wanneer het tijd is om naar bed te gaan baal ik dan wel een beetje. Had ik toch maar iets gedaan want de dag is alweer om. De hoofdreden waarom we niet gaan sporten is zin. We vinden altijd wel een excuus om niet te hoeven gaan: ‘’het regent’’, ‘’we gaan morgen wel’’, ‘’Truus gaat vandaag ook niet’’, ‘’wil nog even die serie kijken’’, en soms wordt het huishouden ook nog als excuus naar voren gedragen. Alles beter dan sporten.

Lees ook: Grote mensen moeten ook naar buiten.

Maar ja…

Toch is dit erg jammer, want sporten is niet alleen goed voor ons lijf maar ook voor onze geest! We weten allemaal dat sporten en bewegen overgewicht voorkomt en de kans verkleint op gezondheidsproblemen. Daarnaast slaap je ook beter in. Maar wist je trouwens dat je van sporten juist meer energie krijgt en er ook gelukkiger van wordt? Dat besef je misschien niet wanneer je uitgeput op de bank zit, maar het is echt zo. Dat sporten ook leuk kan zijn laat ik maar even in het midden, want dat is erg persoonlijk.

Momentje alleen

Als mama zijnde vind ik sporten nog belangrijker. Niet alleen omdat het goed is voor je gezondheid, maar je creëert op deze manier tijd voor jezelf. Je bent dan even alleen (in elk geval zonder man en kinderen), je doet iets voor jezelf en je bent even het huis uit. Ik vind dit zo belangrijk en elke mama zou het in mijn ogen moeten doen. Waarom? Als mama sta ik thuis altijd ‘’aan’’ en kan dan gewoon geen rust pakken. Op deze manier wel. Dus zijn de eerder genoemde redenen niet motiverend genoeg? Misschien helpt deze laatste.

Tips om meer te bewegen

Ikzelf wandel veel en fiets graag, zowel op de MTB als op de racefiets. Hoe leuk ik het ook vind, mezelf van de bank af slepen is toch vaak wel een dingetje. Toch zijn er een paar kleine dingen die je kunt doen zodat je wél gaat sporten. Ben je er klaar voor?

 1. Zoek een maatje waarmee je kunt gaan sporten. Spreek een vaste dag of tijd af wanneer je samen gaat zwemmen, wandelen of een andere sport gaat doen. Het afbellen en op de bank blijven zitten doe je dan minder makkelijk, je sportmaatje is dan een stok achter de deur. Daarnaast is het ook veel gezelliger!
 2. Heb je een kantoorbaan en zit je de hele dag? Vraag dan eens naar de mogelijkheden voor een verstelbaar bureau. Zodat je het zitten kan afwisselen met staan. Hierdoor verbrand je veel meer calorieën en is bewegen een eitje.
 3. Ga eens vaker koffie halen voor je collega’s, elke stap telt! Daarnaast maak je er ook veel vrienden mee ;).
 4. Ga tijdens de lunch een stukje wandelen, de kindjes kun je eventueel gewoon meenemen. Lukt dat niet? Maak na het avondeten of wanneer de kids op bed liggen een klein ommetje.
 5. Meld je aan bij een sportvereniging of groepje. Door onderdeel te zijn van een groep is het leuker om te gaan.
 6. Zoek iets wat dichtbij is. 20 tot 30 minuten moeten reizen voordat je op de sportlocatie bent is niet erg motiverend.
 7. Als je ’s avonds gaat sporten: leg alvast je sportkleren klaar of doe ze aan. Zo is de drempel net iets lager om na het eten en eventueel kinderen naar bed brengen nog weer weg te gaan.

Kinderen aan het sporten

De meeste kinderen vinden het heerlijk om te sporten. Op de één of andere manier hebben zij minder motivatie nodig om te gaan sporten. Vaak is een regel van ouders dat kinderen eerst hun zwemdiploma moeten halen en dat ze daarna een sport mogen kiezen. Veel kinderen, vooral jongens, kiezen voor voetbal. Maar er zijn ook veel andere sporten die erg leuk zijn en bijdragen aan de ontwikkeling en de gezondheid van kinderen. Welke sport je met en voor je kind uitkiest om te doen is natuurlijk van veel factoren afhankelijk. Wat vriendjes in de omgeving doen telt natuurlijk mee, maar het is ook goed om te kijken naar wat er bij je kind past. Deze vragen kunnen je helpen om met je kind een keuze te maken:

 • Speelt je kind graag met een bal?
 • Zal je kind baad hebben bij een teamsport? Of toch liever een individuele sport?
 • Speelt je kind liever buiten of binnen?
 • Houdt je kind van stoeien of van krachtspelletjes?
 • Is je kind dol op vangen en gooien?
 • Houd je kind van snelheid en heeft het veel lef?

Sporten voor de allerkleinsten

Als je het wil kun je ook de aller kleinste kinderen laten sporten. De meeste ouders doen dit niet en dat is natuurlijk helemaal prima! Maar toch zijn er wel mogelijkheden. Een kleine opsomming dus voor de kleintjes:

 • Baby, peuter en kleuter zwemmen. Erg leuk voor de kleintjes én voor jou, want je doet gezellig mee! Je kunt je kleintje al aanmelden vanaf 3 maanden (na de eerste inenting).
 • Dansen. Bij een dansvereniging zijn de kleintjes vaak vanaf 3 jaar al welkom.
 • Gym. Er is gewone gym, maar tegenwoordig kun je ook kiezen voor peutergym. De kinderen kunnen rennen, klimmen en klauteren. Daarnaast wordt er ook aandacht besteedt hoe de kleintjes zich het beste kunnen laten vallen.

Lees ook: De leukste tips om met je kinderen in de winter naar buiten te gaan.

Heb jij ook een ultieme tip om zelf te gaan sporten? Of heb je nog leuke tips voor kindersporten? Laat jouw tip dan weten bij de reacties hieronder.

Like en volg ons op

Auteur

info@nietvolgensboekje.nl
Mijn naam is Geke Douw. Ik ben getrouwd en moeder van drie kinderen. Twee prachtige en ondernemende jongens en een schattig maar minstens zo ondernemend meisje. Ik vind het ouderschap een super mooie leerschool, een school waar je nooit uitgeleerd raakt.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Wordpress Social Share Plugin powered by Ultimatelysocial
error

Volg ons op: