Buiten kinderen
Activiteiten / Creatief / Spelen

Met kinderen naar buiten in de lente

Yes! Het is weer voorjaar! Het wordt weer groener buiten, het leven komt weer op. Ik word er altijd zo vrolijk van. En wat is er dan lekkerder dan samen naar buiten, de natuur in gaan met je kinderen. Hieronder vind je een lijstje met leuke activiteiten die je met kinderen kan doen in de natuur.

Fluitende vogels zoeken

Voor dit spelletje hoef je niet ver de natuur in. Deze kun je ook in de stad doen. Je gaat met je kinderen naar buiten om een stukje te lopen. Dan ga je samen met je kinderen luisteren of je een vogel hoort fluiten. Als je dat hoort, dan ga je samen op zoek naar waar de vogel is. Zachtjes natuurlijk, want als je gaat rennen dan vliegt hij weg.

Lees ook: Proefjes doen met kinderen.

Blotevoetenpad maken

Als het mooi weer is kun je ook met z’n allen op blote voeten lopen. Vul bakken met verschillende materialen. Bijvoorbeeld op zand, steentjes, schelpen, bladeren, gras of water. Maar je kunt bijvoorbeeld ook sponsjes gebruiken, of lapjes stof. Laat je kinderen er overheen lopen. Dit kan met een blinddoek, maar kan ook zonder. Hoe voelt het? Zacht of hard, warm of koud? Veel provincies hebben ook een blotevoetenpad. Dat is ook erg leuk om samen met je kinderen te lopen.

Dauwtrappen

Dauwtrappen is een soort traditie op Hemelvaartsdag, maar je kunt het natuurlijk ook op andere dagen doen. Je staat dan op voordat de zon op komt en je gaat naar buiten om te wandelen, in het dauw dus. Kinderen vinden het erg leuk om de zon op te zien komen en het steeds lichter te zien worden. Je kunt genieten van de natuur die langzaam ontwaakt en van de rust die er nog is zo vroeg op de ochtend. Erg leuk om als gezin te doen.

Een takkenhut maken

Ga samen met je kinderen naar buiten op zoek naar takken. Hiermee kunnen je kinderen een mooie hut maken. Een kleed over de stokken maakt de hut mooi af. Je kunt ook een tent maken door twee stevige stokken of palen rechtop in de grond te zetten, ongeveer 1,5 meter uit elkaar. Tussen de twee stokken span je een touw, over het touw doe je een deken. De hoeken van de deken maak je vast aan de grond of aan iets anders en je tent is klaar. Het leukste is dan natuurlijk om in de hut of de tent iets lekkers te drinken en te eten.

Babydiertjes bekijken

Er zijn heel veel kinderboerderijen en de meeste hebben rond deze tijd van het jaar ook jonge dieren. Kinderen vinden dat meestal fantastisch! Misschien mag je ze zelfs wel aanraken en knuffelen, dat is natuurlijk helemaal groot feest.

Moddersoep maken

Geef je kinderen een pan of een bak en laat ze moddersoep maken. Lekker kliederen met modder, water, zand, blaadjes, bloementjes, takjes… Misschien vinden ze wel een diertje dat er ook in wil. Het is een beetje vies, maar mijn kinderen vinden dit echt super leuk! Daarna moeten wel even in bad.

Foto’s nemen

Kinderen vinden het erg leuk om foto’s te maken. Als je buiten met ze gaat wandelen kun je ze een opdracht geven om bijvoorbeeld 10 mooie dingen te fotograferen. Dit is erg leuk omdat ze dan echt om zich heen gaan kijken naar dingen die ze mooi vinden. En als jullie dan toch aan het fotograferen zijn, dan kun je net zo goed even een paar foto’s nemen van je kinderen. Foto’s die buiten zijn genomen, zijn meestal mooier dan foto’s die binnen zijn genomen.

Op zoek naar een reigernest

De blauwe reiger komt vrij veel voor en ze bouwen hun nesten hoog in de bomen. Waarom? Om  hun eieren en jongen te beschermen tegen rovers. De eieren van de reiger komen in maart uit en de jongen verlaten in juni hun nest. Dus rond deze tijd kun je misschien wel een nest vinden en misschien kun je met een verrekijker zelfs de jongen zien zitten.

Buiten kinderen

Een moestuin aanleggen

Een moestuin hoeft niet heel groot en het aanleggen hoeft ook niet heel moeilijk te zijn. Kan wel, maar het kan ook klein en eenvoudig. Met een paar stekpotjes, wat zaadjes en een beetje moestuin- of potgrond, kom je al een heel eind. Kinderen vinden het erg leuk om samen de zaadjes te zaaien, ze water te geven en ze te zien groeien. Als de plantjes groter worden, kunnen ze een plekje in de tuin krijgen. Wij hebben elk jaar wel een klein moestuintje. Meestal tomaatjes, komkommers, wortels en pompoen. De kinderen vinden het leuk om mee te helpen en het draagt ook bij aan het lekker vinden van groenten.

Speeltuin zoeken

Wij hebben in de vakanties vaak een gewoonte om speeltuintjes te zoeken waar we nog nooit geweest zijn. Meestal als we een dag geen invulling hebben om naar buiten te gaan, dan stappen we met z’n allen op de fiets om zo’n speeltuintje te zoeken. We wonen wel in de stad, dus dat is natuurlijk makkelijker dan wanneer je buitenaf woont.

Insecten bekijken

Je kunt op zoek naar grotere dieren, maar ook kleine diertjes zijn bijzonder interessant! En het leuke is, je kunt ze overal vinden. Mijn jongens houden er van om miertjes, spinnen en kevertjes te zoeken. Ze gaat ze dan uitgebreid bekijken en maken er een huisje voor. Je kunt ze nog beter bekijken met een vergrootglas of een nog leuker, met een speciale insectenkijker.

Bloemen sieraden maken

Ik weet nog dat ik dit als kind deed. Je kunt van madeliefjes armbanden en kettingen maken door met je nagel een sneetje in de steel te maken en het steeltje van de het volgende madeliefje daar doorheen te doen. Een mooie ring van een paardenbloem maakt het helemaal af!

Buiten kinderen

Bomen klimmen

Voor deze activiteit moeten de kinderen niet al te mooie kleren aan, maar dat geeft natuurlijk niks. Sommige bomen zijn uitermate geschikt om in te klimmen. En dat hoef je niet alleen je kinderen te laten doen, je kunt ook zelf kijken hoe ver je kan komen.

Heb jij nog aanvullingen op deze lijst? Laat het weten in de reacties of op Instagram.

Zoek je nog een leuk speelbos? In de blog ‘Het leukste speelbos bij jou in de buurt‘ vind je vast een geschikte.

Deze tekst kan een affiliate link bevatten, dat betekend dat ik eventueel commissie krijg zonder dat jou dat iets extra’s kost.

Like en volg ons op

Auteur

info@nietvolgensboekje.nl
Mijn naam is Geke Douw. Ik ben getrouwd en moeder van drie kinderen. Twee prachtige en ondernemende jongens en een schattig maar minstens zo ondernemend meisje. Ik vind het ouderschap een super mooie leerschool, een school waar je nooit uitgeleerd raakt.

Reacties

7 mei 2019 bij 05:24

Ahh nostalgie, want ik ging vroeger altijd moddersoep maken haha.7 mei 2019 bij 06:39

Leuke tips! Vroeger maakten wij ook bloemensierraden en dat was dubbel plezier: eerst het maken en dan het dragen!7 mei 2019 bij 12:34

Wat deel je leuke, creatieve tips zeg! Een aantal hier van kan ik wel met mijn broertje gaan doen. Die vindt eigenlijk alles wel leuk wat je nu opnoemt 🙂Mandy
7 mei 2019 bij 15:16

Leuke blog! Doet me zooo erg denken aan vroeger, moddersoep maken en sieraden van bloemetjes! Blote voeten pad is ook echt leuk8 mei 2019 bij 10:20

Baby diertjes kijken, zo schattig💕Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Wordpress Social Share Plugin powered by Ultimatelysocial
error

Volg ons op: