Postnatale depressie
Baby / Ouders / Ouders zijn / Persoonlijke verhalen

Postnatale depressie

Heel lang heb ik getwijfeld of ik dit wilde schrijven. Ik heb namelijk het idee dat het taboe is. Tijdens de kraamweek viel het ‘nieuwe moederschap’ mij heel zwaar. Ik hing bijna letterlijk aan de kraamverzorgster. Alles behalve de borstvoeding ging goed. Ik volgde mijn moedergevoel en dat pakte heel goed uit. Ik ben over gegaan op kunstvoeding en ook dat ging goed. En toch miste ik de oude ik. Iemand die alles zelf deed, wanneer ik dat zelf wilde.

Nieuwe moeder

Ineens moest ik zorgen voor een klein meisje. “Het is geen goudvis”. Dat wist ik ook wel voor de zwangerschap. Lichamelijk herstelde ik ook wel. Daar lag het ook allemaal niet aan. Maar mijn verantwoordelijkheidsgevoel hakte er in. “Wil en kan ik dit wel?” ,“Wat moet ik met zo’n klein meisje?”. Dagen lang zat ik huilend en paniekerig met haar in m’n armen op de bank. Ik durfde niet alleen te zijn. Ik was bang dat Evelyn alleen maar zou huilen als we met z’n tweeën waren. Op plaatjes in boekjes, bladen en het internet zag het er allemaal zo leuk uit. Lachende moeders met tevreden baby’s. Waarom voelde ik me dan zo down? Ik had intussen wel gehoord en gelezen over de Baby Blues. Zijn deze gevoelens dan die stomme hormoondingen waar iedereen het over had? Of is dit meer?

Lees ook: Hoe overleef je een huilbaby?

Baby Blues

Ongeveer 50 tot 80% van de pas bevallen vrouwen voelt zich na de bevalling een beetje neerslachtig. De meeste symptomen komen na ongeveer de derde dag. Maar iedere vrouw is anders! Dit kan aanhouden tot ongeveer twee weken na de bevalling. Dit heeft dus te maken met je hormoonbalans. Tijdens je zwangerschap zijn er veel en hoge concentraties hormonen in je lijf aanwezig en na de bevalling daalt de concentratie hormonen in een razend tempo. Dit kan allerlei effecten met zich meebrengen:

 • Veel huilen (kraamtranen)
 • Nerveus voelen
 • Slapeloosheid
 • Onzekerheid over of je de verantwoordelijkheid wel aan kunt
 • Overgevoelig
 • Prikkelbaar
 • Negatieve gedachtes

Op zich zijn dit hele normale dingen, je mag ze accepteren. Het is belangrijk om met je partner in gesprek te blijven over wat je denkt en van hem verwacht. Zo kun je het samen doen. Vraag om hulp als je er behoefte aan hebt. Niet alleen aan je partner, maar ook aan familie of vrienden. Die vinden het vast niet erg om even een baby te knuffelen terwijl jij gaat liggen. Na een paar weken ga je waarschijnlijk merken dat het wat beter gaat.

Wat als het niet beter gaat?

“Moet je niet met iemand praten?” Vroeg de verloskundige op dag 10 na de bevalling. Dit zette me wel verder aan het denken. Ik had het gevoel dat ik steeds dieper weg zakte en dat wilde ik niet. Ik werd er zo onzeker van dat je alles maar “verplicht” leuk moet vinden als je net moeder bent. Het was mooi weer in die week, geen wolkje aan de lucht. Dus ook geen roze voor mijn gevoel. Bij 10 tot 20% van de pas bevallen vrouwen houdt het neerslachtige gevoel nog veel langer aan. Blijft het echt langer aanhouden, dan kun je spreken van een postnatale depressie. De meeste vrouwen krijgen er last van als ze stoppen met de borstvoeding en weer gaan werken. Dit is ongeveer 4 maanden na de bevalling. Maar het kan ook ontstaan als je geen stopmoment van de borstvoeding hebt, of als je niet gaat werken. De symptomen van een postnatale depressie zijn:

 • Stemmingswisselingen
 • Verlies van eetlust
 • Slapeloosheid
 • Vermoeidheid
 • Erg prikkelbaar en woede
 • Minder goed gehecht aan je baby
 • Het nut van het leven niet meer in zien


Schaam je niet, onderneem actie

Herken je een aantal van deze symptomen? Dan kan het zijn dat je een postnatale depressie hebt. Soms zijn de symptomen zo ernstig dat je niet meer zelf voor je kind kan zorgen. Gelukkig komt dit niet vaak voor, en kunnen de meeste vrouwen met een postnatale depressie wel zelf voor hun kind(eren) zorgen. Veel vrouwen  voelen zich schuldig of schamen zich voor de postnatale depressie, omdat ze denken dat dit niet bij het moederschap hoort. Schaamte is nergens voor nodig, het komt echt veel vaker voor dan je denkt. Bespreek het op tijd met de huisarts als je stemmingswisselingen langer dan 2 weken aanhouden, als je klachten steeds erger worden. En zeker als je denkt dat je niet meer goed voor jezelf of voor je kind(eren) kan zorgen of als je bang bent dat je jezelf of je kind wat aan gaat doen. En nogmaals: schaam je niet, je kunt er niks aan doen!

Ontstaan en behandeling

Een postnatale depressie kan om verschillende redenen ontstaan en het is wel belangrijk dat je behandeld wordt. Het kan ontstaan door bijvoorbeeld financiële problemen of relatieproblemen. Maar het kan bijvoorbeeld ook een medische oorzaak hebben, bijvoorbeeld dat de schildklier minder goed werkt. Psychische ‘problemen’ kunnen een rol spelen. Denk aan slecht nee kunnen zeggen of (te) hoge verwachtingen hebben van het moederschap. Soms kan het ook zijn dat er een vitamine gebrek is. Gevarieerde voeding kan dan helpen.

De behandeling voor een postnatale depressie hangt af van hoe erg het is. Dit is per persoon anders. Meestal begint het met gesprekken en als het nodig is kan er antidepressiva voorgeschreven worden. In meer dan de helft van de gevallen waarbij antidepressiva geslikt wordt, verminderen de klachten na ongeveer 4 tot 6 weken. In de meeste gevallen voelen vrouwen zich na een paar maanden al stukken beter. Stop niet te vroeg met de behandeling, ook niet als je je al beter voelt. Dit kan leiden tot een terugval.

Hoe ging het uiteindelijk met mij?

Die “kraamtranen” duurden in mijn geval wel wat langer dan 2 weken. Maar na ongeveer een maand merkte ik wel dat het steeds beter ging. Hulp heb ik uiteindelijk niet gehad, omdat ik zelf de knop nog om kon zetten. Ik heb gewoon wat langer nodig gehad om aan de nieuwe situatie te wennen. Zo is ieder mens anders!

Lees ook: borstvoedings abc.

Like en volg ons op

Auteur

info@kleingeboren.nl
Ik ben Jessica, geboren op 9 mei 1989. Getrouwd en sinds 16 mei 2018 moeder van een dochter. In 2016 ben ik voor het eerst gaan bloggen onder de naam “Denhustru” (de vrouw van een militair) Ik ontdekte dat ik het schrijven heel erg leuk vond. En toen onze dochter werd geboren kwamen er nog veel meer ideeën. Nu schrijf ik over alles waar ik als moeder tegenaan loop. Dit combineer ik nog met de andere blog. Ik post wekelijks een blog over uiteenlopende onderwerpen. Je kunt mij ook volgen op Instagram. Heb je vragen? Laat gerust een reactie achter! Kleingeboren.nl

Reacties

2 mei 2019 bij 14:52

Heel erg interessant artikel. Helaas moeten veel vrouwen hiermee dealen..Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Wordpress Social Share Plugin powered by Ultimatelysocial
error

Volg ons op: