Geboortevlek
Baby / Kinderen

Mijn baby heeft een geboortevlek!

Toen Evelyn geboren werd zag ik dat er iets met haar oogje was. Haar ooglid was rood, zelfs wat blauw en dik. Het eerste wat ik dacht was een wijnvlek en daar werd ik heel onrustig van. Het duurde vervolgens uren voor dat de kinderarts beschikbaar was en naar haar kon kijken. Het enige wat ik wilde weten was: kunnen we er iets aan doen? Of nog beter: gaat het vanzelf weer weg? “Dit lijkt op een ooievaarsbeet, en dat zal na ongeveer een jaar vanzelf weer verdwijnen. Maar het kan ook een aardbeienvlek zijn”, vertelde de kinderarts. Opzich voelde ik me opgelucht, maar ik wilde natuurlijk wel weten wat het is, en wat de verschillen zijn met andere geboortevlekken.

Geboortevlekken

Geboortevlekken

Er zijn best veel kinderen die geboren worden met een geboortevlek. Ongeveer een derde van de pasgeborenen heeft een ooievaarsbeet. Dat is best veel! Naast een ooievaarsbeet kunnen kinderen ook andere geboortevlekken hebben: een aardbeienvlek, of een wijnvlek, maar er zijn ook zeldzamere.

Lees ook: Bevallen bij volle maan.

Ooievaarsbeet

Wat is het?

Een ooievaarsbeet is een onschuldige huidaandoening. De bloedvaten onder de huid zijn wat wijder waardoor er meer bloed door heen stroomt. Daardoor krijgt de huid op die plek een rode kleur. Het kan op verschillenden lichaamsdelen voorkomen, maar vaak zit het op het voorhoofd, in de nek of op de oogleden. Wist je dat een ooievaarsbeet ook wel een “engelenkus” wordt genoemd als het op het voorhoofd zit? Een ooievaarsbeet is meestal een roze/rood, vlakke vlek. Dus niet opgezwollen, zoals bij Evelyn wel was.

Hoe gaat het verder?

Een behandeling is niet nodig. De vlekken die in het gezicht zitten verdwijnen in 95% van de gevallen na een jaar. Op andere lichaamsdelen, bijvoorbeeld de nek, kunnen ze soms wel zichtbaar blijven. De meeste vlekken worden steeds lichter van kleur en zullen langzaam verdwijnen. Nu Evelyn 11 maanden is zie ik het vlekje op haar ooglid nog wel, maar het is al wel verbeterd. Soms als ze boos of verdrietig is, komt de vlek weer even wat meer tevoorschijn. Dit zal waarschijnlijk ook zo blijven. 

Wat als de vlek verandert of groeit?

Door de kinderarts werd gezegd dat de vlek ook nog kon veranderen. We moesten dit blijven bekijken en met het consultatiebureau bespreken als het begon te veranderen. Als de vlek gaat groeien kan het een aardbeienvlek of wijnvlek zijn.

Aardbeienvlek

Een aardbeienvlek, ook wel een hemangioom genoemd, is ook een geboortevlek. Het is een ophoping van bloedvaatjes. De vlek wordt vaak groter en dikker en groeit mee met het kind. Hoe groter het kind wordt, hoe groter de vlek. Vaak trekt de plek na een paar jaar wel weg. Het is ook niet gevaarlijk en een kind heeft er meestal ook geen last van. Als dit op een ooglid groeit kan het zorgen voor een lui oog. Dit kan volgens de kinderarts dan ook prima behandeld worden.

Wijnvlek

Een wijnvlek is ook een geboortevlek, maar eentje die helaas niet uit zichzelf zal verdwijnen. Bij een wijnvlek zijn de bloedvaten te ver uitgezet. Er stroomt te veel bloed door de vaten waardoor er een rode of zelfs paarse kleur ontstaat. Een wijnvlek is niet erfelijk en het is zeldzaam, ongeveer 0,5% van de pasgeboren baby’s heeft een wijnvlek. Er zijn wel behandelmethoden om een wijnvlek minder zichtbaar te maken. Als een wijnvlek lichamelijke klachten geeft, kan je kiezen om de vlek operatief te laten verwijderen. Het nadeel hiervan is dat er wel littekens overblijven. Een beetje afhankelijk van hoe groot de wijnvlek is en waar het zit, kan deze ook behandeld worden met een laser. Sommige mensen laten een huidkleurige tatoeage over de vlek heen zetten. Dit is pijnlijk en het is helaas niet mogelijk dit in de buurt van het oog te laten doen.

Heel zeldzaam

Syndroom van Sturge-Weber

Soms kan een wijnvlek een onderdeel zijn van een syndroom. Het syndroom van Sturge-Weber komt bij ongeveer 1 op de 50.000 kinderen voor. Bij het syndroom van Sturge-Weber zijn er inwendige vervormingen van de bloedvaten. Het kan daarbij voorkomen dat het kind epilepsie, een verhoogde oogboldruk of zelfs een verstandelijke beperking heeft. Mocht een kind een verkleuring bij het oogje hebben. Bespreek dit dan met een arts.

Syndroom van Klippel-Tenaunay

Bij het syndroom van Klippel-Tenaunay is er een extreem grote wijnvlek op een van de ledematen. Dit syndroom komt bij ongeveer 1 op de 100.000 mensen voor. Vaak is er in het ledemaat waar de vlek op zit, ook een afwijkende groei van het bot of de weke delen of beide. Daarnaast ontstaan er vaak spataderen.

Rustiger

Na de gesprekken met de kinderarts ben ik een stuk rustiger. Met Evelyn haar oog gaat het goed. Wij zien geen veranderingen behalve dat het lichter wordt, dus dat is positief.

Had jij als een kind een geboortevlek? Of had jouw kind dat misschien? Laat het weten in de reactie hieronder!

Lees ook: Hoe overleef je een huilbaby.

Like en volg ons op

Auteur

info@kleingeboren.nl
Ik ben Jessica, geboren op 9 mei 1989. Getrouwd en sinds 16 mei 2018 moeder van een dochter. In 2016 ben ik voor het eerst gaan bloggen onder de naam “Denhustru” (de vrouw van een militair) Ik ontdekte dat ik het schrijven heel erg leuk vond. En toen onze dochter werd geboren kwamen er nog veel meer ideeën. Nu schrijf ik over alles waar ik als moeder tegenaan loop. Dit combineer ik nog met de andere blog. Ik post wekelijks een blog over uiteenlopende onderwerpen. Je kunt mij ook volgen op Instagram. Heb je vragen? Laat gerust een reactie achter! Kleingeboren.nl

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Wordpress Social Share Plugin powered by Ultimatelysocial
error

Volg ons op: