Bevallen bij volle maan
Ouders / Ouders zijn / Zwangerschap

Bevallen bij volle maan

Volle maan spreekt voor heel veel mensen tot de verbeelding. Er zouden speciale krachten vanuit gaan, krachten die ervoor kunnen zorgen dat een hoogzwangere vrouw zou kunnen gaan bevallen. Veel zwangere vrouwen die graag willen bevallen kijken uit naar volle maan, want dan zou het wel eens kunnen gebeuren. Maar klopt dat ook? Bevallen er statistisch gezien meer vrouwen bij volle maan?

Bevallen bij volle maan

Mijn dochtertje bleef langer in de buik dan dat wij allemaal hadden verwacht. Het voor mijn doen lange wachten hield de gemoederen op de app lekker bezig. En elke dag dat ik nog gewoon op het schoolplein kwam staan om de jongens op te halen, kreeg ik opmerkingen over of ik nou eindelijk eens ging bevallen. Ik vond het een bijzondere tijd, na twee kinderen die te vroeg geboren waren genoot ik van deze tijd van afwachting.

Op een avond vlak voordat ik naar bed ging zag ik een prachtige heldere maan aan de hemel staan. Het was een super maan, dat is een volle maan die bijzonder dicht bij de aarde staat. Ik maakte er een foto van en stuurde het op de app: zou de baby dan vannacht komen? En warempel, die nacht begonnen de weeën en die ochtend is ons dochtertje geboren!

Lees ook: Ik was een tienermoeder deel 1

Druk op de afdeling

Direct na de geboorte van mijn dochtertje merkte ik dat het heel druk was op de afdeling. De verpleegkundige die bij de bevalling was, werd vrij snel weer weggeroepen, waardoor mijn dochtertje en ik 2 uur samen hebben gelegen voordat ze aangekleed kon worden en ik kon douchen. Na de geboorte zijn we nog een uur of 3 a 4 in het ziekenhuis geweest voordat we naar huis gingen en in die tijd zijn er drie verschillende verpleegkundigen in de kamer geweest om ons te helpen. Ze zeiden dat het heel druk was op de afdeling. Ik vertelde nog voor de grap van de super maan. De verpleegkundige zei: ‘oh, vandaar dat het zo druk is’. Ik moest er om lachen, maar het zette me ook aan het denken: zou het dan toch waar zijn dat er meer vrouwen bevallen bij volle maan?

Wetenschappelijk gezien

Er is onderzoek gedaan of het verhaal dat er meer vrouwen bevallen bij volle maan ook klopt. Onder andere een sterrenkundige van de universiteit van Groningen is er mee aan de slag gegaan en heeft de getallen eens op een rij gezet. Hij heeft de dagen vanaf de nieuwe maan genummerd van 1 tot 30, dus tot de volgende nieuwe maan. Toen heeft hij de geboortecijfers er naast gelegd en het bleek dat er geen verschil was tussen het aantal geboren kinderen op de dag van de volle maan (en de dag er na voor een wat langere bevalling) dan de overige dagen van de maand. Dat er meer vrouwen zouden bevallen bij volle maan is dus een fabeltje. Ik zou bijna zeggen, jammer. Het had toch wel wat magisch, bevallen bij volle maan. Dan spreekt dit boekje over haasje nog even extra 😉.

Maar soms lijkt het wel zo

Oké, het is dus niet waar. Maar waar komt zo’n verhaal dan vandaan? Daar wordt wel een mogelijke verklaring voor gegeven. Als je naar de maan kijkt, dan kun je niet altijd goed zien of het bijna volle maan is, of het volle maan is, of dat het net volle maan is geweest. Het aantal dagen dat de maan voor 95% vol is, vervolgens 100% vol en daarna weer 95% vol, dat duurt in totaal 6 dagen. Omdat de maan zo ver weg staat kun je het verschil tussen een maan die 95% vol is, of een maan die 100% vol is eigenlijk niet goed zien. Dus de maan lijkt 6 dagen vol, maar eigenlijk is het maar 1 dag in de maand echt volle maan is. Om deze reden denken veel vrouwen dat ze zijn bevallen bij volle maan. Maar vaak is dat niet het geval.

Leuke gedachte

Dus er worden niet meer baby’s geboren met volle maan dan op andere dagen van de maand. Toch is het wel zo dat gemiddeld 1 op de 30 kinderen geboren is met volle maan. Zelf heb ik wel een mooie herinnering overgehouden aan die bijzondere volle maan die er toen stond. Die vergeten we niet zo snel!

Lees ook: Borstvoeding of flesvoeding? Deze moeders vinden dit

Like en volg ons op

Auteur

info@nietvolgensboekje.nl
Mijn naam is Geke Douw. Ik ben getrouwd en moeder van drie kinderen. Twee prachtige en ondernemende jongens en een schattig maar minstens zo ondernemend meisje. Ik vind het ouderschap een super mooie leerschool, een school waar je nooit uitgeleerd raakt.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Wordpress Social Share Plugin powered by Ultimatelysocial
error

Volg ons op: