Brandnetelsoep
Eten / Recepten / Weten over eten

Brandnetelsoep maken

Brandnetelsoep, dat doet me denken aan dat verhaal van Otje, die van haar vader brandnetelsoep moest eten. Otje walgde ervan en gooide de soep weg toen haar vader even niet keek. Als kind walgde ik ook bij het idee dat ik dat zou moeten eten. Maar toch ben ik maar eens even op onderzoek uitgegaan om uit te proberen of het echt zo vies is. Ik vond de smaak heel verrassend!

Brandnetelsoep

Brandnetels geneeskrachtig?

Sommige mensen schrijven geneeskrachtige werkingen toe aan brandnetels. Het zou bloedzuiverend zijn en het zou helpen tegen hooikoorts en andere allergieën. Of dat waar is dat is niet helemaal duidelijk. Maar heb je toevallig last van hooikoorts, dan kan het natuurlijk geen kwaad om even een kopje verse brandnetelsoep te proberen. Wel is bekend dat brandnetels heel gezond zijn. Ze worden wel eens vitamine bommen genoemd. Er zitten veel vitaminen en mineralen in zoals vitamine C, verschillende B vitaminen en ijzer. Vitamine C heb je onder andere nodig voor je weerstand (misschien dat het daarom zou werken tegen hooikoorts of andere allergieën) en voor de opname van ijzer, wat dus ook in brandnetels zit. Van ijzer en vitamine B krijg je energie, doordat ze helpen bij verschillenden processen in je lichaam.

Lees ook: Waarom ik elke ochtend een kop verse gemberthee drink!

Prikt dat niet dan? 

Voordat ik aan dit experimentje begon, had ik allemaal vragen in mijn hoofd. Prikt dat niet dan? En kun je elk soort brandnetel plukken? Hoeveel heb je nodig? En is het niet super vies? Ik ben maar gewoon begonnen. Samen met een vriendin en mijn dochtertje zijn we het bos in gegaan, gewapend met goeie tuinhandschoenen en twee plastic tassen.

Brandnetelsoep

Het bos in

Brandnetels groeien vroeg in het seizoen, dus in deze tijd van het jaar kun je ze goed vinden. Brandnetels zijn nooit ver weg, je kunt ze vinden in je tuin, in de berm of een bos of plantsoen bij jou in de buurt. Om de brandnetels te plukken heb je tuinhandschoenen nodig met plastic of leer aan de voorkant van de handschoenen. Heb je dat niet, dan kun je ook een plastic zakje over je handen heen doen. Voor je brandnetelsoep heb je jonge brandnetels nodig, die groeien in het begin van het voorjaar. Hiervan pluk je de bovenkanten, de toppen dus. Heb je de hoeveelheid brandnetels geplukt die je nodig hebt, dan kun je naar huis om ze schoon te maken en te verwerken in de soep.

Brandnetelsoep maken

Om brandnetelsoep te maken heb je de volgende ingrediënten nodig:

 • 400 gram brandneteltoppen
 • 300 gram aardappelen
 • 1 teen knoflook
 • 2 uien
 • 2 wortels
 • Olijfolie
 • 1 liter groentebouillon
 • 300 ml kookroom
 • Eventueel wat Parmezaanse kaas
Brandnetelsoep

Zo moet je de brandnetelsoep maken

 1. Leg de brandnetels in een grote bak of in de gootsteen. Doe er water bij en wat zout totdat de brandnetels helemaal onder water staan. Doe zakjes om je handen heen een was de brandnetels in het water met opgelost zout.
 2. Snij de uien, de wortels en de knoflook. Schil de aardappelen en snij ze in stukjes.
 3. Neem een grote pan en verhit een paar eetlepels olijfolie. Voeg de uien, de knoflook en de wortels toe en bak dat ongeveer 2 minuten.
 4. Voeg de groentebouillon toe en breng het aan de kook.
 5. Voeg ook de aardappelstukjes toe.
 6. Doe beetje bij beetje de brandnetels in de pan. Is de pan vol, wacht dan tot de brandnetels geslonken zijn voordat je de volgende schep brandnetels in de pan doet.
 7. Als alle brandnetels zijn toegevoegd en geslonken, kook je het nog even door.
 8. Controleer geregeld of de aardappelen al gaar zijn. Als deze gaar zijn dan mag de kookroom door de soep.
 9. Haal vervolgens de pan van het vuur en mix met de staafmixer tot de soep een egaal geheel is.
 10. Gebruik de geraspte Parmezaanse kaas als garnering.

Eet smakelijk!

Zou jij wel eens brandnetelsoep willen proberen?

Brandnetelsoep
Like en volg ons op

Auteur

Mijn naam is Geke Douw. Ik ben getrouwd en moeder van drie kinderen. Twee prachtige en ondernemende jongens en een schattig maar minstens zo ondernemend meisje. Ik vind het ouderschap een super mooie leerschool, een school waar je nooit uitgeleerd raakt.

Reacties

16 april 2019 bij 08:14

Onze buren hebben een wat verwilderde tuin en geregeld komen de brandnetels onder de schutting door.. ik heb al een paar keer serieus overwogen er soep van te maken met de kinderen.. misschien moet ik dat gewoon echt eens doen.16 april 2019 bij 08:55

Hmm, ik weet niet…. De vraag komt inderdaad bij me op of dat niet heel erg brandt?! En het lijkt me ook lastig klaarmaken. dus ik geloof dat ik deze maar oversla.maaike
16 april 2019 bij 09:39

Oohhh wat tof, nooit gegeten! Misschien maar een keer maken. Ben heel benieuwd nu!16 april 2019 bij 12:05

Toen ik de titel las, dacht ik gadsie… Dat ga je toch niet eten! Maar als ik het zo zie, lijkt het eigenlijk gewoon net zoals andere soepen. Wat vond je ervan?16 april 2019 bij 18:15

Ik heb dit nog nooit gegeten maar vind het toch wel een beetje een raar idee om brandnetel te eten haha.17 april 2019 bij 15:10

ik ben gek op soep, dus zou dit best eens willen proberen. Iets houd me tegen 🙂
Hoe smaakt dit eigenlijk?  17 april 2019 bij 17:47

  Tja ik vind het lastig om de smaak goed te omschrijven. Ik moest wel wennen aan de smaak, maar ik vond het wel lekker. En van wat over was heb ik nog brandnetel thee gemaakt. Dat vond ik echt heel lekker!18 april 2019 bij 18:30

Hier zou ik nooit aan gedacht hebben. Ik ben een echte soepliefhebber, eet het liefst elke dag soep maar dit trekt me absoluut niet. De foto ziet er wel lekker uitGeef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Wordpress Social Share Plugin powered by Ultimatelysocial
error

Volg ons op: