Operatie zwanger
Ouders / Persoonlijke verhalen / Zwangerschap

Een operatie terwijl je zwanger bent?

Een buikoperatie moeten ondergaan terwijl je zwanger bent? Heel eng! Het overkwam Leoni toen de pijn die ze al heel lang had tijdens haar tweede zwangerschap zo extreem werd dat ze kruipend over de grond ging van de pijn. Ze moest de operatie ondergaan terwijl ze 29 weken zwanger was. Ze vertelt er over:

Gastric bypass

“Na een jaren lang gevecht tegen mijn overgewicht, waarbij sporten en diëten niet hielpen, heb ik besloten me aan te melden bij het Obesitascentrum in Hengelo. Ik had ook een verwijzing van mijn internist vanwege een erg hoge bloeddruk. Ik onderging de screening en na een half jaar kreeg ik gelukkig ‘groen licht’ voor een gastric bypass. Wat was ik blij, maar o wat vond ik het spannend! 5 februari 2016 kreeg ik mijn gastric bypass. Het was spannend maar het ging gelukkig goed en na 8 a 9 maanden was ik ongeveer 40 kilo afgevallen.”

Lees ook: Moeders vertellen over hun worstelingen!

Zwanger na een gastric bypass 

“Ik voelde me goed en was super blij met de behaalde resultaten. Naast dat ik afviel, daalde mijn bloeddruk ook waardoor ik kon stoppen met de medicatie. In Augustus 2016 kwam ik mijn man tegen en in het voorjaar van 2017 was ik zwanger! Tijdens de zwangerschap werd ik goed in de gaten gehouden op eventuele tekorten. Vanwege de bypass moet ik altijd extra vitamines calcium slikken. Mijn bloedwaarden zijn lang goed geweest, maar op een gegeven moment werd het toch wat minder goed en ik kreeg extra medicatie, en dat hielp. Wel had ik een hoge bloeddruk, maar mijn gynaecoloog wilde er geen medicijnen voor geven. Waarom niet dat is altijd een raadsel geweest.”

Neem maar een extra maagbeschermer

“Tijdens de zwangerschap kon ik niet goed eten, ik had erg veel pijn. Soms ging ik echt kapot van de pijn in mijn bovenbuik. Het kwam in aanvallen en als er weer een aanval kwam dan lag ik al zwetend en hyperventilerend op de bank. Geregeld ben ik hiermee naar de huisartsenpost geweest, maar daar zeiden ze dan dat ik waarschijnlijk een maagzweer had en dat ik maar een extra maagbeschermer moest nemen. Door de aanhoudende klachten, door de hoge bloeddruk en doordat mijn dochtertje in de buik niet meer goed groeide, ben ik met 37 weken ingeleid. Op 3 februari 2018 is ze geboren. Ze heeft een moeilijke start gehad, maar ze doet het goed. Het gekke is wel dat de pijn aanvallen niet weg gingen toen de zwangerschap klaar was.”

Tweede zwangerschap 

“Omdat mijn man en ik graag een tweede kindje wilden hadden we na een paar maanden besloten te kijken hoe het gaat. Na 7 maanden bleek ik weer zwanger te zijn, we waren zo blij! Maar na een tijdje merkte ik dat de pijn aanvallen steeds erger werden. Telkens ging ik weer naar de huisartsenpost en telkens werd ik weer naar huis gestuurd. Totdat ik met 28 weken zwangerschap midden in de nacht zo’n pijn had dat ik met de ambulance naar het ziekenhuis ben gebracht. Het waren helse pijnen! Ik kroop over de grond van de pijn en kon geen woord meer uitbrengen.”

Mevrouw, u moet geopereerd worden

“In het ziekenhuis aangekomen wisten ze in eerste instantie niet waar de pijn vandaan kwam. Gelukkig bleek al snel dat er met de kleine niks aan de hand was. Ik werd overgeplaatst naar het ziekenhuis waar ik de gastric bypass heb gekregen. Na nog meer onderzoeken waar niks uitkwam, hebben ze toch besloten om een MRI scan te doen. Daar kwam wel duidelijk wat uit, ik bleek een darmhernia te hebben. Door de operatie van de bypass is er een zwakke plek in mijn darmwand gekomen en daar is mijn darm doorheen gegaan. Dit is een vrij bekende complicatie na een bypass operatie, zeker als vrouwen daarna zwanger worden. Dus na al die maanden van pijn en ellende was er nu duidelijkheid. De boodschap was dan ook: ‘mevrouw, u moet geopereerd worden’.”

Nog even uitstellen? Of toch niet? 

“14 maart is er besloten dat ik geopereerd moest worden. Maar omdat er een kans bestond op een vroeggeboorte wilden de artsen eigenlijk wachten met de operatie totdat ik 30 weken zwanger was. 1 april stond de operatie gepland. Maar de week ervoor, op 27 maart, ging het toch mis. De pijn kwam weer in alle hevigheid terug en ik ben naar de spoedeisende hulp gebracht. Diezelfde avond ben ik geopereerd.”

Handen om mijn buik

“In vond het heel dubbel dat ik geopereerd werd. Aan de ene kant was ik echt opgelucht dat er eindelijk iets gedaan werd aan de pijn, maar aan de andere kant vond ik het ook doodeng! Een operatie terwijl ik zwanger ben! Ze komen zo dicht bij mijn baby, straks gebeurd er iets. Ik kon aan mijn man zien dat hij het ook heel spannend vond. Die avond gingen er allemaal gedachten door mij heen. Ik heb heel vaak mijn handen om mijn buik gehad en heb tegen mijn baby gepraat: we gaan er samen doorheen, het komt wel goed.”

Operatie zwanger
Zo zag mijn buik er uit, direct na de operatie

Operatie en daarna

“De operatie werd uitgevoerd en het ging gelukkig allemaal goed. Ook voelde ik me erg gesteund door de mensen om me heen. De eerste tijd na de operatie hebben ze mij en ook de baby goed in de gaten gehouden en gelukkig is alles goed gegaan. Wat een spanning viel er van ons af. De eerste vier dagen na de operatie heb ik nog pijn gehad, maar daarna zakte het gelukkig af. Wat een opluchting! Inmiddels ben ik 32 weken zwanger, ben ik blij dat de operatie achter de rug is en ben ik alweer aan het aftellen. Ik kan niet wachten tot ik mijn baby gezond en wel in mijn armen heb!”

Leonie is inmiddels is een paar weken nadat ze haar verhaal deed bevallen van een gezonde zoon!

Lees ook: Ik was een tienermoeder.

Like en volg ons op

Auteur

info@nietvolgensboekje.nl
Mijn naam is Geke Douw. Ik ben getrouwd en moeder van drie kinderen. Twee prachtige en ondernemende jongens en een schattig maar minstens zo ondernemend meisje. Ik vind het ouderschap een super mooie leerschool, een school waar je nooit uitgeleerd raakt.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Vragen over school

10 april 2019

Brandnetelsoep maken

15 april 2019

Wordpress Social Share Plugin powered by Ultimatelysocial
error

Volg ons op: