Vragen over school
Kleuter / Opvoeden / Ouders / Schoolkind

Vragen over school

Op een overvol schoolplein rennen de jongens op me af. De schooldag is afgelopen en ze hebben hun handen vol met hun tas, werkjes en hun fietssleutel. ‘He schatjes, hoe was het op school?’ Ik krijg alle tassen en werkjes in mijn handen geduwd en, voordat ik kan zeggen dat we naar huis gaan, rennen ze weer weg om nog snel even te gaan spelen . Oké, dit is blijkbaar niet het juiste moment om te vragen hoe het op school was.

Rustig zitten

Als we eenmaal thuis zijn uit school heb ik de gewoonte om altijd even samen aan tafel thee te drinken. Dat lijkt me dan ook een uitstekend moment om te vragen naar hun schooldag. Maar als ik dan vraag hoe het was op school dan krijg ik steevast het antwoord: ‘ja wel leuk’. Nou ben ik niet voor één gat te vangen, dus ik vraag dan wat ze gedaan hebben. Het antwoord daarop is meestal: ‘weet ik niet meer’.

Iets meemaken zonder mama

Mijn pogingen om een gesprekje te beginnen over hoe de jongens hun dag hebben beleefd stranden vaak. Soms probeer ik nog wel wat verder te vragen, maar soms zijn ze ook alweer zo snel weg omdat ze graag willen spelen. Toch vind ik het belangrijk om te weten hoe ze hun dagen op school hebben ervaren. Het zijn behoorlijk wat uren op een dag en ik ben er niet bij. Op de één of andere manier wil ik graag weten hoe die uren zijn gegaan. Ik weet nog goed toen mijn oudste vier maanden was en ik weer aan het werk moest. Ik liet mijn zoontje voor mijn gevoel echt in de steek en ik vond het vreselijk dat hij op dat moment dingen aan het meemaken was terwijl ik er niet bij was.

Lees ook: Spelletjes voor een denkertje met een te vol hoofd!

Hoe zit je kind er bij? 

Je kunt je afvragen of het realistisch is dat je kind een uitgebreid verslag uit brengt over hoe het was op school. Als school afgelopen is dan is dat verleden tijd. En als de terugweg er ook nog eens tussen zit is school voor hun gevoel al vrij lang geleden. Op dat moment kan het zijn dat je kind leukere dingen ziet wat hij kan doen dan praten over school. Dus als je een gesprekje wilt voeren over school, check dan eerst even hoe je kind er bij zit. Zit hij op zijn stoel vol met verhalen en is hij blij dat hij even van zich af kan praten? Of staat hij half naast zijn stoel met de bal al bijna in zijn handen? Is dat laatste het geval, calculeer dan voor jezelf in dat een diepgaand gesprek misschien te hoog gegrepen is.

Vragen over school

Oké, de vraag ‘hoe was het op school?’ is misschien niet helemaal handig geformuleerd. Vragen die je wel zou kunnen stellen om een gesprekje op gang te krijgen zijn deze:

– Met wie heb je buiten gespeeld vandaag? 

– Heb je vandaag iemand geholpen of heeft iemand jou geholpen? 

– Was er een moment dat je je hebt verveeld vandaag?

– Welke overblijf juf of meester was er? 

– Is er iets gebeurd vandaag waardoor je moest lachen? 

– Was er een moment op de dag dat je je verdrietig voelde? 

– Heeft iemand ook iets geks gezegd? 

– Vertel eens iets wat er goed ging vandaag. 

– Vertel eens iets wat er niet goed ging vandaag 

– Heb je vandaag iets gehoord wat je nog nooit hebt gehoord? 

– Wat heb je gedaan tijdens het buiten spelen? 

– Naast wie zou jij het liefste in de klas zitten? 

Doe eens gek

Als je kind een antwoord geeft is het natuurlijk ook erg leuk om door te vragen. Hopelijk lukt het dan om een leuk gesprekje te hebben over school. Wat je ook kunt doen is iets geks zeggen waardoor je kinderen geprikkeld worden en ook gaan vertellen. Iets als: ‘had de juf ook een kikker in haar haar vandaag?’ of ‘jullie hebben vast niet taal gedaan, want dat vindt je juf niet belangrijk’. Zet je daarbij ook je grappigste stem op dan is de kans dat ze moeten lachen en uiteindelijk ook gaan vertellen.

Wil je meer weten over hoe je gesprekken met kinderen kunt voeren? Dit boek gaat daar over!

Lees ook: Kleine cursus gebaren voor het hele gezin

Deze tekst kan affiliate links bevatten, dat betekend dat nietvolgensboekje eventueel commissie krijgt zonder dat jou dat iets extra’s kost.

Like en volg ons op

Auteur

info@nietvolgensboekje.nl
Mijn naam is Geke Douw. Ik ben getrouwd en moeder van drie kinderen. Twee prachtige en ondernemende jongens en een schattig maar minstens zo ondernemend meisje. Ik vind het ouderschap een super mooie leerschool, een school waar je nooit uitgeleerd raakt.

Reacties

12 april 2019 bij 19:15

Leuke vragen! Ik herken het ook zelf, van vroeger. Als mijn moeder vroeg hoe het was op school, was net altijd leuk. Later toen mijn broertje ook dat soort antwoorden gaf vond ik dat heel stom! Deze vragen waren voor ons ook goed geweest.

Fijn weekend
Groet Jeanine.Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Kraamweek abc

8 april 2019

Wordpress Social Share Plugin powered by Ultimatelysocial
error

Volg ons op: