Baby / Kinderen

Hoe overleef je een huilbaby?

Als je zwanger bent weet je waarschijnlijk wel dat de eerste tijd met een baby pittig kan zijn. Heel leuk, maar ook pittig. Baby’s hebben ’s nachts nog voeding nodig of ze huilen terwijl je niet weet wat er aan de hand is. Deze dingen calculeer je in, het hoort er bij en met de tijd gaat het beter. Maar wat als je baby maar blijft huilen? Ik weet uit ervaring hoe dat is. In deze blog lees je tips over hoe je staande kunt blijven als je een huilbaby hebt.

Huilbaby’s 

Het eindeloze huilen van een baby kan heel veel doen met jou als moeder en ook natuurlijk met de vader. Alle drie mijn kinderen hebben veel gehuild. De oudste was een officiële huilbaby. Mijn tweede was tot een half jaar een ontspannen baby maar ging daarna nog eens maandenlang hele nachten door huilen. Tot we er ruim na zijn eerste verjaardag achter kwamen dat hij een voedselintolerantie heeft. Ook mijn dochtertje was een onrustige baby. De oorzaak wisten we niet, maar erg ontspannen was ze als baby niet.

Lees ook: waarom Huid op huid contact zo belangrijk is!

Wat doet een huilbaby met je? 

Toen mijn oudste een huilbaby bleek te zijn, viel het me op dat er veel verschillende emoties door mij heen gingen. De hele dag en nacht door. Ik hield (en hou nog steeds) zo veel van dit jongetje en ik wil niet dat hij verdriet heeft. Maar ik werd ook gek van het gehuil en wilde dat het stopte. Als hij dan weer even stil was en zijn schattige lachje liet zien, dan was alle ellende als sneeuw voor de zon verdwenen en was ik weer stapelverliefd. Tot hij weer ging huilen, dan voelde ik alle stress weer terugkomen. De effecten van een huilbaby op de ouders, meestal voornamelijk de moeder, kunnen heel groot zijn. Zowel lichamelijk als psychisch. Je kunt last krijgen van enge/nare gedachten, bijvoorbeeld dat je je baby iets wilt aan doen om er maar voor te zorgen dat het gehuil stopt. Het kan zelfs angsten of depressie als gevolg hebben.

Eh… genoeg slapen, hoe dan?

Ik ben in de tijd dat mijn oudste zo veel huilde gelukkig heel goed opgevangen door mijn omgeving. Mensen dachten en leefden erg mee. Ook bij het consultatiebureau kon ik altijd terecht met mijn vragen. Maar zo af en toe moest ik wel een beetje lachen om de adviezen die ik kreeg. Eén van de adviezen die ik telkens weer op mijn hart gedrukt kreeg was: “Je moet wel voldoende slapen. Ook overdag moet je nog eventjes gaan liggen tussendoor.” Ik keek haar dan glazig aan en vroeg me af wanneer ik dat dan zou moeten doen. Mijn man en ik verdeelden de nachten, mijn man verzorgde ons zoontje tot 02.00 en ik vanaf 02.00. Zo hadden we allebei nog wat uurtjes slaap. Overdag was mijn man aan het werk en kon ik dus niet even gaan liggen, want mijn zoontje sliep nooit langer dan een minuut of 10 en daarna ging hij weer huilen. Dus slapen? Wanneer had ik dat dan moeten doen?

Tips voor als je een huilbaby hebt die wel werken

Oké, de tip van het genoeg slapen is dus niet zo’n hele goeie tip. Maar gelukkig zijn er andere dingen waar je wel op kunt letten om ervoor te zorgen dat je dit zo goed en zo kwaad als het gaat volhoudt.

Eet ruim voldoende

Ik weet nog dat ik in die tijd ook vergat te eten, omdat ik er geen tijd voor had vond ik. Mijn zoontje was alleen maar aan het huilen en ik kon hem geen moment alleen laten, dacht ik. Inmiddels weet ik dat het prima is om je baby, huilend en al, even in de box te leggen om je eigen eten te maken. Je kunt je broodje wel lopend opeten met je baby op de arm. Een draagdoek zoals deze helpt ook bij het voldoende eten. Zorg dat je ruim voldoende eet. Zeker als je ook nog borstvoeding geeft. Wil je nog kilo’s kwijt van de zwangerschap? Dit is niet het goede moment om daar mee te beginnen. Dat kan later ook nog wel. Je bent lichamelijk en geestelijk sterker als je goed eet.

Eet gezond 

Als je een huilbaby hebt is de kans groot dat je moe bent. En als je moe bent heb je meestal veel behoefde aan suiker. Als je te weinig slaap hebt, heeft je lichaam moeite met het op pijl houden van je bloedsuikerspiegel. Daardoor kan deze vrij snel dalen en krijg je behoefte aan suiker. Van de suiker krijg je wel even energie, maar na het eten van suiker daalt je bloedsuikerspiegel ook weer snel, waardoor je je slap voelt en opnieuw behoefte krijgt aan suiker. Om deze cirkel te voorkomen doe je er goed aan om veel eiwitten te eten. Dus maak er een gewoonte van om elke dag 1 a 2 eieren te eten en een lekkere bak met kwark of een flinke hand noten. Vooral Cashewnoten (dat zijn deze noten) werken goed. Eet daarnaast vooral volkoren producten en veel groente. Een broodje pindakaas is ook heel goed. En je mag jezelf ook wel verwennen met wat lekkers, je hebt het al zwaar genoeg 😉.

Neem jezelf niet te serieus 

Heb je soms rare of enge gedachten en schrik je daar van? Realiseer je dat het alleen maar gedachten zijn. Gedachten zijn niet altijd waarheid. Verschillende gedachten kunnen naast elkaar bestaan. De dalende hormonen na je zwangerschap, het slaaptekort en het gehuil om je heen kunnen ervoor zorgen dat je hoofd niet meer lekker functioneert. In de meeste gevallen komt dat vanzelf goed in de komende maanden. Maak je je zorgen? Ga op tijd naar een huisarts. Het is geen falen als je je even niet gelukkig voelt, dat komt vaker voor dan je denkt! In dit boek ‘Toen kreeg ik weer lucht‘ vertelt Tilda Timmers hoe ze uit haar postnatale depressie is gekomen.

Neem anderen niet te serieus 

Dit klinkt misschien een beetje gek. Maar als je een huilbaby hebt leef je meestal in een soort van roes van vermoeidheid en hormonaal zijn. Opmerkingen van anderen kunnen om deze reden soms ook heel verkeerd terecht komen. Het kan zijn dat je je snel aangevallen voelt of juist snel verdrietig. Probeer niet meteen ruzie te maken of je te verdedigen. Laat dingen van je afglijden. Mochten er echt problemen zijn met iemand, dan kun je dat over een half jaar ook nog wel oppakken. Neem ook je partner niet te serieus. Nou ja, ook weer niet al te niet-serieus. Maar geef elkaar de tijd en de ruimte om te wennen aan jullie nieuwe rol als ouders. En dat het dan tussen jullie af en toe even stroef verloopt is niet meer dan normaal.

Vertel je partner wat je nodig hebt

Als je geluk hebt, zoals ik, dan heb je een partner die zelf ook aanvoelt dat er samengewerkt moet worden. Wij hadden vrij snel bedacht hoe we
de zorg voor onze baby gingen verdelen als mijn man thuis was. Heb je een partner die niet zelf aanvoelt wat je nodig hebt? Heb het er met hem over. Geef op een rustige manier aan wat je nodig hebt en kijk hoe je kunt samenwerken.

Lief zijn voor jezelf

Wees lief voor jezelf. Leg de lat van het huishouden niet te hoog. Een huis dat netjes en schoon is, dat komt later wel weer. Zorg dat je af en toe even helemaal kan ontspannen zonder baby in de buurt. Even douchen kan soms al heerlijk zijn of een ritje naar de supermarkt kan al aanvoelen als een minivakantie. Of laat je baby bij je partner, je moeder of de buurvrouw en ga even lekker in je eentje shoppen. En niet alleen met babykleertjes thuiskomen hè… 😉

Zoek op tijd hulp

Kijk of er iets met je baby aan de hand is en of je er iets aan kan doen. Toegegeven, dat is niet makkelijk. Loop je bij het consultatiebureau tegen een muur op? Heb het er dan een keer met de huisarts over, misschien dat die nog iets weet. Sommige kinderen zitten een stuk beter in hun vel na een behandeling bij de osteopaat, of nadat je iets hebt veranderd aan de voeding. 

Praat met andere mensen

Praat met andere mensen over dat je baby veel huilt. Met andere mensen praten helpt om even uit je baby-huil-cirkel te komen. Maar vaak kun je je ook gesteund voelen door anderen. En wie weet hebben anderen nog ideeën of tips. Filter wel de goeie tips van de slechte. De goeie zijn mooi meegenomen, de slechte vergeet je lekker weer. Praten is goed, let er wel op dat je je niet onzeker laat maken door te veel of ongevraagde adviezen.

Doe wat werkt, ook als dat ‘niet volgens boekje’ is

Ik weet nog, toen mijn zoontje veel huilde, dat ik steeds het advies kreeg dat ik hem op gezette tijden in zijn bedje moest leggen. En ook dat ik hem moest laten huilen, omdat hij moest leren om in zijn bedje te gaan slapen. Pas later merkte ik dat hij in de draagdoek wel wilde slapen. De officiële adviezen zijn vaak wel prima maar als ze niet werken kun je gerust op zoek naar manieren hoe het wél werk. Dit moet je mantra zijn: ‘Als het niet gaat zoals het moet, dan moet het zoals het gaat.’

En o ja, in deze blog Jezelf opladen lees je hoe je weer even goed voor jezelf kunt zorgen. Want dat heb je nodig.

Deze tekst kan affiliate links bevatten, dat betekend dat nietvolgensboekje eventueel commissie krijgt zonder dat jou dat

Like en volg ons op

Auteur

info@nietvolgensboekje.nl
Mijn naam is Geke Douw. Ik ben getrouwd en moeder van drie kinderen. Twee prachtige en ondernemende jongens en een schattig maar minstens zo ondernemend meisje. Ik vind het ouderschap een super mooie leerschool, een school waar je nooit uitgeleerd raakt.

Reacties

10 april 2019 bij 09:53

Wij hebben een kleine periode gekend waarin ons dochtertje echt een huilbaby was, gelukkig was dit maar kort.3 september 2019 bij 09:31

Het jongste kind van mijn zus was een huilbaby. Gelukkig kreeg ze goede begeleiding van het consultatiebureau. Uiteindelijk bleek een groeistoornis de oorzaak te zijn. Daar bestond een manuele therapie voor. Daarna kreeg mijn zus a.h.w. een ander kind terug.5 mei 2022 bij 10:05

Bedankt voor de informatie over huilbaby’s. Mijn zusje heeft een huilbaby, ze is nu 3 maanden oud. Ik vind het een slimme tip om hulp te zoeken, bijvoorbeeld een chiropractor die een huilbaby behandelen kan. Dat zal ik als tip aan haar doorgeven. Verder proberen we zoveel mogelijk om haar heen te staan.Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Huid op huid contact

4 april 2019

Kraamweek abc

8 april 2019

Wordpress Social Share Plugin powered by Ultimatelysocial
error

Volg ons op: