Huid op huid
Baby / Kinderen

Huid op huid contact

Direct na de geboorte van m’n dochter Evelyn werd ze op mijn buik/borst gelegd. We waren allebei bloot. Een klein warm lijfje dat lag te spartelen in een koude gekke wereld. Er werden gelijk stapels doeken op haar gelegd om haar op temperatuur te houden. Het gespartel stopte. Ze keek wat naar het felle licht van de lampen boven ons. Geen gehuil meer. Wat een rust. Het was goed. Zo hebben we nog twintig minuten samen gelegen. Ik kon alleen maar kijken naar dat gezichtje. Zo lekker warm!

Waarom huid op huid?

Een ander woord voor huid op huid contact is buidelen. Er zijn verschillende redenen waarom huid op huid contact fijn is voor een baby.  Het zorgt er voor dat het hormoon oxytocine aan wordt gemaakt, bij zowel moeder als kind. Oxytocine zorgt ervoor dat moeder en kind zich fijn en veilig voelen, maar het stimuleert bijvoorbeeld ook de borstvoeding.

Naast de aanmaak van oxytocine heeft buidelen nog meer functies. In de baarmoeder kan je baby je hartslag en stem horen. Doordat je je baby op je huid hebt liggen voelt de baby je hartslag weer en kan hij je stem weer horen. Daar wordt de baby ontspannen van, waardoor de hartslag naar beneden gaat en ook de bloedsuiker blijft stabieler.

Lees ook: Goedkope babyuitzet!

Buidelen bij prematuren

Al in de jaren 80 hadden artsen al ontdekt dat het buidelen een positief effect had op de te vroeg geboren kinderen, de prematuren. Tot die tijd moesten de te vroeg en/of de te klein geboren kinderen in de couveuse blijven en mochten ze er absoluut niet uit. Maar toen werd ontdekt dat baby’s rustig werden van het huid op huid contact met de ouders, en mochten de kinderen, hoe klein ze ook waren, toch af en toe even lekker bij mama of papa liggen. De resultaten waren erg positief. De kinderen waar geregeld mee werd gebuideld groeiden beter en hadden zelfs minder vaak infecties.

Hoe ging het verder?

In de loop van de jaren is steeds meer bekend geworden dat baby’s ‘huidhonger’ hebben. Dus dat ze behoefte hebben aan huid op huid contact. Eerder werden de baby’s na de geboorte eerst in doeken gewikkeld en daarna werden ze aan mama gegeven. Tegenwoordig worden baby’s direct na de geboorte in principe standaard op de buik van hun moeder gelegd. Als de moeder meteen weg moet vanwege een medische ingreep wordt er vaak aan papa vriendelijk gevraagd of hij zijn t-shirt uit wil doen zodat de baby bij hem kan liggen.

Onderdeel van de hechting

De hechting van een kind is natuurlijk een complex iets. De meeste kinderen hechten goed als er sprake is van een gezonde en veilige omgeving voor het kind. Buidelen kan bijdragen aan een goede hechting voor je kind. Toen de baby nog in de buik was voelde hij zijn moeder altijd letterlijk om zich heen. Eenmaal geboren is er ineens veel meer ruimte en is het koud bovendien. Buidelen is voor baby’s, zeker voor de hele kleintjes, heel fijn en vertrouwd. Het kind voelt zich veilig bij mama of papa. Dit helpt bij het opbouwen van een band en draagt bij aan de hechting. Niet alle kinderen houden van buidelen. Kan jou kind het niet waarderen? Dwing dan niet. Het hechtingsproces kun je op heel veel verschillende manieren stimuleren.

Huid op huid contact bij papa

Voor vader is het huid op huid contact ook een mooie kans om alvast een band op te bouwen met zijn kind. Veel vaders voelen zich bij de geboorte van hun kind en in de eerste maanden daarna zo af en toe aan de zijlijn staan. De meeste vaders willen best wat doen, maar ze weten niet wat. Waar moeders al tijdens de zwangerschap het ‘moederinstinct’ hebben ontwikkeld, daar begint dat bij vaders pas bij de geboorte van hun kind. De meeste vader zeggen dan ook: ‘ik vind het pas leuk als ik met mijn kind kan voetballen.’ Maar door je baby ook met papa te laten buidelen, kan de baby aan papa wennen en papa aan de baby. Goed voor je baby, maar ook goed voor papa. Want het is voor hem ook fijn om af en toe even lekker met zijn baby te zitten. Het is een heerlijk ontspannen moment midden in de hectische tijden van het hebben van een baby in combinatie met werken en andere verplichtingen. Ook papa’s band met het kind begint zo te groeien, en mama heeft even haar handen vrij. Een win-win situatie dus.

Zo veel mogelijk knuffelen

Uit mijn eigen ervaring kan ik zeggen: maak zoveel mogelijk gebruik van de huid-op-huid-behoefte wanneer je kind nog jong is. Mijn dochter is nu bijna 11 maanden oud en wil niet zo veel op schoot zitten of bij mij liggen. Dat doet ze alleen wanneer ze de fles krijgt of wanneer ze moe is. Soms mis ik het lekker knuffelen wel. Misschien komt het nog weer terug…

Hield jou baby van knuffelen?

Like en volg ons op

Auteur

info@kleingeboren.nl
Ik ben Jessica, geboren op 9 mei 1989. Getrouwd en sinds 16 mei 2018 moeder van een dochter. In 2016 ben ik voor het eerst gaan bloggen onder de naam “Denhustru” (de vrouw van een militair) Ik ontdekte dat ik het schrijven heel erg leuk vond. En toen onze dochter werd geboren kwamen er nog veel meer ideeën. Nu schrijf ik over alles waar ik als moeder tegenaan loop. Dit combineer ik nog met de andere blog. Ik post wekelijks een blog over uiteenlopende onderwerpen. Je kunt mij ook volgen op Instagram. Heb je vragen? Laat gerust een reactie achter! Kleingeboren.nl

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Treuzelen

2 april 2019

Wordpress Social Share Plugin powered by Ultimatelysocial
error

Volg ons op: