Treuzelen
Kinderen / Kleuter / Opvoeden / Ouders / Peuter / Schoolkind

Treuzelen

Draaien, twijfelen, dralen, dreutelen, hangen, sammelen, talmen, haperen, teuten, traineren en aarzelen zijn synoniemen voor treuzelen. In één zin kan treuzelen samengevat worden in “dingen te langzaam doen”. In dit artikel vertel ik je alles over treuzelen, waarom sommige kinderen treuzelen en vertel ik je of dit een positieve of negatieve eigenschap is. Lees je weer mee?

Waarom en wanneer treuzelen we?

Vaak wordt ten onterechte gedacht dat alleen kleine kinderen treuzelen, daar bedoel ik dan peuters en kleuters mee. Niet alleen peuters en kleuter treuzelen, zo zijn er ook pubers en volwassenen die treuzelen. Zoals je in de eerste alinea al kon lezen is “dingen te langzaam doen” een definitie van treuzelen. Maar wat is iets te langzaam doen? Vanuit welk vertrekpunt maak je die vergelijking? Ik zal het uitleggen aan de hand van een simpel voorbeeld:

Wanneer een schildpad, een konijn en een luipaard zich voortbewegen, treuzelt de schildpad vanuit het perspectief van het luipaard. Vanuit het konijn krijg je een heel ander perspectief: de luipaard is supersnel en de schildpad gewoon langzaam. Het verschil in snelheid tussen de schildpad en het luidpaard is gewoonweg te groot en wordt de schildpad (onterecht) als een treuzelaar gezien.

Lees ook: Kiesdagje!

Dit wil overigens niet zeggen dat treuzelen niet bestaat, want dat doet het wel. Ik herken het namelijk bij mezelf. Bijvoorbeeld tijdens het winkelen (herken je jezelf misschien ook wel in). Koop ik alleen het blauwe jurkje, de rode of toch allebei. In dit voorbeeld is er de aarzeling om beide jurkjes te kopen en slaat de twijfel toe wanneer er een keuze gemaakt moet worden. Hierbij ben ik erg langzaam in het nemen van mijn beslissing en valt het in de categorie treuzelen. Mijn man geeft op dit soort momenten vaak aan dat ik ze beide maar moet kopen, bang dat we na een uur nog in de winkel staan.

Minder tijdsbesef

Terug naar kinderen. Waarom treuzelen kinderen eigenlijk? Dit komt voornamelijk omdat ze geen besef van tijd hebben. Dit geldt niet voor alle gevallen, maar daar kom ik zo nog even op terug. Dat treuzelen door onvoldoende besef van tijd zie je trouwens ook bij bejaarden. Die hebben namelijk alle tijd van de wereld in de supermarkt. Herkenbaar? Wanneer ik mijn oudste naar school wil brengen, komt een moment dat ze haar schoenen en jas aan moet trekken. Dit ritueel duurt vrijwel altijd te lang en is ze erg langzaam. Mijn vierjarige dochter beseft dit niet en heeft het ook niet door. Tijd zegt haar nog niets. Of in elk geval te weinig, waardoor ze nog wel “even” kan spelen, dansen, zingen of wat dan ook. Een ander moment wanneer kinderen treuzelen is bij het avondeten, wanneer je de deur uit wilt en wanneer ze naar bed toe moeten. Treuzelen wanneer ze naar bed moeten komt in mijn ogen trouwens niet door onvoldoende besef van tijd, maar zit het hem in het opzoeken van grenzen en zich hiertegen af willen zetten. Treuzelen gebeurt daarom ook niet altijd om dezelfde reden, er kunnen veel verschillende redenen voor zijn.

Positief of Negatief?

Al eerder noemde ik dat niet alleen kinderen treuzelen maar dat pubers en volwassen dit ook doen. In mijn ogen is treuzelen niet positief en niet negatief, maar een persoonlijke eigenschap die helaas vaak negatief uitgelegd wordt. Ik ben iemand die vrijwel alles volgens een bepaalde planning doet. Iemand die dat niet doet, vind ik vaak treuzelen. Dat klinkt dan snel negatief, terwijl die persoon gewoon anders is dan dat ik ben. Bij te langzaam zijn in iets, denken we al snel aan te laat zijn. In plaats van aan iets positiefs. Ik hoor je denken: kun je treuzelen dan ook als iets positiefs zien? Ja hoor: iemand die treuzelt heeft significant minder stress en staat veel relaxter in het leven. Zeker als ik dat met mijzelf vergelijk. Een stukje omdenken dus. Ik vind treuzelen dan ook een prachtige eigenschap. Oké, behalve dan wanneer er iemand aan de kassa met centjes betaalt.

Tips om treuzelen te voorkomen

Ondanks dat treuzelen niet negatief is, is het niet altijd handig. Zeker niet als je de deur uit wilt. Hieronder enkele tips om treuzelen bij kinderen te voorkomen.

  • Zorg voor een goede voorbereiding en een duidelijke structuur. Zo weten kinderen waar ze aan toe zijn en weten ze, ook zonder tijdbesef, wat er van hen verwacht wordt. Hoe kun je dit in de praktijk brengen? Sta doordeweeks altijd rond hetzelfde tijdstip op, leg de avond van tevoren kleding klaar en maak ook alvast de lunch box klaar.
  • Om treuzelen te voorkomen is het belangrijk dat kinderen weten wat er van ze verwacht wordt, oftewel: wat ze moeten doen. Door voor ritme en regelmaat te zorgen, kom je hierin een stuk tegemoet. Maar dit bereik je ook door korte en duidelijke opdrachten te geven.
  • Wat ik persoonlijk erg leuk vind, maar ik ben dan ook helemaal gek op regelmaat, is een actiebord. Dat zijn borden waarop je in plaatjes kan aangeven wat je kindje(s) moeten doen die dag. Bijvoorbeeld aankleden, ontbijten, sporten etc. Wanneer ze dat “taakje” gedaan hebben kunnen ze die verplaatsen naar “gedaan”. Op deze manier geef je je kindje wat meer vrijheid en leer je ze zelfstandig te zijn. Daarnaast is het ook gewoon erg leuk!
  • Laatste tip: vertel kinderen wat de bedoeling is. Soms snappen ze veel meer dan we denken.
Like en volg ons op

Auteur

francis@mamazetkoers.nl
Dit artikel is exclusief geschreven door Francis voor Nietvolgensboekje. Francis is getrouwd met Jeffrey en mama van twee prachtige kindjes: Ize (’15) en Luke (’17). Ze is etiketteringsspecialist bij een grote brouwerij en blogt op haar eigen website Mamazetkoers.nl. Ze is dol op schrijven, haar gezin, lekker eten en drinken, fietsen, series kijken en het buitenleven.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Huid op huid contact

4 april 2019

Wordpress Social Share Plugin powered by Ultimatelysocial
error

Volg ons op: