Kinderen in de keuken
Activiteiten / Baby / Creatief / Eten / Kinderen / Kleuter / Opvoeden / Ouders / Ouders zijn / Peuter / Recepten / Schoolkind / Weten over eten

Kinderen in de keuken

Koken is niet iets waarvan ik vind dat ik het goed kan. Toch vind ik het belangrijk om mijn gezin iedere dag iets anders en (meestal) gezonds voor te schotelen. Wanneer mijn kinderen meehelpen in de keuken kan ik echt genieten van de gezellige gesprekjes die vaak ontstaan. Daarom probeer ik mijn kinderen al van jongs af aan regelmatig te betrekken bij het koken. Op die manier zijn het echte alleseters geworden en vinden ze het vanzelfsprekend om hun moeder te helpen. Als moeder van twee tieners en een baby moet ik soms multitasken. Zeker wanneer mijn man nog niet thuis is, er iemand overhoord wil worden en mijn jongste dochter honger heeft…

Baby (o tot 2 jaar)

Tussen de 4 en 6 maanden is een baby toe aan vaster voedsel. Tot die tijd vond hij/zij (moeder)melk helemaal prima. Ineens ga je merken dat je kleintje interesse gaat krijgen in alles wat jij eet. Hij/zij begint te smakken en kijkt je met puppy-ogen aan wanneer jij eet. Op deze leeftijd krijgen ze sowieso meer interesse voor hun omgeving en vinden ze alles prachtig. Laat je baby maar eens lekker bij je in de keuken meekijken wat jij allemaal doet. Zet hem/haar op een veilige afstand in de kinderstoel of wipstoel, laat zien wat je doet en benoem het: “kijk, mama is nu de worteltjes aan het raspen.” Je kleintje zal het prachtig vinden wanneer je hem/haar ‘betrekt’ bij het koken.

Baby veilig in de keuken

Veiligheid is ook een heel belangrijk punt in huis met kleine kinderen. De keuken is een extra aandachtspunt als je baby begint te kruipen en lopen. Je kleintje gaat op ontdekkingsreis in je huis en wordt extra nieuwsgierig naar wat er achter de deurtjes en lades zit. Dus tegen de tijd dat je baby zichzelf kan verplaatsen is het handig om even te kijken wat je waar in de keukenkastjes hebt staan, en of de pannen tijdens het koken niet voor het grijpen staan.

Lees ook: Proefjes doen met kinderen!

Peuter (2 tot 4 jaar)

Een peuter in je keuken kan soms voor lastige situaties zorgen. Aardappeltjes bakken met een kind dat aan je been hangt is best een uitdaging en kan soms voor gevaarlijke situaties zorgen. Het is daarom goed altijd in de eerste plaats op de veiligheid te letten (zie de tips hierboven). Kan je je kind even niet in de keuken gebruiken, vraag dan je partner hem/haar even te vermaken. Wat ook goed helpt (al is het natuurlijk niet ‘volgens het boekje’) is hem/haar even bij je in de keuken op een stoeltje te zetten met een leuk filmpje op de tablet. Wanneer je een peuter hebt die graag wil meehelpen, laat dat dan toe. Leg hem/haar wel uit waarom hij/zij nog niet bij het fornuis mag helpen en waarom alleen mama of papa het scherpe mes mag gebruiken. Laat je peuter bijvoorbeeld iedere keer een aardappel aangeven uit de zak of laat hem/haar de gesneden stukjes komkommer en tomaat in de slabak doen. Op die manier kun je het meehelpen in de keuken als het ware opbouwen.

Kinderen in de keuken

Kleuter (4 tot 6 jaar)

Zodra je kind wat groter wordt kan hij/zij wat meer gaan helpen in de keuken. Maak bijvoorbeeld eens een lekkere fruitsalade met hem/haar. Jij doet het ‘moeilijke’ werk zoals de appels schillen en snijden. Daarna kan je kind heel goed (met een smeermes) bananen in schijfjes snijden. Wanneer jij alles voorbereidt, zoals het schillen en in parten snijden van een peer, zal je kleuter (of wat ouder kind) het geweldig vinden. Natuurlijk hoort lekker snoepen en ‘voorproeven’ er ook bij. Zo’n fruitsalade is een heerlijk en gezond toetje. Je kunt gewoon allerlei fruit met elkaar combineren wat jullie zelf lekker vinden. Wij eten ook graag fruitsalade bij de pannenkoeken. Zo voeg je er lekker veel vitamines aan toe. Koekjes bakken is ook iets dat kleuters graag doen. Laat hem/haar meehelpen alle ingrediënten in de kom te doen. Vormpjes uitsteken is natuurlijk erg leuk om te doen. Zorg ervoor dat je verschillende vormpjes hebt.

Kind (6 tot 12 jaar)

Sommige kinderen vinden het rond deze leeftijd heel leuk om in de keuken te helpen. Anderen verliezen juist hun interesse voor koken. Dwing ze vooral niet. Bij volwassenen is het immers ook zo dat de één graag kookt en de ander niet. Op deze leeftijd kun je natuurlijk best vragen of je kind wil helpen met het snijden van groenten of het draaien van gehaktballetjes. Let hierbij wel op dat je ze goed uitlegt dat handen wassen, haren vast en mouwen omhoog belangrijk zijn voor de hygiëne. Kinderen die het echt leuk vinden om in de keuken bezig te zijn kun je uitdagen zelf een leuk gerechtje te bedenken. Ze komen soms met verrassende dingen waar je zelf misschien niet op zou komen. Zo bedacht mijn middelste dochter (10) een paar jaar geleden “het broodroosje” dat sindsdien een gerechtje is dat regelmatig geserveerd wordt aan ons, familie en vrienden. Door dit soort dingen krijgt mijn dochters’ zelfvertrouwen een enorme boost.

Kinderen in de keuken

Haar recept is als volgt:

Benodigdheden voor Broodroosjes:

 • Ramekins of cupcakevorm
 • Deegroller
 • Brood
 • Cherrytomaatjes
 • Mozzarella
 • Parmezaanse kaas
 • Peterselie

Snijd de korstjes van het brood en rol de boterham plat. Druk het voorzichtig in de vorm. Snijd een paar cherrytomaatjes in vieren en de mozarella in kleine blokjes. Doe dit gemengd in de vorm. Garneer het met kleine plukjes peterselie en snippers Parmezaanse kaas. Zet dit een paar minuten onder de grill in de oven en smullen maar!

Puber (12 tot 18 jaar)

Pubers hebben over het algemeen nergens zin in. Koken en bakken behoord niet tot hun favoriete bezigheden. Toch is het juist op deze leeftijd belangrijk dat zij bewust met eten omgaan. De meeste pubers geven de voorkeur aan fastfood zoals friet, pizza, shoarma en chinees. Door ze mee te laten helpen in de keuken, of af en toe helemaal zelf te laten koken, worden ook andere gerechten en smaken misschien wat interessanter.

Mijn oudste dochter (14) zit lange dagen op school en is als ze thuiskomt vaak niet te scheiden van haar telefoon. Meehelpen in de keuken hoef ik doordeweeks daarom zeker niet van haar te vragen. Maar in de weekenden vindt ze het leuk om ook eens voor ons te koken. Ze mag dan zelf meedenken wat we eten. Zo verraste ze ons een keer met een heerlijke maaltijdsalade.

Het recept is als volgt:

Benodigdheden voor Maaltijdsalade:

 • Zak voorgesneden ijsbergsla
 • Cherrytomaatjes
 • Brood
 • Olijfolie
 • Komkommer
 • Mozzarella
 • Spekreepjes
 • Hard gekookte eieren
 • Sladressing (honing-mosterd)
 • Gele en rode paprika
 • Zonnebloempitjes
 • Parmezaanse kaassnippers
 • Grote kom

Bak de spekreepjes krokant in de koekenpan of oven. Snijd het brood in kleine blokjes en leg ze verspreid op een bakplaat. Sprenkel er wat olijfolie en eventueel kruiden overheen en zet het een paar minuten onder de grill in de oven. Doe de sla in de kom. Snijd de tomaatjes, komkommer, eieren, mozarella en paprika’s in blokjes en voeg ze toe. Strooi de pitjes en de kaassnippers erin. Daarna kunnen de (afgekoelde) spekreepjes en zelfgemaakte croutons erbij. Maak alles af met een flinke scheut sladressing. Hussel de salade goed door elkaar.

Tot slot

Tot slot: maak vooral plezier met je kinderen in de keuken. Niets is verplicht. Heeft je peuter geen zin meer om boontjes in de pan te laten ‘plonsen’? Bedank hem/ haar dan voor het helpen en laat hem/haar lekker wat anders gaan doen. Vind je kind het voetballen op het plein vandaag even leuker? Geeft niks. Jullie bakken morgen wel koekjes. Zou je puber vandaag koken maar is alles voor hem/haar weer eens even ‘teveel’? Ach, mama heeft die spaghetti ook zo gemaakt. Met positiviteit houd je het veel leuker voor jezelf en voor je kinderen.

Wat vind jij het leukste om met je kinderen te doen in de keuken?

Like en volg ons op

Auteur

jg.heijne@ziggo.nl
Mijn naam is Floortje. Ik ben geboren in 1986 en woon met mijn man en onze drie dochters (2004, 2009 en 2018) in het gezellige Noord-Babant. Schrijven is altijd al een grote hobby van mij geweest. Ik schrijf (korte) verhalen. Vaak met spanning en psychologische onderwerpen. Blogs schrijven is nieuw voor me. Maar ik vind het geweldig mezelf steeds te blijven uitdagen op schrijfgebied. Mijn grootste wens is ooit een boek uit te geven.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Wordpress Social Share Plugin powered by Ultimatelysocial
error

Volg ons op: