Grove motoriek
Baby / Kinderen

Ontwikkeling grove motoriek

Toen mijn dochter werd geboren wilde ik alles weten over haar ontwikkeling en vooral over wat ons nog te wachten zou staan. De bekende “oei ik groei” boeken liggen in het nachtkastje.
En ze doet alles ‘volgens boekje’. In het boek en op verschillende sites las ik dat baby’s rond 6 weken voor het eerst gaan lachen. En wat was ik trots toen ze zes weken oud was en voor het eerst een heel voorzichtig glimlachje speciaal voor mij liet zien.

Twee soorten motoriek

Er zijn twee soorten motoriek: De grove en de fijne motoriek. Het lieve glimlachje van een baby valt onder de fijne motoriek. Dat zijn vooral de kleine bewegingen. Zoals tekenen, knippen, plakken en puzzelen. Voorbeelden van de grove motoriek zijn rollen, zitten, kruipen, staan, lopen en praten. Maar wanneer gaat een baby dit normaal gesproken doen? En hoe belangrijk is het om een baby te stimuleren?

Stimuleren van de grove motoriek

Stimuleren? Moet ik mijn kind stimuleren om de ontwikkelingen door te maken? In de meeste gevallen is het antwoord op deze vraag: ‘nee’. Het hoeft niet, maar als je het leuk vind dan mag het natuurlijk wel. Kinderen gaan de dingen in principe uit zichzelf doen als ze er aan toe zijn. Voordat baby’s een bepaalde ontwikkeling doormaken, gebeurd er in de hersenen al van alles om deze stap te gaan maken. De hersenen staat dus open voor de ontwikkeling die ze gaan maken. Stimuleren heeft dus alleen zin als je kind toe is aan de ontwikkeling die je aan het stimuleren bent. Als er echt grote achterstanden zijn, dan word je vaak doorverwezen naar bijvoorbeeld een kinderfysiotherapeut. Die kan je precies vertellen wat je wel en niet kan doen om je kind te helpen.

Lees ook: moeders vertellen over het eerst jaar!

De ontwikkeling ‘volgens boekje’

Rollen

Een baby kan zich gemiddeld met 6 maanden omrollen. Maar sommige kinderen zijn hier wat vroeger mee. Dus laat je baby niet alleen op de commode liggen! De meeste baby’s rollen eerst van buik naar rug. Mijn dochter deed dit van rug naar buik. Het stimuleren kun je doen door met de voetjes te spelen en naar een kant te gaan, zodat je baby op zijn/haar zij komt te liggen.

Zitten

Gemiddeld kan een baby zelf gaan zitten als het tussen de 6 en 9 maanden oud is.
Mijn dochter ging zitten door eerst te gaan staan en liet zich dan op haar billen vallen. Zodra een baby zelfstandig kan zitten mogen ze ook in een fietsstoeltje.
Wil het zitten stimuleren dan kun je dat doen door je baby op de buik te leggen zodat de spieren verder getraind kunnen worden. Ook kun je de handjes vasthouden en je baby optrekken aan de armpjes tot je baby zit. Zo train je ook de nekspieren.

Praten

Rond de 4 maanden kan een baby wat beginnen met brabbelen. Ook mama kan voorbij komen, al weet een baby nog niet wie daar bij hoort. Rond 6 tot 9 maanden kopieert een kind de tonen en klanken die hij/zij van anderen hoort. Je kunt stimuleren door te gaan voorlezen en veel tegen je kind te praten. Ergens tussen 12 en 18 maanden kent je kind al een paar korte woorden. Zoals “uit”, als hij/zij ergens uit getild wil worden.

Kruipen

De meeste baby’s leren kruipen tussen de 7 en 10 maanden. Als ze zelfstandig kunnen zitten. Sommige baby’s schuiven op hun billen vooruit. Anderen op handen en knieën of zoals mijn dochter door te tijgeren, dus plat op haar buik. Bij mijn dochter heb ik het kunnen stimuleren door met mijn handpalm tegen haar voetzool te drukken als ze op haar buik lag. Zo kreeg ze door dat ze met haar eigen voet kon afzetten om vooruit te komen.

Staan

Wanneer een kind tussen de 7 en de 10 maanden is, kan het gaan staan met steun. En als het rond de 10 maanden is kan het zichzelf gaan optrekken en blijven staan. De meeste kinderen staan rond een jaar ongeveer los. Sokken met antislipzooltjes zijn in deze periode heel fijn voor een kind!
Zodra ze goed kunnen staan en zich vasthouden aan bijvoorbeeld een tafel, kan een kind ook de eerste stapjes gaan zetten! Dit kun je stimuleren door samen op de grond te gaan zitten en je kind zich laten optrekken aan jouw lichaam. Ondersteun je kind maar hou het niet vast, zodat je kind zelf door z’n knieën kan zakken.

Lopen

Rond de 14 maanden lopen de meeste kinderen los. Loopt je kind niet los na ongeveer 18 maanden, bespreek dit dan op het consultatiebureau. Een tip om het lopen te stimuleren is samen achter een loopwagen te lopen. Door de ondersteuning van een loopwagen en jou als ouder is er meer vertrouwen en zal het beter gaan.

Niet volgens boekje

Maar wat als je kind zich niet volgens boekje ontwikkeld? Op het consultatiebureau wordt er door middel van een schema gekeken naar de ontwikkeling.
Ieder kind ontwikkeld zich op z’n eigen manier en volgt een eigen lijn op het schema. Maak je dus niet te snel ongerust als je baby niet precies doet zoals het hoort! Slaat je kind bijvoorbeeld het kruipen over en gaat het direct lopen, dan hoeft dit nog niks te betekenen. Kan je kind met 18 maanden niet los lopen, dan hoeft er nog steeds niks mis te zijn.
Maar loopt je kind met veel dingen achter op wat er gemiddeld voor staat, dan moet je dit wel bespreken op het consultatiebureau of met je huisarts.
Er kan natuurlijk altijd wat met je kind zijn. Maar meestal is het niet erg als je kind een beetje achter loopt.

Wat vind jij de leukste ontwikkeling op het gebied van de grove motoriek?

Like en volg ons op

Auteur

info@kleingeboren.nl
Ik ben Jessica, geboren op 9 mei 1989. Getrouwd en sinds 16 mei 2018 moeder van een dochter. In 2016 ben ik voor het eerst gaan bloggen onder de naam “Denhustru” (de vrouw van een militair) Ik ontdekte dat ik het schrijven heel erg leuk vond. En toen onze dochter werd geboren kwamen er nog veel meer ideeën. Nu schrijf ik over alles waar ik als moeder tegenaan loop. Dit combineer ik nog met de andere blog. Ik post wekelijks een blog over uiteenlopende onderwerpen. Je kunt mij ook volgen op Instagram. Heb je vragen? Laat gerust een reactie achter! Kleingeboren.nl

Reacties

27 maart 2019 bij 09:58

Ik vond het kruipen zo schattig! Maar hier hing het ook niet bepaald volgens het boekjeGeef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Fantasiespelen

25 maart 2019

Kinderen in de keuken

30 maart 2019

Wordpress Social Share Plugin powered by Ultimatelysocial
error

Volg ons op: