Fantasie spelen
Activiteiten / Baby / Geen categorie / Kinderen / Kleuter / Opvoeden / Ouders / Peuter / Spelen

Fantasiespelen

Kinderen en spelen, dat hoort bij elkaar. Maar wist je dat het spelen ook een hele belangrijke functie heeft? Kinderen leren namelijk door te spelen. Spelenderwijs leren kinderen van alles over hun wereld. Kinderen leren over verschillende vormen, materialen of kleuren. En ze leren over actie-reactie, dus als ik dit doe dan gebeurt er dat. Je hebt speelgoed waarmee het vrij duidelijk is wat ze moeten doen, maar je hebt ook speelgoed dat de fantasie van kinderen prikkelt. Fantasiespelen is een belangrijk onderdeel van het spelen van kinderen.

Eigen spel spelen

Het ene kind kan beter fantasiespelen dan het andere kind. Mijn zoontje kan helemaal opgaan in een bepaald spel. Hij heeft dan een verhaal in zijn hoofd dat hij hardop aan het vertellen is. Ik vind het echt superleuk als ik hem dat zie doen. En ergens vind ik het ook fijn om er even (onopvallend natuurlijk) naar te kijken en te luisteren. Want door goed naar hem en naar zijn spel te kijken en te luisteren kan ik meer te weten komen over wat er in hem omgaat.

Fantasiespelen

Waarom is fantasiespel belangrijk? Door fantasiespelen leren kinderen over het echte leven en het is goed voor de sociaalemotionele ontwikkeling. Ze doen hun ouders en andere volwassenen na en ze spelen situaties na die ze zelf hebben meegemaakt. Zo kan je kind bijvoorbeeld spelen dat zijn beer naar de dokter moet, vlak nadat hij zelf naar de dokter moest. Door dit na te spelen verwerkt hij wat hij heeft meegemaakt.

Lees ook: Proefjes doen met kinderen!

Spelen in de verschillende fases

Elke fase in het leven van een kind heeft weer een andere manier van spelen. 

Baby

Bij baby’s kun je zintuigen prikkelen door middel van verschillende geluiden en muziekjes, met verschillende kleuren of met licht en donker. Probeer je baby ook eens bepaalde geuren te laten ruiken door bijvoorbeeld een sterk ruikend theezakje bij hem te houden (wel bij blijven natuurlijk). Als je baby wat ouder is dan kan je hem bepaalde structuren laten voelen. Om deze reden kan het goed zijn om kleine kinderen nog af en toe met hun handen te laten eten. Ze voelen dan de verschillende structuren, maar ook koud en warm. Ze zullen het erg leuk en interessant vinden.

Dreumes

Na hun eerste verjaardag ongeveer gaan kinderen heel duidelijk imiteren. Zo leren ze over hun leven en over hun wereld. Mijn dochtertje van net 1 probeert elke schoen of slof die ze in haar handje krijgt aan haar voeten te doen. Ze heeft dus opgepikt dat dit soort dingen aan voeten moeten. Een leuke tip voor een dreumes om te spelen is: vul een tas die je niet meer gebruikt met allerlei spulletjes die je niet gebruikt. Bijvoorbeeld een paar oude pasjes, een oude handschoen en een (schone) zakdoek. Je dreumes kan waarschijnlijk uren bezig zijn met de spullen uit de tas halen, er mee rondlopen en het weer terug in de tas doen.

Peuters

Na verloop van tijd, vanaf de peuterleeftijd ongeveer, zijn kinderen in staat om het ‘doen alsof’ spel te spelen. En ze gaan op zoek naar meer interactie met anderen tijdens het spelen. Een erg leuk spelletje is dan bijvoorbeeld dat je een handpop over je hand doet en dan met je peuter een gesprekje begint. Je kunt vragen stellen over wat hij gaat doen vandaag en wat hij lekker vindt op zijn boterham. De kans is groot dat je peuter heerlijk tegen de pop gaat praten. Op deze manier kun je een leuke interactie met je kind hebben.

Kleuter

Kleuters kunnen helemaal losgaan in rollenspellen. Daarom zijn voor deze leeftijd verkleedkleren ook erg leuk. Fantasie en werkelijkheid lopen nog een beetje door elkaar. Zo voelt een kleuter die een politiepak aantrekt zich ook een echte politie en zal zich dus ook zo gedragen. Op veel scholen werken ze met thema’s. Dat is voor kleuters erg leuk, want dan kunnen ze de dingen die ze over het onderwerp leren ook gebruiken in hun spel. In de klassen van mijn kinderen doen ze dat op een hele leuke manier. De ene heeft een speelhoek in de klas die tijdens dit thema ingericht is als een dierenpraktijk. En de ander heeft een heuse boerderij in de klas met een moestuin en een konijnenopvang waar zijn konijn in mag logeren.

Speelgoed

Er zijn veel verschillende soorten speelgoed dat een kind uitdaagt om vrij te spelen. Bij ons thuis doen de verkleedkleren het heel goed. Zodra ze die aan hebben zie je ze echt in hun rol zitten en zo kunnen ze de mooiste verhalen spelen.
Wat ook erg leuk is voor kinderen zijn eenvoudige dingen zoals klei, bakjes dennenappels, flesjes of papiertjes. Met dit soort materialen kunnen ze alle kanten op en dat stimuleert hun fantasiespelen. Je kunt het zo gek niet bedenken en kinderen kunnen er wel mee spelen.

Helpen met spelen

Niet elk kind kan uit zichzelf goed spelen. Sommige kinderen moeten soms wel geholpen worden. Maakt je kind met de duplo alleen maar torens, dan kun je laten zien dat je er ook een huis mee kunt maken. En dat de poppetjes de mensen zijn. Je kunt dan ook een koekje in stukjes breken zodat de mensen in het duplohuis te eten hebben of je knipt een stukje van een oud lapje stof af zodat de mensen een deken hebben om onder te slapen. Samen met de klei spelen is ook erg leuk. Je kunt je kind laten zien dat de mogelijkheden eindeloos zijn en langzamerhand zul je zien dat je kind ook zelf dingen gaat bedenken.

Waar speelt jouw kind het liefste mee?  Laat het weten in de reactie hieronder.

Lees ook: Tips voor het sporten voor kinderen en volwassenen

Deze tekst kan affiliate links bevatten, dat betekend dat nietvolgensboekje eventueel commissie krijgt zonder dat jou dat iets extra’s kost.

Like en volg ons op

Auteur

info@nietvolgensboekje.nl
Mijn naam is Geke Douw. Ik ben getrouwd en moeder van drie kinderen. Twee prachtige en ondernemende jongens en een schattig maar minstens zo ondernemend meisje. Ik vind het ouderschap een super mooie leerschool, een school waar je nooit uitgeleerd raakt.

Reacties

29 maart 2019 bij 12:20

Ik kan het me niet meer zo goed herinneren, maar verkleden was in ieder geval iets wat ze graag deden. En dat is zeker ook met fanfasie natuurlijk.



Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Griep abc

22 maart 2019

Wordpress Social Share Plugin powered by Ultimatelysocial
error

Volg ons op: