Proefjes doen met kinderen
Activiteiten / Creatief / Geen categorie

Proefjes doen met kinderen

Proefjes doen met je kinderen is meestal niet het eerste waar je aan denkt als je wat leuks wil doen op een vrije middag. Maar de meeste kinderen vinden het wel super leuk om te doen! Is dat moeilijk? Nee hoor, er zijn proefjes die je gewoon met je eigen huis-, tuin- en keukenmiddelen kunt uitvoeren. Lees gauw verder!

Lees ook: Spelletjes met een denkertje met een te vol hoofd!

Ei laten drijven

Wat heb je nodig?

Hoe voer je het uit?

Vul beide glazen met warm water. Doe ze niet helemaal vol, ongeveer driekwart. Doe in het ene glas drie eetlepels zout en roer het goed zodat het zout oplost (vandaar dat je warm water moet gebruiken, in koud water lost het zout veel langzamer op). Neem de eieren en laat in elk glas langzaam een ei los. Je zult merken dat het ei dat in het glas zonder zout water is naar beneden zakt en dat het ei dat je in het zoute water doet blijft drijven.

Wat gebeurt er?

Ei is in principe zwaarder dan water. Daardoor zal een ei naar beneden zakken als je het in water legt. Tenzij een ei niet vers is, maar dat is een ander verhaal. Als je zout aan het water toevoegt en het goed oplost dan wordt het water zwaarder dan het ei. Het ei zal dus niet naar beneden zakken maar het zal blijven drijven.

Proefjes doen

Vulkaan maken

Wat heb je nodig?

Hoe voer je het uit?

Neem de klei en maak er een bergje van met een uitsparing in het midden, zoals een vulkaan. Zet de vulkaan in het teiltje of in de gootsteen. Schep een paar theelepels bakpoeder of bakingsoda in de vulkaan. Schenk de azijn langzaam in de vulkaan en je zult merken dat het gaat schuimen en uit de vulkaan gaat lopen. Dit zie er echt spectaculair uit, mijn jongens konden er geen genoeg van krijgen.

Wat gebeurt er?

Bakpoeder of bakingsoda heeft de eigenschap dat het gas kan produceren. Als je dit toevoegt aan een deeg of beslag dan zorgt het voor de luchtigheid van het gerecht. Dat doet het door zijn molecuul te splitsen waardoor het gasmolecuul koolstofdioxide vrijkomt. Als je azijn aan bakpoeder of bakingsoda toevoegt dan gaan die samen een reacties aan waardoor datzelfde gas ontstaat. Dat zie je in bellen naar boven komen.

Proefjes doen

Een bootje maken dat zelf kan varen

Wat heb je nodig?

Hoe voer je het uit?

Teken op papier een bootje zoals op de foto hieronder te zien is en knip dat netjes uit. Leg het papieren bootje in het water met de achterkant aan de rand van het bord, het teiltje of de bak. Neem de fles afwasmiddel en druppel heel voorzichtig een drupje in het rondje van het bootje. Je zult zien dat het bootje met een vaart naar voren gaat.

Wat gebeurt er?

Watermoleculen zijn met elkaar verbonden. Dat noem je oppervlaktespanning. Dit is bijvoorbeeld ook de reden waarom insecten op water kunnen lopen. Afwasmiddel verbreekt die verbinding waardoor de watermoleculen op de plek waar het afwasmiddel zit zich afzetten. Daardoor komt het bootje in beweging.

Proefjes doen

Lavalamp maken

Wat heb je nodig?

Hoe voer je het uit?

Vul het glas met water totdat er een duidelijk laagje in zit. Schenk daarna de olie erop. Wat gebeurt er? De olie zal boven op het water gaan liggen. Zorg ervoor dat je twee duidelijke lagen hebt, een laag met water en een laag met olie. Voeg eventueel de voedingskleurstof toe. Je zult zien dat de kleurstof zich alleen met het water mengt. Schep nu een lepel zout in het glas, wat gebeurt er nu? Als het goed is ontstaat er een gele bel onderin het bakje en langzamerhand gaat dat belletje weer omhoog.

Wat gebeurt er?

Olie is lichter dan water en het mengt ook niet met water dus het zal op het water blijven liggen. Zout is zwaarder dan water dus dat zal naar de bodem zakken. Maar omdat het dan eerst door de olielaag heen moet zal het zout een beetje olie meenemen naar de bodem. Het zout lost langzaam op in het water waardoor de olie het zout loslaat en langzaam weer naar boven komt drijven.

Proefjes doen

Wil je nog meer inspiratie over proefjes doen? Je hebt geluk! Ik heb namelijk nog een blog geschreven waarin ik weer andere proefjes beschrijf. Klik hier om naar die blog te gaan!

Deze tekst kan affiliate links bevatten, dat betekend dat nietvolgensboekje eventueel commissie krijgt zonder dat jou dat iets extra’s kost.

Like en volg ons op

Auteur

info@nietvolgensboekje.nl
Mijn naam is Geke Douw. Ik ben getrouwd en moeder van drie kinderen. Twee prachtige en ondernemende jongens en een schattig maar minstens zo ondernemend meisje. Ik vind het ouderschap een super mooie leerschool, een school waar je nooit uitgeleerd raakt.

Reacties

22 maart 2019 bij 14:44

He wat een leuke experimentjes. Zo leer je als 27 jarige ook nog wat.Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Griep abc

22 maart 2019

Wordpress Social Share Plugin powered by Ultimatelysocial
error

Volg ons op: