Maar buiten
Activiteiten / Creatief / Ouders / Ouders zijn

Grote mensen moeten ook naar buiten!

Het zou een zin kunnen zijn uit de mond van een kleuter, en niets is minder waar. Dat kinderen naar buiten moeten wat weten we natuurlijk. Maar waarom zou je als ‘grote mens’ niet ook lekker naar buiten gaan? Er zijn zo veel voordelen te behalen. Ik zie je denken: ‘’ik ben regelmatig buiten op het terras te vinden’’. Wat lekker, het begin is er. Goed bezig! Misschien als je dit artikel gelezen hebt ben je niet meer naar binnen te slaan.

Lees ook: De leukste winter buitenactiviteiten

Waarom is het belangrijk?

Er zijn verschillende redenen waarom buiten zijn en het buiten leven belangrijk is. Hieronder volgende de 5 belangrijkste redenen:

Aanmaken van vitamine D

De zon hoeft er niet voor te schijnen, daglicht is voldoende (tenminste wanneer je buiten bent). In principe maken we als volwassenen voldoende vitamine D aan, mits je voldoende buiten bent. Tegenwoordig komen we te weinig buiten en is het maar de vraag of we allemaal voldoende aanmaken. Waarom is vitamine D belangrijk? Dat is goed voor je bot- en celgroei, precies om dezelfde reden waarom kleine kinderen tot en met 4 jaar deze extra in tablet of druppels in moeten nemen.

Het maakt je gelukkig

Onderzoeken hebben aangetoond dat tijd doorbrengen in de natuur een positief effect heeft op je stressniveau. Je hoeft hier geen extra moeite voor te doen, gewoon buiten zijn is voldoende. Ik vind het heerlijk om naar mensen te kijken, dus dat zit wel goed. Een lager stressniveau maakt je gelukkiger. Maar dat niet alleen, de natuur heeft ook nog eens effect op je stemming. Niemand weet precies waarom maar we worden gewoon blij van de natuur.

Verbeterde concentratie en creativiteit

Frisse lucht ruikt niet alleen heerlijk, het brengt ook je hersenactiviteit in een hogere versnellingen. Zo heeft een wandeling van 20 minuten in de natuur een net zo sterk effect als een koffie met veel cafeïne. Dat wist je niet hè. Na een korte wandeling in de buitenlucht geven mensen aan zich beter te kunnen concentreren en creatiever zijn. Baad het niet dan schaadt het niet!

Gewicht verliezen

Het is niet zo dat je direct kilo’s gaat verliezen maar door buiten te zijn beweeg je. Beweging is goed voor alles in je lijf, bijvoorbeeld op je stofwisseling en het afvoeren van afvalstoffen. Wist je ook dat je er minder trek van krijgt? Je eet daardoor minder én door de beweging verlies je dus gewicht.

Tips om meer naar buiten te gaan

Ben je al overtuigd? Nu nog even terug naar het terrasje: alleen met mooi weer op een terrasje is dus niet voldoende. Daarmee zeg ik trouwens niet dat je in de stromende regen van de natuur moet gaan genieten. Dat doet immers niemand, althans ik niet. Dan zit ik lekker met een dekentje op de bank. Hieronder een aantal laagdrempelige tips om meer naar buiten te gaan.

  • Werk je op een kantoor? Maak tijdens de lunch eens een wandeling. Niet leuk om dat alleen te doen? Er is vast wel een collega die mee gaat. Ik vind het altijd heerlijk om juist dan even buiten te zijn.
  • Maak tijdens de lunch eens een wandeling. Niet leuk om dat alleen te doen? Er is vast wel een collega die mee gaat. Ik vind het altijd heerlijk om juist dan even buiten te zijn.
  • Ga voor kleine boodschapjes op de fiets i.p.v. met de auto. Bijvoorbeeld alles binnen een straal van 5 kilometer ga je op de fiets. Geldt overigens niet als je veel zaken mee wilt nemen maar je snapt natuurlijk het idee.
  • Veeg eens in de zoveel tijd je stoep bij de voordeur schoon. Is niet alleen even actief maar je entree wordt er ook nog eens aantrekkelijk van. In een goede bui? Veeg dan die van de buren ook even mee!
  • Meld je aan bij de Buurtwacht. Zij maken rondes in de buurt en houden de buurt veilig. Jij zet je in voor een goed doel én bent buiten. Een win-win situatie.
  • Zoek een sport die je buiten kunt doen. Tegenwoordig zijn er ook veel Bootcamp activiteiten buiten.
  • Ga na het avondeten nog een klein blokje om. Kan je eten goed zakken maar het geeft je ook een erg fijn gevoel als je daarna op de bank gaat zitten. Dan heb je die Netflix-serie zeker verdient!
  • Als laatste: laat je kindjes lekker buitenspelen. Dan bedoel ik niet in de achtertuin maar ga gezellig met ze naar de speeltuin in de buurt. Wat ook erg leuk is: pak de fiets en ga met ze naar alle speeltuintjes in de buurt. Vinden ze echt geweldig, die van mij in elk geval wel.

Heb jij nog een goede tip die er niet bij staat? Let us know!
Ben jij veel buiten te vinden? Laat het me weten bij de reacties hieronder!

Like en volg ons op

Auteur

francis@mamazetkoers.nl
Dit artikel is exclusief geschreven door Francis voor Nietvolgensboekje. Francis is getrouwd met Jeffrey en mama van twee prachtige kindjes: Ize (’15) en Luke (’17). Ze is etiketteringsspecialist bij een grote brouwerij en blogt op haar eigen website Mamazetkoers.nl. Ze is dol op schrijven, haar gezin, lekker eten en drinken, fietsen, series kijken en het buitenleven.

Reacties

11 maart 2019 bij 16:13

Als het weer mee zit, dan ben ik inderdaad heel veel buiten te vinden. Op regenachtige dagen mis ik het buiten zijn dan ook echt.11 maart 2019 bij 20:09

Een wandeling maken tijdens je lunchpauze is heerlijk en geeft zoveel meer energie om de middag op kantoor weer goed door te komen dan alleen in een kantine te gaan zitten lunchen. Ik geniet er zelf ook van om regelmatig lekker naar het bos te gaan om flinke wandelingen te maken.. dat kan natuurlijk ook goed met kinderen (zij het een wat kortere afstand).11 maart 2019 bij 20:09

Een wandeling maken tijdens je lunchpauze is heerlijk en geeft zoveel meer energie om de middag op kantoor weer goed door te komen dan alleen in een kantine te gaan zitten lunchen. Ik geniet er zelf ook van om regelmatig lekker naar het bos te gaan om flinke wandelingen te maken.. dat kan natuurlijk ook goed met kinderen (zij het een wat kortere afstand).14 maart 2019 bij 12:24

Niets zo lekker als buiten te zijn, zelfs nu met dat stormachtige weer is het best te doen23 maart 2019 bij 15:45

Helemaal waar. Ik loop elke middag even buiten in m’n lunchpauze.Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Borstvoeding abc

7 maart 2019

Wordpress Social Share Plugin powered by Ultimatelysocial
error

Volg ons op: