Zuurdesembrood maken
Eten / Recepten / Weten over eten

Zuurdesembrood maken

Zuurdesembrood is de laatste tijd behoorlijk in opkomst. Toch is zuurdesembrood niet nieuw maar juist heel oud. Het maken van zuurdesembrood is niet iets wat je even in een uurtje doet, er zit een lang proces aan vast en juist daarom is het heel leuk en interessant om te maken. Als je zelf zuurdesembrood wilt maken zul je eerst een zuurdesem moeten maken. Wil je weten hoe dat moet? Klik dan hier.

Als je zuurdesem goed op gang is kun je je eigen zuurdesembrood maken.

Lees ook: 10 pannenkoeken variatie

Wat zijn de verschillen tussen een gistbrood en een zuurdesembrood?

Gistbrood gaat sneller

Er zijn een aantal verschillende tussen een gistbrood en een zuurdesembrood. Zuurdesembrood is een meer natuurlijkere vorm van brood bakken. Al eeuwen lang bakken mensen brood met zuurdesem, pas later zijn ze brood met gist gaan bakken. De reden hiervoor is dat het proces van broodbakken met gist veel sneller gaat dan als je het met zuurdesem zou doen. Dus voor de industrie is het veel efficiënter om brood te maken met gist.

Zuurdesembrood gezonder?

Toch worden er aan zuurdesembrood wel verschillende voordelen beschreven. Vooral dat het gezonder zou zijn dan gistbrood. Of al deze beweringen waar zijn is wetenschappelijk soms moeilijk aan te tonen. Maar het is wel zo dat veel mensen zuurdesembrood beter kunnen verdragen dan gistbrood. Dit komt omdat het een veel langer de tijd nodig heeft om te rijzen. In die tijd worden bepaalde lange ketens van granen geknipt. De gistbroden hebben langere molecuulketens omdat ze minder tijd kregen om te rijzen.

Nog twee verschillenden zijn dat zuurdesembrood wat zuurder smaakt dan gistbrood, en zuurdesembrood is ook wat langer houdbaar.

Maak je eigen zuurdesembrood

Om zelf zuurdesembrood te maken heb je niet veel verschillende ingrediënten nodig. Wel heb je het een en ander aan geduld nodig. Maar het is zeker de moeite waard om het een keer te proberen. Want het is zo leuk om te doen, en het brood is echt lekker.

Ingrediënten

 • 450 gram meel
  Het beste kun je ook hiervoor meel van de molen gebruiken. Met goede kwaliteit meel maak je goede kwaliteit brood.
 • 150 gram zuurdesem
  Zorg dat je nadat je de 150 gram zuurdesem hebt weggehaald dat je nog minimaal 150 gram overhoud. Je kunt dus pas een zuurdesembrood maken als je minimaal 300 gram zuurdesem hebt.
 • Ongeveer 300 ml lauwwarm water
 • 7 gram zout

Bereiding

 1. Doe de meel, het zuurdesem en het zout in een mengkom. Zorg ervoor dat het desem het zout niet raakt, anders kunnen de bacteriën dood gaan en dan zal het brood niet gaan rijzen. Het beste kun je dus eerst het zout onderin de kom doen, en daarna de meel en het desem er op.
 2. Kneed het deeg met een mixer met een deeghaak of met de hand, en voeg beetje bij beetje het lauwwarme water toe. Dit doe je tot de kom ‘schoon’ is. Het deeg mag niet plakkerig zijn.
 3. Meng tot het deeg goed soepel is, minimaal 10 minuten.
 4. Maak van het deeg een bolletje met de opening naar beneden. Doe het deeg in een kom of in een pan en dek het af met een natte theedoek en daar overheen wat keukenfolie.
 5. Zet het deeg op een warme plek weg en laat het minimaal 6 uur rijzen. Langer rijzen mag ook, laat het gerust overnacht staan.
 6. Als het deeg goed omhoog is gekomen haal je het deeg weer uit de kom of pan en kneed je het lucht er uit.
 7. Neem een bakvorm, bijvoorbeeld een cakevorm. Vet het in met wat boter en bestuif het met bloem.
 8. Doe het deeg in de bakvorm. Dek deze weer af met een natte theedoek en laat het nog minimaal twee uur rijzen. Als je een oven hebt met een rijsstand dan kun je vorm in de oven laten rijzen. Zet dan de oven om 40 graden en zet de vorm alvast op het rooster.
 9. Als het rijzen gelukt is kan het zuurdesembrood gebakken worden. Bak het brood ongeveer 40 minuten op 230 graden. Als je op de bovenkant van het brood klopt en hij klinkt hol dan is hij klaar.

Je kunt er ook voor kiezen om geen bakvorm te gebruiken. Dan leg je voor de tweede rijs (stap 8) het deeg alvast op de, met bakpapier bedekte, bakplaat.

En smullen maar

Als het brood is afgekoeld kun je genieten van een eerlijk en heerlijk zelfgemaakte zuurdesembrood. Wil je vaker zuurdesembrood maken? Blijf je zuurdesem dan elke dag voeden totdat je weer minimaal 300 gram zuurdesem hebt. Daar kun je weer 150 gram vanaf halen om te gebruiken voor het maken van je volgende zuurdesembrood.

Like en volg ons op

Auteur

Mijn naam is Geke Douw. Ik ben getrouwd en moeder van drie kinderen. Twee prachtige en ondernemende jongens en een schattig maar minstens zo ondernemend meisje. Ik vind het ouderschap een super mooie leerschool, een school waar je nooit uitgeleerd raakt.

Reacties

5 maart 2019 bij 20:42

Wat interessant om te lezen! Misschien dat ik binnenkort maar Zuurdezembrood ga bakken.6 maart 2019 bij 07:12

Wat leuk dat je het brood eerst introduceert! En het recept is lekker duidelijk, ga het zeker een keer proberen.6 maart 2019 bij 18:33

Echt heerlijk om je eigen brood te maken!6 maart 2019 bij 18:41

Oee ik ben benieuwd, normaal vind ik in de winkel dit erg stug brood. Hoe ervaar jij het?6 maart 2019 bij 22:29

Haha daar zou ik helemaal geen geduld voor hebben, maar lijkt me heerlijk van dat eigen gebakken brood!11 maart 2019 bij 18:08

Waar haal je dan je eerste zuurdesem ?17 maart 2019 bij 17:33

Ik ben enorm fan van zuurdesembrood. Zo veel meer smaak!Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Zuurdesem maken

5 maart 2019

Borstvoeding abc

7 maart 2019

Wordpress Social Share Plugin powered by Ultimatelysocial
error

Volg ons op: