Zuurdesem maken
Eten / Maak het zelf / Recepten / Weten over eten

Zuurdesem maken

Het maken van een zuurdesem is erg leuk om te doen. Je bent met iets bezig dat leeft, en dat je in leven wilt houden. Ook vind ik het erg interessant om meer te weten of eten en drinken. Hoe zitten bepaalde processen in elkaar, en welke ingrediënten heb je nodig? En eigenlijk wil ik dat het liefste ook zelf kunnen maken. Daarnaast vind ik het ook leuk om de kinderen te betrekken bij het maken van eten. Ik ben begonnen met het maken van een zuurdesem en de kinderen vind het zo interessant dat ze hem inmiddels een naam hebben gegeven. Maar eerst moet ik maar eens even uitleggen wat een zuurdesem precies is.

Lees ook: Maak eens wat anders, maak een poffert!

Wat is een zuurdesem?

Tijdens het bakken van brood heb je iets nodig dat het brood luchtig maakt. Meestal wordt daar gist voor gebruikt. Na het maken van het deeg moet het deeg altijd rijzen, dat betekend dat het gist de tijd krijgt om gasbelletjes te produceren waardoor het deeg luchtig wordt. Doen ze dat niet dan is het brood niet lekker om op te eten.

In plaats van gist kun je ook zuurdesem gebruiken. Zuurdesem is een mengsel van meel en water die je onder bepaalde omstandigheden houd waardoor de natuurlijk aanwezige bacteriën gaan groeien en gas gaan produceren. Als zuurdesem goed zijn werk doet kun je het gebruiken om zuurdesembrood mee te maken. Een heel lekker en gezond product.

Het verzorgen van een zuurdesem

Wij hebben dus nu een weckpot in de kamer staan waar het zuurdesem in zit. Ik zei laatst voor grap tegen de jongens dat dit onze huisdier is. Toen ik dat zei gingen de ze spontaan door de kamer dansen: ‘we hebben een huisdier!’. Ze hebben hem een naam gegeven: Flapje. Ze willen kijken als ik hem eten ga geven en zo af en toe wordt hij zelfs geknuffeld.

Als je een zuurdesem wilt dan is de eerste stap die je moet nemen het levend krijgen van het zuurdesem. In de meel zitten van nature bacteriën, zoals melkzuurbacteriën. Zo lang het meel droog is zijn de bacteriën ook droog en dus inactief, maar als je een papje van het meel maakt dan worden de bacteriën vochtig en dan worden ze geactiveerd. Als de omstandigheden goed zijn dan gaan ze zich delen en dan gaan ze gas produceren. Daarvoor hebben ze voeding nodig, en die halen ze gewoon uit de meel. Om ervoor te zorgen dat het zuurdesem in leven blijft moet er elke dag wat meel en water bij het zuurdesem.  

Dit heb je nodig

Het maken van een zuurdesem op zich is niet moeilijk. Dit heb je nodig:

 • Meel
  Hiervoor is (biologische) meel van de molen nodig. Meel die je in de supermarkt koopt is meestal niet geschikt om een zuurdesem mee te maken. Sterker nog: het meel van de ene molen is beter dan van de andere. Dit is een kwestie van uitproberen.
 • Lauwwarm water
  Dit mag gewoon water uit de kraam zijn. De temperatuur van het water moet wel goed zijn. Doe je het te koud dan zullen de bacteriën niet gaan groeien, doe je het te heet dan zullen ze dood gaan.
 • Een pot of een bakje
  Een glazen pot is mooi omdat je er dan doorheen kan kijken om te zien of er al wat lucht ontstaat. Ik heb mijn zuurdesem in een weckpot gedaan. Maar je kunt ook zuurdesem in een bakje met een deksel maken.
 • Een geschikte plek om te staan.
  Het zuurdesem moet op een warme plek in huis staan, maar het liefste een plek die niet al te veel schommelt in temperatuur.

Aan de slag

Zuurdesem maken dag 1
Dag 1

Dag 1:

 • Voordat je aan de slag gaat is het belangrijk om alle dingen die in aanraking komen met je zuurdesem nog een keer extra af te spoelen. De reden hiervoor is dat er in de weckpot of in het bakje, maar ook aan het bestek dat je gebruikt nog vaak sporen van afwasmiddel zit. Dit moet er afgespoeld worden want als die sporen in aanraking komen met de bacteriën dan kan het zijn dat ze niet gaan groeien.
 • Als zeker weet dat alles goed schoon is doe je 40 gram meel in de weckpot of in het bakje. Voeg daar 100 ml lauwwarm water aan toe en meng goed.
 • Zet het weg op een warme plek.

Dag 2 en 3:

 • Roer het mengel drie keer per dag even door, een beetje verspreid over de dag. Uiteraard weer met een vork of een garde dat nog een keer extra is afgespoeld.
 • Als er water bovenop komt te liggen, voeg dan een eetlepel meel toe en roer dat goed door.
 • Het kan zijn dat je aan het eind van dag 2 al wel wat activiteit kunt merken. Als je een weckpot hebt en je doet deze open dan kan het zijn dat je merkt dat er lucht uit gaat. Dan was er dus overdruk in de weckpot. Je kunt ook al wat gasbelletjes zien ontstaan en je kunt  een beginnende zure lucht gaan ruiken. Het kan zijn dat de activiteit wat langer op zich laat wachten.
Zuurdesem maken dag 4
Dag 4

Vanaf dag 4:

 • Vanaf vandaag is het de bedoeling dat je elke dag een eetlepel meel en een eetlepel lauwwarm water toevoegt. Blijf er op letten dat de voorwerpen die in aanraking komen met het desem dat die een keer extra zijn afgespoeld.
 • Als je zuurdesem goed gaat werken dan zou je vanaf dag 4 of 5 zeker wel activiteit moeten zien. Je moet luchtbellen kunnen zien en een zure lucht ruiken tijdens het doorroeren.
 • Als er wat water op het zuurdesem ligt kun je er ook voor kiezen om er alleen maar een eetlepel meel bij te doen.

Het gebruiken van zuurdesem

Als je zuurdesem een tijdje goed werkt en je hebt minimaal 300 gram aan desem dan kun je zuurdesembrood gaan maken. Voor een brood heb je 150 gram zuurdesem nodig. Die kun je uit je weckpot of bakje halen. De rest van het zuurdesem kun je daarna weer voeden om hem in levend te houden voor de volgende keer dat je brood gaat bakken. Wil je weten hoe je met het zuurdesem een brood maakt? Klik dan hier!

Like en volg ons op

Auteur

Mijn naam is Geke Douw. Ik ben getrouwd en moeder van drie kinderen. Twee prachtige en ondernemende jongens en een schattig maar minstens zo ondernemend meisje. Ik vind het ouderschap een super mooie leerschool, een school waar je nooit uitgeleerd raakt.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Kiesdagje

1 maart 2019

Zuurdesembrood maken

5 maart 2019

Wordpress Social Share Plugin powered by Ultimatelysocial
error

Volg ons op: