Kiesdagje
Kinderen / Kleuter / Opvoeden / Ouders / Peuter

Kiesdagje

Als je twee of meer kinderen hebt die qua leeftijd vrij dicht op elkaar zitten dan verwacht ik dat dit je wel bekend voorkomt: ‘nee ik wil nu naast jou !’, ‘mama, ik wil kiezen wat we gaan kijken’, of ‘nu wil ik eerst!’. Kinderen kunnen meestal heel goed voor zichzelf opkomen. En een ander wat gunnen? Dat is voor peuters en kleuters misschien nog wat hoog gegrepen. Het resultaat is dat er onder broertjes en zusjes heel vaak ruzie kan ontstaan over zinnige en onzinnige dingen. Bijvoorbeeld wie er het eerste de trap op gaat, of over wie er dit keer op schoot mag tijdens het boekje voorlezen. Toen mijn oudste twee kinderen 2 en 3 jaar waren werd ik op een gegeven stapelgek van dit soort ruzies en daarom heb ik er wat op bedacht: kiesdagje!

Lees ook: Spelletje voor een denkertje met een te vol hoofd.

Wie, wat en wanneer? 

Toen de jongens 2 en 3 jaar waren zaten ze elkaar voortdurend in de haren. Elk detail van de dag werd een discussiepunt en overal was de rivaliteit merkbaar. Ik merkte dat ik een soort encyclopedie in mijn hoofd aan het opbouwen was. Welk kind moest wanneer het eerste zijn tanden poetsen? Dan moet bij de volgende tandenpoetsbeurt het andere kind eerst. En wie mocht wanneer mee naar de winkel? Dan mag het andere kind de volgende keer mee naar de winkel. Ook merkte ik dat ik me soms schuldig ging voelen. Deed ik alles wel eerlijk? Had ik alles wel gezien? Na verloop van tijd merkte ik dat ik niet de enige was die een encyclopedie aan het opbouwen was in het hoofd wat dit betreft. Ook mijn oudste zoontje bleek erg zijn best te doen om alles precies te onthouden. En als er weer een voorval was dan ging hij met mij in discussie over wie wanneer wat deed. Als we het vervolgens niet met elkaar eens waren dan kwam hij met argumenten waarom hij gelijk had. Ik wil graag beide kinderen gelijk behandelen, maar ik draaide hierdoor wel een klein door. 

Rechtertje spelen 

Ook de vakantie verliep niet heel soepel. Mijn man en ik kregen het gevoel dat we de hele dag ‘rechtertje’ aan het spelen waren. Telkens moest er weer een oplossingen komen voor een discussie over wie, wat en wanneer. En elke keer probeerden we op zoek te gaan naar de meest diplomatieke oplossing, wat dat dan ook was. We waren het rechtertje spelen zat, en ook de drama’s die er bij hoorden. Want als er eentje iets mocht, bijvoorbeeld als eerste de trap op, dan wist je dat de ander een drama ging maken. Na een tijdje begon ik te denken: dat moet toch makkelijker kunnen? Ik bedacht een plan waardoor we misschien wat meer rust in de tent kregen. 

Kiesdagje

Het plan was dat we naar de winkel zouden gaan waar dat de jongens allebei een knuffeltje mochten uitzoeken. De ene koos een vosje, en de andere een pinguïn. We zochten een haakje waar de knuffels aan konden hangen. De knuffels mochten om en om een dag aan het haakje hangen zodat iedereen het kon zien. De eigenaar van het knuffeltje dat die dag aan het haakje hing had ‘kiesdagje’. En als je kiesdagje had, dan mocht jij die dag kiezen als papa of mama zeiden dat je mocht kiezen. Dus als bijvoorbeeld één van ons boodschappen ging doen en één van je jongens mocht mee, dan mag de gene die kiesdagje heeft besluiten wie er mee gaat. De volgende dag gaat het andere knuffeltje aan het haakje en dan heeft de ander dus kiesdagje.

En? Werkt het? 

Mijn man en ik kwamen er tijdens die vakantie er al snel achter dat dit voor onze kinderen erg goed werkte! Er ontstond weer wat meer rust en de rivaliteit werd wat minder. Voor de kinderen kwam er duidelijkheid en structuur, ze wisten waar ze aan toe waren. Als de één kiesdagje had dan was dat echt een feestje voor hem. De ander had het dan te accepteren dat hij een dag lang aan het kortste eind trok. Maar omdat hij wist dat hij de volgende dag kiesdagje had lukte dat accepteren wel goed. Het was letterlijk inzichtelijk dat het allemaal eerlijk verdeeld was, waardoor ze niet de hele dag voor hun eigen recht hoefden op te komen. Of het ‘volgens boekje’ is of helemaal pedagogisch verantwoord dat weet ik eigenlijk niet. Maar voor ons werkte het heel goed. 

Niet voor alles kiesdagje

Het was niet zo dat de gene die kiesdagje had de hele dag door alles mocht kiezen. Ze mochten alleen kiezen als wij als ouders zeiden dat ze mochten kiezen. Dan gaat het dus echt over praktische dingen zoals welk boekje we gaan lezen, of wie er voorin mag in de auto. Van sommige dingen vind ik het niet verstandig om het met kiesdagje op te lossen. Ik vind het bijvoorbeeld belangrijk dat ze leren om samen te spelen. Bij samen spelen gaat het er om dat je samen een plan bedenkt, overlegt en tot een besluit komt. Soms betekend dat dat je compromissen moet sluiten, of dat je een ander iets moet gunnen. Dat hoort erbij. Als je ook voor het ‘samen spelen’ kiesdagje zou gebruiken dan ben ik bang dat ze niet de juiste vaardigheden zullen leren die ze later goed kunnen gebruiken. 

Hoe gaat het nu?

Mijn oudste twee zijn inmiddels 6 en 5 jaar oud. We hebben het kiesdagje principe nog vrij lang gebruikt, maar sinds een half jaartje merk ik dat het een beetje verwaterd. Ik denk dat dat te maken heeft met het feit dat de dynamiek tussen de jongens in de afgelopen drie jaren flink veranderd is. Zo af en toe heeft er iemand ineens weer behoefte aan kiesdagje en dan doen we het een paar dagen weer wel. Maar meestal lukt het ook om de dingen weer zonder kiesdagje op te lossen.

Like en volg ons op

Auteur

Mijn naam is Geke Douw. Ik ben getrouwd en moeder van drie kinderen. Twee prachtige en ondernemende jongens en een schattig maar minstens zo ondernemend meisje. Ik vind het ouderschap een super mooie leerschool, een school waar je nooit uitgeleerd raakt.

Reacties

6 maart 2019 bij 07:03

Wat een goed idee was dit zeg! Hier hebben we het ook wel mee gemaakt hoor en zelfs nu is het nog wel eens; ‘ ik had je linker hand vast en nu gaat hij er lopen’. Hier onthouden ze vaak zelf wie eerst is geweest en dan uit het vaak wel zonder ruzie, al vind ik dit een heel leuk idee en goed bedacht.Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Zuurdesem maken

5 maart 2019

Wordpress Social Share Plugin powered by Ultimatelysocial
error

Volg ons op: