Tips voor als je kind voor het eerst naar school gaat
Kinderen / Kleuter

Tips voor als je kind voor het eerst naar school gaat

Hoera! Je kind is vier jaar! Wat een mijlpaal. En waar is de tijd gebleven? Het lijkt echt gisteren dat hij leerde lopen. En eergisteren dat hij, pas geboren, zo lekker op je arm ging slapen. Maar goed, nu is hij vier, tijd voor een grote stap: voor het eerst naar school! Voor je kind een spannend moment en misschien voor jou als ouder ook wel. Deze tips kun je meenemen als je kersverse kleuter voor het eerst naar school gaat. 

Lees ook: Ouders, daar moet je soep van trekken.

Tas, trommels en bekers

Het begint natuurlijk met een rugtas, trommels en bekers. Van te voren kan het handig zijn om de bekers te testen of ze waterdicht zijn. Zo niet, dan kun je straks misschien elke dag de rugtas een sopje geven. Daarnaast is het voor de bekers handig dat je van te voren heb getest of je kind er uit kan drinken. Het is ook zo sneu als hij wil drinken op school en het lukt hem niet. Ook is het handig om bakjes mee te geven die je kind zelf open en dicht kan maken.

Knuffel mee

Sommige kinderen hebben een knuffel, een pop of een ander voorwerp waar ze heel erg aan gehecht zijn. Als je kind voor het eerst naar school gaat kan het fijn zijn om deze mee te mogen nemen naar school. Dan voelt het kind zich niet zo alleen. Vaak is het handig om het even te overleggen met de juf. Vaak is het mogelijk dat het kind de eerste dagen zijn knuffel mee heeft in de klas. Het is natuurlijk niet de beoordeling dat je kind zijn knuffel jarenlang meeneemt naar school. Maar voor de eerste dagen of weken kan het echt een oplossing zijn. Je kunt dit afbouwen door bijvoorbeeld te zeggen dat de knuffel na een bepaalde tijd niet meer mee de klas in gaat maar in de tas blijft. En als dat goed gaat kan de knuffel thuis blijven.

Tips voor als je kind voor het eerst naar school gaat

Briefje in de broodtrommel 

Het broodeten kan voor je kleuter een lastig moment zijn. Soms hebben ze dan niet de eigen juf, maar een broodjuf of overblijf juf. Om hem tijdens het broodeten toch een fijn gevoel te geven kun je een briefje maken en die in de broodtrommel doen. Op het briefje kun je dan hartjes tekenen, of de naam van je kind als hij die al kan lezen. Denk er wel goed over na voordat je dit doet. Het kan ook juist een averechts effect hebben. Je kind kan erg zijn best doen op school en dat kan op zich prima gaan. Maar bij de gedachte aan mama moet hij misschien huilen en wil hij graag naar mama. Het is per kind verschillend wat het effect van zo’n briefje is. 

Iets lekkers mee

Natuurlijk moet je kleuter gezond eten. Maar de eerste dagen is het wel handig om hem niet iets op brood mee te geven, of in zijn fruit bakje te doen wat hij eigenlijk niet zo lekker vind. Dus geef hem fruit mee dat hij lekker vindt en doe hem iets lekkers op brood en zijn dag zal een stuk leuker zijn. 

Gymschoenen met naam

Vaak moeten kleuters gymschoenen op school hebben liggen. Het meest handige is dat de gymschoenen ook voorzien zijn van een naam. Want in de bak waar alle gymschoenen van de kinderen uit de klas in zitten lijken alle schoenen op elkaar. 

Wc kaartjes

De meeste kinderen zijn prima zindelijk tegen de tijd dat ze naar school gaan. Toch kan het zijn dat hij zo op gaat in de schooldag dat hij vergeet dat hij zo af en toe ook naar de wc moet. Om hem te helpen herinneren kun je bijvoorbeeld kaartjes maken voor in de fruit- en broodtrommel. Als hij dan zijn trommel open maakt dan ziet hij het kaartje en kan hij meteen even naar de wc gaan. Het kaartje kun je plastificeren, of je doet hem in een zakje die je met plakband goed dichtplakt. 

Sommige moeders doen in plaats van een kaartje een lego of playmobiel poppetje in de trommels als herinnering.

Schone kleren mee

Over de toiletgang gesproken, veel kinderen hebben de eerste weken van school een terugslag in zindelijkheid. Dat is op zich heel normaal, en dat gaat in de meest gevallen ook vanzelf weer over. Daarom kan het handig zijn om hem de eerste weken even een schone broek en onderbroek mee te geven voor als je kind een ongelukje heeft.

Moe! 

Houd er rekening mee dat je kind de eerste tijd dat hij naar school gaat heel vermoeiend kan vinden. Mijn zoontje ging op de korte dagen van school na schooltijd weer naar bed voor een middagslaapje. Je kunt er ook over nadenken of het wel verstandig is om je kind meteen vijf dagen in de week naar school te laten gaan. Houd hem gerust zo hier en daar een dagje thuis. 

Ook qua gedrag kan hij een terugslag krijgen. Hij kan boos zijn, of ineens weer meer behoefte krijgen aan structuur dan dat je van hem was gewend. Stel hem gerust, verwacht de eerste schooldagen niet te veel van hem en laat hem lekker tot rust komen als hij weer thuis is. 

Like en volg ons op

Auteur

info@nietvolgensboekje.nl
Mijn naam is Geke Douw. Ik ben getrouwd en moeder van drie kinderen. Twee prachtige en ondernemende jongens en een schattig maar minstens zo ondernemend meisje. Ik vind het ouderschap een super mooie leerschool, een school waar je nooit uitgeleerd raakt.

Reacties

28 februari 2019 bij 07:40

Ik liep de dag van te voren alvast de route een keer, om goed de weg te weten. Dat hielp ook goed.16 april 2019 bij 09:55

Bedankt voor het delen van de goede tips! Mijn zoon gaat volgende week ook voor het eerst naar school. Hij vind dit erg spannend en weet niet zo goed wat hij moet verwachten. Ik ga hem zeker een knuffel meegeven, zodat hij zich meer op zijn gemak voelt.Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

10 pannenkoeken variaties

26 februari 2019

Kiesdagje

1 maart 2019

Wordpress Social Share Plugin powered by Ultimatelysocial
error

Volg ons op: