Pannenkoeken variatie
Eten / Recepten

10 pannenkoeken variaties

Pannenkoeken zijn altijd lekker. Wij eten thuis geregeld pannenkoeken, daar maak ik voornamelijk de drie mannen hier in huis erg blij mee. Je zou zeggen, een pannenkoek is een pannenkoek. Maar toch is er nog behoorlijk wat variatie aan pannenkoeken aan te brengen. Je kunt bijvoorbeeld een gezonde variatie op pannenkoeken maken door het beslag te maken met meel in plaats van bloem. Daarnaast kun je bijvoorbeeld groente toevoegen aan het beslag. Je kunt ook speciale pannenkoeken maken voor een kinderfeestje. Noem maar op. Samen met je kinderen pannenkoeken bakken is ook erg leuk, en leerzaam bovendien. Hieronder vind je een opsomming van 10 verschillende pannenkoeken variaties.

Lees ook: maak eens wat anders, maak een poffert!

Basisrecept

Voor het maken van pannenkoeken kun je natuurlijk een pak pannenkoekenmeel halen in de supermarkt. Daar voeg je dan melk en eieren aan toe en je hebt je pannenkoekenbeslag. Maar net zo eenvoudig kun je pannenkoekenbeslag maken zonder pakje. Je kunt voor pannenkoeken (volkoren)meel of bloem gebruiken. Bloem is waarschijnlijk net wat lekkerder, maar (volkoren)meel is gezonder omdat er meer vezels in zitten. Er is maar weinig verschil qua smaak, dus persoonlijk kies ik altijd voor meel.

Ingrediënten voor het basisrecept

(4 personen)

  • 400 gram bloem of meel
  • 900 ml melk
  • 4 eieren
  • Snufje zout
  • Eventueel een snufje kaneel en gemberpoeder
  • Olie of boter

Bereiding

  1. Allereerst maak je het beslag. Hiervoor neem je een (beslag)kom en een mixer. Je doet bloem of meel, de melk, de eieren, het zout en eventueel de kaneel en gemberpoeder bij elkaar. Mix met de mixer de ingrediënten door elkaar totdat je een egaal beslag hebt.
  2. Doe een beetje boter of olie in een koekenpan en zorg dat de pan warm is. Verdeel de boter of olie over de bodem van de pan. Neem dan met een soeplepel een beetje pannenkoekenbeslag, doe dat in de koekenpan en verdeel het over de bodem van de pan.
  3. Als de bovenkant van de pannenkoek droog is weet je dat hij gaar is. Dan mag hij omgedraaid worden. Als beide kanten goed gebakken zijn is de pannenkoek klaar en mag hij uit de pan.
  4. Herhaal deze stappen totdat je beslag op is en je op een bord een mooie stapel pannenkoeken hebt.

Nog een tip: wil je de pannenkoeken warm houden totdat je gaat eten dan kun je een pan water op een laag vuur zetten. Op de pan zet je een stenen bord, met daarop de pannenkoeken die klaar zijn.

Pannenkoeken met wortels

Als je met de basis ingrediënten het beslag hebt gemaakt kun je daar ook nog wortels door heen doen. Voor pannenkoeken met wortels voor vier personen neem je ongeveer 4 flinke winterpenen. Van de winterpenen schil je of schraap je de schil af. Vervolgens rasp je de rauwe wortels. Als dat klaar is doe je de wortelrasp door het pannenkoekenbeslag. Dit meng je goed door en vervolgens kun je gewoon pannenkoeken maken zoals hierboven beschreven staat.

Koemelkvrij met kokosmelk

Er kunnen verschillende redenen zijn waarom je koemelkvrije pannenkoeken wil maken. Ik maak geregeld koemelkvrije pannenkoeken, omdat zowel mijn zoontje als mijn dochtertje overgevoelig zijn voor koemelk.

Heb je een baby in huis, dan kan het ook fijn zijn om koemelkvrije pannenkoeken te maken. Voor baby’s is het nog niet verstandig om pure koemelk binnen te krijgen. Wil je als gezin toch pannenkoeken eten en wil je dat je baby lekker mee kan smikkelen? Dan kun je kokosmelk gebruiken.

Het maken van de koemelkvrije pannenkoeken met kokosmelk is heel eenvouding. Je vervangt de melk uit het basisrecept door kokosmelk. De rest van de beschrijving is gewoon hetzelfde.

Extra tips

De kokosmelk die in de supermarkt in de koeling staat is niet al te goedkoop. Maar de meeste supermarkten hebben ook een schap voor de houdbare melk. Daar staat vaak ook kokosmelk tussen met een iets lagere prijs.

Je kunt in plaats van kokosmelk ook amandelmelk, rijstemelk of havermelk gebruiken. Je kunt je koemelkvrije pannenkoeken ook gewoon met water maken, maar uit ervaring kan ik vertellen dat dat de smaak niet veel goed doet.

Met appelsap

Deze variatie op pannenkoeken kennen niet veel mensen. Maar wist je dat je ook pannenkoeken kunt maken met appelsap? Ook deze pannenkoeken variatie is melkvrij, en het geeft de pannenkoeken een heel lekker zoet zure smaak. Het maken van deze pannenkoeken is weer vrij eenvoudig. Je kan de melk uit het basisrecept vervangen door appelsap. Het beslag krijgt een klein beetje en een onbestemde kleur. Maar de pannenkoeken zelf zien er heel lekker uit, en zo smaken ze ook!

Extra luchtig

Een pannenkoek is van zichzelf niet zo heel luchtig. Wil je een wat luchtigere variatie van pannenkoeken hebben, dan kun je dat doen door het ei eerst op te kloppen. Om dit te doen moet je zeker zijn dat de kom en de mixer extra goed schoon zijn, anders komt het ei niet goed omhoog. Vervolgens doe je de eieren eerst alleen in de kom en dat klop je met de mixer met maximale snelheid op, totdat je een luchtig geheel hebt. Daarna voeg je de meel of de bloem, het zout, de melk en eventueel de kaneel en gemberpoeder toe en dit roer je door de eieren met een spatel. Het maken van de pannenkoeken is dan hetzelfde als de beschrijving hierboven. Tijdens het bakken moet je er goed op letten dat het beslag goed gemengd blijft. Het opgeklopte ei heeft nogal de neiging om naar boven te drijven.

Pannenkoeken variatie

Voor een kinderfeestje

Pannenkoeken zijn ook heel geschikt om te eten tijdens een kinderfeestje. Je kunt de pannenkoeken zelf extra lekker maken door twee zakjes vanillesuiker door het beslag te doen. De kinderen kunnen de pannenkoeken versieren met slagroom en eetbare versiersels. Bijna elk kind vind het lekker en het ziet er feestelijk uit!

Met warme appel

Je kunt ook verschillende dingen op de pannenkoeken doen. De meeste mensen doen er stroop of suiker op. Maar heb je wel eens geprobeerd om er warme appel op te doen? Schil hiervoor een paar appels en snij ze in stukjes. Je kunt de appelstukjes warm maken door ze in de magnetron te doen, of door ze even te laten stomen in een pan. De appelstukjes worden dan lekker zacht, en dat is heerlijk op de pannenkoek.

Boerenkool met spekjes pannenkoek

Een boerenkool met spekjes pannenkoek klinkt misschien als een hele slechte combinatie. Toch zou ik zeggen, probeer het eens. Het is echt lekker, en ook gezond. Bij deze pannenkoeken variatie gaan de boerenkool en de spekjes door het beslag heen. De boerenkool moet eerst nog wel even een minuut of 20 gekookt of gestoomd worden, en de spekjes moeten heel even gebakken worden. Als dat klaar is kunnen ze door het beslag en je kunt de pannenkoeken maken volgens de beschrijving hierboven.

Fruitpannenkoeken

Naast dat je stroop, suiker en bijvoorbeeld de hierboven beschreven warme appel op je pannenkoek kunt doen, kun je de pannenkoek ook beleggen met fruit. Stukjes banaan, mango of aardbei. Er zijn heel veel mogelijkheden. Op deze manier heb je een heerlijke, gezonde en kleurrijke pannenkoek variatie die ook veel kinderen erg lekker vinden.

Eivrije pannenkoeken variatie

Je kunt een pannenkoek ook eivrij maken. Dit kan handig zijn voor mensen die gevoelig zijn voor ei, of als je uit principiële redenen geen ei eet. In plaats van ei kun je dan gist gebruiken. Voor de hoeveelheid ingrediënten hierboven heb je ongeveer 18 gram verse gist nodig, of ¾ zakje droge gist. Daarnaast heb je nog een theelepel suiker nodig. De beschrijving is als volgt:

  1. Maak de melk lauwwarm
  2. Doe een beetje lauwwarme melk in een kopje en los de gist er in op.
  3. Doe de suiker ook in het kopje met melk en gist, meng het en laat het even staan.
  4. Doe in een beslagkom de rest van de lauwwarme melk, het meel of de bloem, het zout en eventueel de kaneel en de gemberpoeder. Meng dit goed door.
  5. Voeg het gistmengsel toe en meng het goed door.
  6. Dek dan de kom met het beslag af met een natte theedoek met daar overheen wat keukenfolie. Zet het ongeveer een uur weg op een warme plek.
  7. Na dat uur kun je de pannenkoeken bakken volgens de aanwijzingen hierboven.

Extra tip

Je kun natuurlijk de eivrije pannenkoeken ook met kokosmelk of een andere melkvervanger maken. Zo heb je een ei- en melkvrije pannenkoek.

Pannenkoeken variatie

Gekleurde pannenkoeken

Heb je deze variatie van pannenkoeken al eens geprobeerd? Met eetbare kleurstof door het beslag kun je lekker creatief aan de slag om mooie pannenkoeken te maken. Kleurstof zijn er in vloeistoffen, maar je kunt ook dit soort poeders gebruiken, die zijn op natuurlijke basis. Dit is ook erg leuk om met je kinderen te doen. Je kunt de pannenkoeken een kleur geven door wat kleurstof door het beslag te doen. Maar je kunt het beslag ook verdelen en door elk deel een andere kleurstof doen. De verschillenden kleuren beslag kun je dan om de beurt in de pan doen. En zo kun je mooie kunstwerken van pannenkoeken maken.

Op welke manier maak jij het liefste je pannenkoeken?

Deze tekst kan affiliate links bevatten, dat betekend dat nietvolgensboekje eventueel commissie krijgt zonder dat jou dat iets extra’s kost.

Like en volg ons op

Author

Mijn naam is Geke Douw. Ik ben getrouwd en moeder van drie kinderen. Twee prachtige en ondernemende jongens en een schattig maar minstens zo ondernemend meisje. Ik vind het ouderschap een super mooie leerschool, een school waar je nooit uitgeleerd raakt.

Comments

26 februari 2019 at 14:00

Heerlijke recepten, thanks!



26 februari 2019 at 15:03

Ei- en melkvrij blijft een uitdaging. Maar gist is een goede tip, ga ik proberen!



Laura
26 februari 2019 at 20:06

Hier bak ik altojd de pannenkoeken. Mijn vriend kan het namelijk niet. Wij hadden een keer paarse pannenkoeken



27 februari 2019 at 06:38

Ik vind die gekleurde pannenkoek bijzonder zeg! Wat zijn pannenkoeken toch handig eigenlijk. Je kunt er echt van alles mee.



27 februari 2019 at 11:36

Leuk idee, met warme appel. Ik eet bijna elke ochtend pannenkoeken van Body & Fit, kant en klaar (alleen nog water erbij), laag in calorieën, hoog in eiwit en vegan 🙂



Jouvence.nl
27 februari 2019 at 20:44

Wat een verrassende variaties! Ik maak het liefst pannenkoeken met spek, kaas en stroop.



28 februari 2019 at 05:27

Wat een leuke varianten op de standaard pannenkoeken met appel of spek!



28 februari 2019 at 12:15

Lekker! Ik zag laatst een andijviepannenkoek voorbij komen. Ik woon zelf praktisch naast een pannenkoekenhuis. Dus hoef het nooit te maken.



28 februari 2019 at 18:03

Ik zou die gekleurde echt eens wiillen proberen. Ik ben namelijk echt gek op pannenkoeken 🙂



28 februari 2019 at 20:29

Wat een hoop leuke variaties op pannenkoeken. Ik ken alleen de basis pannenkoek. Lekker met zowel zoet als hartig beleg (kaas, spek)



6 maart 2019 at 06:32

Wat een leuke variaties . De gekleurde zijn super leuk voor eenhoorn kinderfeestjes . Die met boerekool ga ik een keer uitproberen want die klinkt erg interresant



11 maart 2019 at 12:48

Wat een leuke blog! Die laatste gekleurde pannekoeken had ik nog nooit gezien maar ik vindt ze super leuk! Misschien maar een keer maken 🙂



Irene
24 mei 2019 at 19:43

Hoi Geke, ik maak regelmatig pannekoeken met geroosterde stukjes walnoot erdoor omdat mijn kinderen niet zo graag vlees eten en ik wel wil dat ze de juiste vitamines binnen krijgen. Soms rasp ik er appel bij door en altijd een beetje kaneel. (En ook regelmatig rozijnen, maar dat is te standaard om te noemen.) Dat noem ik dan appeltaartpannekoeken. Ook maak ik wel eens variaties met gestoomde zoete aardappel erdoor maar daarbij is het wel een beetje zoeken naar de juiste verhouding zoete aardappel/tarwemeel (ik gebruik ook altijd meel ipv bloem) en langzaam op laag vuur bakken, anders blijven ze te zacht van binnen. Dit ook puur omdat ik een hele slechte eter in huis heb. Spinaziepannekoeken waren niet zo’n succes 🙂
Ik gebruik niet altijd alleen tarwemeel maar ook gaat er wel eens boekweitmeel doorheen en speltmeel, voor de variatie. En lekker veel ei ook, zodat ze dat ook binnen hebben.



17 juni 2019 at 08:36

Interessant om een pannenkoek met kokosmelk te maken. Ik kan me voorstellen dat dat best lekker is. Maar tegelijkertijd denk ik dat kokosmelk minder goed samengaat met kaas en spek of rozijn en appel. Daarom zou ik zelf voor havermelk gaan in dit geval.



Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Wordpress Social Share Plugin powered by Ultimatelysocial
error

Volg ons op: