Goedkope babyuitzet
Baby / Kinderen / Zwangerschap

Goedkope babyuitzet

Consuminderen is de laatste tijd helemaal in opkomst. Mensen merken dat ze eigenlijk te veel spullen hebben en dat ze zich daardoor eigenlijk niet gelukkiger voelen. Daarnaast komt er natuurlijk ook een stuk bewustwording bij kijken over waar en hoe de producten zijn gemaakt. Ook je portemonnee is een reden om goed na te denken wat je wel en niet voor je baby in huis wilt halen. Maar ja, als er een baby op komst is dan wil je wel je babyuitzet zo compleet mogelijk hebben. Je wilt graag de juiste spullen hebben zodat je straks goed voor je baby kunt zorgen. Maar heb je alles wel nodig? En zijn er geschikte alternatieven? Door na te denken welke spullen je in huis wilt halen en op welke manier, kun je op een goedkope en duurzame manier je babyuitzet bij elkaar zoeken.

Lees ook: Moeders vertellen over het eerst jaar.

Babyuitzet 

Toen ik zwanger was van mijn eerste, kreeg ik tijdens de intake van de kraamzorg een lijst met spullen die ik allemaal nodig had. Ik raakte volslagen ik paniek van die lijst! Van de helft wist ik niet eens wat het was, waardoor ik me een hele slechte moeder voelde. En o wee als ik niet precies in huis had wat er op die lijst stond. Minimaal dan, want voor de zekerheid moest er eigenlijk nog meer in huis komen. Omdat ik zwanger was van mijn eerste kindje wist ik eigenlijk niet wat me te wachten stond. Ik was bang dat ik iets niet goed zou doen en dat het zonder de juiste spullen niet zou lukken. Ik wilde aan de ene kant wel een goedkope babyuitzet maar aan de andere kant wilde ik alles perfect zoals het hoorde.

Kan het ook met minder spullen? 

Toen ik een half jaar verder was en inmiddels aardig gewend was aan het moeder zijn, kon ik overzien wat je eigenlijk echt nodig hebt. Het viel me op dat heel veel spullen, die ik met alle zorg had uitgekozen, maar heel kort werden gebruikt. Denk bijvoorbeeld eens aan een kinderwagen of een babybadje. En de dingen die je doorgaans veel langer gebruikt, zoals een buggy en een fietszitje, daar dacht ik veel minder lang over na. 

Kun je zonder deze spullen?

Er zijn een aantal dingen die je hoort te hebben als je een baby krijgt. Maar er zijn ook een heel aantal spullen die je hoort te hebben volgens ‘het boekje’, of volgens je schoonmoeder, of volgens je vriendin die al een wat ouder kind heeft. Wat je voor je eigen baby in huis haalt is natuurlijk aan jezelf! Jij moet er mee werken en daarom is het belangrijk dat jij in huis haalt wat fijn is voor jou. Er zijn een aantal babyartikelen die je nog eens kunt heroverwegen of je die wel of niet nodig hebt en of er misschien een goed alternatief voor is. Hieronder staan een paar artikelen die niet iedere moeder ook echt gebruikt met de reden waarom niet. De meningen zijn natuurlijk wel verdeeld en dat is prima. Wat de ene moeder handig vindt dat vindt de andere moeder juist niet handig en andersom. Kijk vooral naar wat je zelf handig vindt!

Aankleedkussen

Een aankleedkussen ziet er wel leuk uit. Maar of je hem echt nodig hebt is te betwijfelen. Sterker nog, ik heb ook wel eens iemand gehoord die het zelfs afraadde. De reden hiervoor is dat het voor je baby fijn is als je hem draaiend verzorgt. Nou heeft een aankleedkussen aan de zijkanten opstaande randen. Dit maakt het draaiend verzorgen juist lastiger. Een goed alternatief is dat je twee grote handdoeken over elkaar heen legt. Zo ligt je baby wel lekker zacht tijdens het verzorgen en jij hebt meer ruimte om je kindje te verzorgen. Over de handdoeken kun je dan een mooie gekleurde hydrofiel luier neerleggen en het ziet er ook super leuk uit.

Goedkope babyuitzet

Babybadje

Het babybadje is een wat minder bekend artikel om over na te denken of je hem wel of niet in huis wilt halen. Toch gebruik je ook het babybadje maar heel kort. Als je een groot huis hebt dan staat hij misschien niet zo in de weg. Maar als je een klein huis hebt dan kan het een behoorlijke sta-in-de-weg zijn. Als je in bezig bent van een bad in de badkamer dan kan je baby daar al vrij snel in, eventueel met een badzitje zoals deze zittende of deze liggende. Dus dan heb je het babybadje alleen maar de eerste paar maanden nodig. Heb je thuis geen bad, dan kan een babybadje wat langer nodig zijn.

Een goed alternatief is dat je op zoek gaat naar een grote plastic bak. Eentje die je op de commode kunt zetten als je baby echt klein is. En als je baby gegroeid is en je hebt geen bad, dan kun je de bak op de grond in de douche zetten zodat je kindje daar in kan badderen. Als je kindje helemaal oud genoeg is zodat je alternatieve badje niet meer nodig is, dan kun je de bak gebruiken om spullen in te bewaren.

Om nog extra ruimte te besparen kun je op zoek gaan naar een bak die onder je eigen bed past.

Kinderwagen

Een kinderwagen is vaak het eerste waar je aan denk als je bedenkt wat je nodig hebt voor je baby. Toch zou je er nog eens goed over na kunnen denken of je het echt nodig hebt. Je kunt eigenlijk beter investeren in een goeie, stevige en klein in te pakken buggy dan in een dure kinderwagen. De kinderwagen(bak) gebruik je maar heel erg kort, hooguit een maand of 6-8. Ben je van het dragen in een draagdoek of draagzak dan kun je daar vrijwel alles mee doen en heb je kinderenwagen eigenlijk niet nodig. Het is wel zo dat de kinderwagenbak handig is als bedje voor als je op pad bent. Maar je zou ook een campingbedje mee kunnen nemen. Die kun je ook nog eens langer gebruiken.

Co-sleeper

Samen met je baby slapen kan heel fijn zijn. Er zijn speciale co-sleepers waar je de zijkant van af kan halen. Wil je een goedkope babyuitzet maar je wilt toch samen slapen? Dan kun je ook een wand uit een wieg of ledikant halen. Wat extra schroeven hier en daar voor de stevigheid en klaar.

Box

De box kan een heel handig iets zijn. Als je kindje beneden is en je wilt dat hij op een veilige plek kan spelen dan kun je hem in de box leggen. Maar ook over de box kun je twijfelen of het wel echt nodig is. Als het je oudste kindje is en je hebt geen huisdieren dan ligt je baby ook op een kleedje op de grond wel veilig. Als je ook nog andere kinderen hebt rondlopen, of je hebt huisdieren die loslopen, dan is box wel weer aan te raden.

Luiertas

Zelf ben ik tijdens de zwangerschap van mijn oudste zoontje op zoek gegaan naar de beste en redelijk betaalbare luiertas. Het leek heel handig, al die vakjes en extra dingetjes zoals het verschoonmatje. Toegegeven, dat is ook handig. Maar het is niet onmogelijk om de babytijd door te komen zonder luiertas. Een grote rugtas met hier en daar wat vakjes werkt ook uitstekend. Sowieso is het handig om een tas te hebben die op je rug kan. Waarom? Als je op pad bent met een baby heb je vaak je handen al vol met de maxi-cosie en andere spullen. Dan is het heerlijk om een tas bij je te hebben die op je rug kan. En dat verschoonmatje: ach, een handdoek heeft hetzelfde effect. En die kun je ook nog eens in de was doen.

Wieg

Een wieg is wel een vrij bekend iets waar mensen veel over twijfelen of ze het wel of niet moeten aanschaffen. Het is voor een kleine baby wel fijn als ze niet in zo’n groot ledikant liggen maar om nou speciaal een wieg aan te schaffen voor alleen maar de eerste paar maanden, dat gaat misschien wat ver. Wil je graag dat je baby bij jou op de kamer slaapt en je denkt dat de wieg wel in de slaapkamer past maar het ledikant niet? Dan kun je nog overwegen om zo hier en daar nog wat te schuiven zodat het ledikant toch in jullie slaapkamer kan. Wij hebben zelf een hele kleine slaapkamer en toch heeft het ledikant en zelfs een peuterbedje geregeld en voor langere tijd bij ons in de kamer gestaan.

Goedkope babyuitzet

Sterilisator

De sterilisator is er voor om flesjes en speentje te steriliseren. Maar volgens de officiële adviezen hoeft dat helemaal niet meer. Gewoon met warm water afwassen is ook prima. De eerste keer dat je een flesje of speentje gaat gebruiken kan het fijn zijn om het wel even te steriliseren. Maar dat kan dan prima door het een paar minuten in een pan met kokend water te leggen. Daarvoor hoef je geen sterilisator in je keukenkastjes te hebben.

Badthermometer

Over de badthermometer kan ik vrij kort zijn. Het is op zich een handig ding. Maar of je hem echt nodig hebt? Ach, je kunt de temperatuur van het water ook prima voelen met je elleboog (zo voel je de temperatuur het best).

Kraampakket

Je hebt een kraampakket nodig voor tijdens de bevalling en voor tijdens de kraamweek. Toch is het goed om na te denken of je het hele pakket nodig hebt of dat je een aantal dingen gewoon los kunt kopen. Een kraampakket is ingericht voor een thuisbevalling. Weet je zeker dat je in het ziekenhuis gaat bevallen? Dan heb je een hele hoop spullen uit het kraampakket niet nodig. Dingen als kraamverbanden, watjes, alcohol en een paar onderleggers heb je wel nodig tijdens de kraamweek. Je kunt eventueel met de verloskundige overleggen wat je echt nodig hebt. Zo kun je een stuk goedkoper uit zijn.

Wat voor babyartikel vind of vond jij echt onnodig? Laat het weten in de reactie!

Lees ook: Ik was een tienermoeder

Deze tekst kan affiliate links bevatten, dat betekend dat nietvolgensboekje eventueel commissie krijgt zonder dat jou dat iets extra’s kost.

Like en volg ons op

Auteur

info@nietvolgensboekje.nl
Mijn naam is Geke Douw. Ik ben getrouwd en moeder van drie kinderen. Twee prachtige en ondernemende jongens en een schattig maar minstens zo ondernemend meisje. Ik vind het ouderschap een super mooie leerschool, een school waar je nooit uitgeleerd raakt.

Reacties

28 februari 2019 bij 09:12

Ik werk vanuit huis en hier was de box toch wel echt een lifesaver. 😊 De kinderwagen gebruik ik na 2 jaar nog steeds, dus is z’n investering meer dan waard. Heb er achteraf wel spijt van dat ik me destijds niet heb georiënteerd voor duowagens, want nu de 2de op komst is ga ik deze weer inruilen voor een nieuwe.Christien
24 oktober 2019 bij 18:19

Grappig hoe verschillend dit is. De dingen hierboven herken ik eerlijk gezegd niet. Bijvoorbeeld het aankleedkussen gebruik ik altijd nog (2 jr)en vind ik heel fijn. Als ik hem niet gebruik rolt mn zoon alle kanten op en op het kussen blijft hij liggen. Mn zoon wilde niet in de draagzak, dus de kinderwagen is hier heel goed gebruikt. Ook het badje gebruiken we nog wekelijks terwijl zoonlief al bijna 3 is. Een paar voorbeelden. Ik denk dat je er voor jezelf in de praktijk het beste achter komt wat voor jou het beste werkt.Christien
24 oktober 2019 bij 18:23

Mijn tip: kijk voor tweedehands spullen. Er is zoveel goed spul te koop wat amper gebruikt is. En helemaal als je het weinig gebruikt, is dat ook niet zo’n zonde van je geld.Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Het zwemles abc

22 februari 2019

Wordpress Social Share Plugin powered by Ultimatelysocial
error

Volg ons op: