Denkertje met een vol hoofd
Activiteiten / Kinderen / Kleuter / Opvoeden / Schoolkind

Spelletje voor een denkertje met een te vol hoofd

Hoofdenkind, dat woord hoorde ik laatst iemand zeggen. Ze bedoelde er kinderen mee die veel nadenken. Kinderen die alles zien en horen, veel nadenken en piekeren en daardoor soms overprikkeld raken. Dit soort kinderen, vertelde ze, kunnen hun lijf vaak ook niet goed voelen. Dat kan problemen geven zoals vaak vallen of problemen met zindelijkheid. Zelf vinden dit soort kinderen het vaak ook niet leuk dat ze zo veel nadenken, maar het gebeurt nou eenmaal. Hun hoofd zit vol met gedachten en ze kunnen het niet stoppen. Er zijn bepaalde spelletjes die je kan doen om als jouw denkertje een te vol hoofd heeft kunt doen.

Lees ook: Hoe kinderen toch wat groente binnen krijgen

Een denkertje met een te vol hoofd

Sommige kinderen denken heel veel na. Ze zien van alles en horen van alles. Ze trekken conclusies waar het kan en vragen de dingen die ze niet begrijpen. Het hoofd van zo’n kind kan soms helemaal vol raken. De gevolgen hiervan zijn voor de kinderen, en uiteindelijk ook voor ouders, leerkrachten of oppassers niet altijd fijn. Hoe een kind reageert dat heeft natuurlijk met het karakter temaken.

Herken je een aantal van deze kenmerken? Dan kan het zijn dat je met een denkertje te maken hebt met een te vol hoofd. Het kind:

  • kan niet meer goed nadenken en opletten;
  • klaagt over de drukte om hem heen;
  • is moe en wil alleen maar hangen;
  • of is juist onrustig, wiebelt veel of kan niet in slaap komen;
  • is snel boos, gefrustreerd of huilerig.
  • denkt heel negatief over zijn eigen kunnen: ‘ik kan dit toch niet’;
  • voelt zijn lijf niet goed;
  • of klaagt over hoofdpijn.

Oorzaken van een te vol hoofd

Er zijn verschillende redenen waarom een kind een te vol hoofd kan hebben. Sommige zijn van tijdelijke aard, denk bijvoorbeeld aan stress. Misschien is er in zijn omgeving wel iets naar gebeurd dat verwerkt moet worden.

Maar vaak zit het ook in het kind zelf. Denk dan bijvoorbeeld aan een kind dat overgevoelig is of bang om dingen los te laten. Soms zijn kinderen heel creatief. Het ziet overal ideeën maar kan de hoofd- en bijzaken niet onderscheiden.

Een andere oorzaak kan zijn dat hij een andere manier heeft van informatie verwerken. Denk dan bijvoorbeeld aan kinderen met autisme.

Een denkertje met een te vol hoofd

Uit zijn hoofd, in zijn lijf

Heel veel dingen kun je helaas niet wegnemen van je eigen denkertje. De wereld zit nou eenmaal zo in elkaar en daar moet hij het mee doen. Een denkertje zijn is in principe niet een slechte eigenschap. Maar voor de kinderen zelf is het niet fijn als hun hoofd te vol zit. Als ouder kun je natuurlijk gaan praten met kind. Vragen wat hij denkt en wat hij voelt. Dat kan erg goed helpen. Ook wil het nog wel eens helpen door even lekker met hem naar buiten te gaan. Beweging kan heel goed zijn.

Wat je ook zou kunnen proberen is om hem te laten ontspannen om zijn hoofd leeg te maken. Hoe doe je dat? Er zijn bepaalde spelletjes die ervoor zorgen dat je kind zijn lijf weer wat beter gaat voelen waardoor zijn hoofd tot rust komt. Dit werkt als een soort ontspanningsoefening. De spelletjes die hier onder beschreven zijn kun je doen als je merkt dat het hoofd van je denkertje te vol zit. Let bij deze spelletje wel altijd goed op je kindje, of hij het fijn vindt of juist niet.

Stip of streep

Bij het spelletje stip of streep mag je kindje zijn bovenlijfje bloot maken en mag hij op een kruk of achterstevoren op een stoel gaan zitten. Zelf ga je achter hem zitten en je tekent op zijn rug een stip of een streep. Als je klaar bent vraag je aan je kindje of het een stip of een streep was. Je kunt de stippen en de strepen heel gevarieerd op de rug van je kindje tekenen. Dit kun je doen door bijvoorbeeld heel zachtjes met je vinger doen, of wat harder met je hele hand of je vuist. Je kunt de stippen op verschillende plekken op zijn rugje tekenen en de strepen kunnen verschillende kanten uit gaan. Je kunt korte streepjes, of lange streepje. Harde stipjes of zachter stipjes. De mogelijkheden zijn eindeloos.

Bak met stenen

Voorbereiding

Dit spelletje moet je zelf even voorbereiden. Je gaat buiten op zoek naar verschillende steentje. Grote en kleine, maar ook met scherpe randjes (niet te scherp) of juist met een glad oppervlak. Naast de steentjes kun je ook een paar knikkers gebruiken. Je laat de steentjes niet aan je kindje zien.

Vervolgens pak je een bak met lauwwarm water en laat je je kindje zijn sokken uittrekken. Hij mag met zijn voeten in het water en het is de bedoeling dat hij niks ziet. Dit kun je doen door hem een blinddoek te geven of naar het plafond te laten kijken.

Uitvoering

Vervolgens leg je één voor één de verschillende steentjes in het water en je kind mag met zijn voeten de steentjes gaan voelen. Als hij goed gevoeld heeft mag hij jou vertellen wat hij gevoeld heeft. Dus of ze groot zijn of klein, met scherpe randjes of juist niet. Als hij alles heeft gevoeld mag hij ook naar de steentje kijken.

Variatie

Je kunt het spelletje nog wat moeilijker maken door hem de steentjes in volgorde van grootte te laten leggen. Hij mag dan de steentje niet zien natuurlijk, maar hij moet jou vertellen welke steen groter of kleiner is zodat hij door communicatie met jou een rijtje maakt van groot naar klein.

Knuffeltjes spiegelspel

Voorbereiding

Met dit spelletje pakken jij en je kind een knuffel die een grootte heeft dat lekker in de hand ligt, zoals deze van Happy Horse. Vervolgens gaan jullie tegenover elkaar zitten en leg je aan je kind uit dat hij jou moet na-apen.

Denkertje met een te vol hoofd

Uitvoering

Met jouw knuffel raak je je kind aan op verschillende plekken van zijn lijfje, en hij moet hetzelfde doen bij jou met zijn knuffel. Heb je een denkertje dat het fijn vindt om de controle zelf in handen te hebben dan kan je hem ook laten beginnen. Let goed op je kindje terwijl je dit doet. Je begint bij een makkelijk deel, bijvoorbeeld een knie en dan kijk je hoe hij reageert. Dan kun je verder gaan naar bijvoorbeeld een arm of een schouder. Met het gezicht moet je ook even goed opletten. Sommige kinderen vinden dat prima, maar veel kinderen vinden dat echt niet fijn. Als je kind jou nadoet en hij raakt jou niet precies op dezelfde plek aan als waar jij hem aanraakt is dat niet erg. Er is geen goed of fout. Maak de aanraking zacht en duidelijk, zodat je kind merkt dat je alle aandacht voor hem hebt. (Waarschijnlijk overbodig om te zeggen, maar je raakt je kindje niet aan in het luier/onderbroek gebied.)

Dierenmars

Bij dit spelletje hebben zowel jij als je kind een beetje fantasie nodig. Zit je qua fantasie een beetje op één lijn met je kind dan is dit een heel leuk spelletje.

Als eerste laat je je kind op zijn buik op de bank of op bed liggen met zijn rug bloot. Vervolgens maak jij een mooi verhaal over een dierenmars. Er zijn allemaal dieren die ergens naar toe gaan. Neem je kind mee in het verhaal. Heeft hij aanvullingen op het verhaal, dan is dat alleen maar leuk. Neem voor jezelf een aantal dieren in gedachten die je wilt betrekken in het verhaal. Het is handig om dieren te nemen die op een verschillende manier lopen. Zoals een olifant, een muis, een kangoeroe en een paard. Zodra je de dieren in de verhaal noemt ga je met je vingers over de blote rug op de manier zoals het dier zou lopen of rennen. Probeer hierbij je kind niet te kietelen, want dat leid af.

Je zult merken dat het zowel voor je kind als voor jezelf erg leuke en ontspannende spelletjes zijn. Het kan echt helpen om je denkertje met een te vol hoofd even tot rust te laten komen.

Lees ook: Waar is een driftbui goed voor?

Deze tekst kan affiliate links bevatten, dat betekent dat nietvolgensboekje eventueel commissie krijgt zonder dat jou dat iets extra’s kost.

Like en volg ons op

Auteur

info@nietvolgensboekje.nl
Mijn naam is Geke Douw. Ik ben getrouwd en moeder van drie kinderen. Twee prachtige en ondernemende jongens en een schattig maar minstens zo ondernemend meisje. Ik vind het ouderschap een super mooie leerschool, een school waar je nooit uitgeleerd raakt.

Reacties

15 februari 2019 bij 14:37

goed lezenswaardig blog! En eerlijk gezegd heel herkenbaar, herken er veel in van mezelf van vroeger15 februari 2019 bij 20:48

Ons kindje is ook een denkertje, al is ze nog heel jong. Deze tips neem ik zeker mee in mijn werk!16 februari 2019 bij 07:05

Dit als een effectieve methode om even ‘uit je hoofd’ te komen. Het werkt vast ook voor volwassenen : )16 februari 2019 bij 09:54

Ik denk dat dit zeker een goede methode voor kinderen kan zijn, misschien zelfs ook wel voor volwassenen. Zelf ga ik dan altijd een stuk lopen om mijn hoofd weer leeg te krijgen, dat werkt voor mij het beste.17 februari 2019 bij 16:07

Zeker ook bruikbaar voor volwassenen lijkt me! Hanige tips )Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Wordpress Social Share Plugin powered by Ultimatelysocial
error

Volg ons op: