Een deodorant die echt werkt
Duurzaam / Maak het zelf / Recepten

Maak zelf deodorant – die echt werkt

Grethe ging op zoek naar een deodorant die echt werkt. Haar zoektocht begint bij de drogist, maar ze was niet tevreden. Ze dacht: ‘dat moet toch beter kunnen?’ Waar vind ze een deodorant die echt werkt? Lees het hier.

Geen fris onderwerp

Het onderwerp van vandaag is niet zo heel fris: zweet. Of liever gezegd, hoe je effectief een zweetgeur voorkomt. Het antwoord lijkt simpel: koop een goede fles deodorant, spuit wat onder je oksels en voilà; instant frisheid. Maar zo simpel ligt het (bij mij in ieder geval) niet. 

Lees ook: Wist je dat je dit kan doen met honing?

Deodorant van de drogist

Toen ik nog deodorant kocht bij de drogist nam ik het overdag vaak mee in mijn tas. Ik moest het halverwege de dag vaak nog een keer opspuiten, en als ik een echt inspannende dag had werd het onder mijn oksels onherroepelijk een herleving van de gymkleedkamer op de middelbare school. Bovendien vind ik ruim drie euro voor een flesje A-merk deodorant aardig aan de prijs, om nog maar niet te spreken over mijn man die vandaag de dag voor zijn merk bijna vijf euro zou moeten aftikken. Tijd voor wat anders, en zo begon de zoektocht naar een goed werkend alternatief voor fabrieksgeurtjes.

Aluin als deodorant?

Na wat zoekwerk kwam ik uit bij aluin. Dit is een klein wit blokje dat je bij de drogist kunt vinden in het schap met scheerspullen voor mannen. Het wordt over het algemeen gebruikt als bloedstelpend middel voor na het scheren, maar kan ook prima als deodorant worden gebruikt. Je maakt het blokje even nat onder de kraan en gaat er dan mee over je oksel. Er vormt zich een dun laagje dat effectief is tegen zweetgeuren. Een nadeel van aluin kan zijn dat er een aluminiumverbinding in zit, en net als bij gewone deodorant brengen sommige mensen dat in verband met Alzheimer en borstkanker.

Toch op zoek naar wat anders

Ik heb ongeveer een jaar lang aluin gebruikt als deodorant, en ik vond het prima werken. Het is effectief tegen zweetgeur, dat wil zeggen dat ik het ’s ochtends op smeerde en het overdag niet hoefde te verversen. Ook gaat het lang mee en is niet duur in aanschaf. Maar de reden dat ik er uiteindelijk weer mee ben gestopt is dat het kristal (want dat is het) uiteindelijk uit elkaar brokkelt en je meerdere stukken overhoudt met vaak hele scherpe randjes. Ik wilde niet het risico lopen dat ik me per ongeluk zou snijden, dus daarom gooide ik de resterende stukjes vaak weg. Al met al gooi je dan toch elke keer best veel aluin weg, en dat vond ik jammer. Dus, tijd voor wat anders.

Recept deodorant

Na verdere zoektochten kwam ik uit bij een mengsel van kokosolie, zuiveringszout (natriumbicarbonaat) en maizena. Kokosolie werkt verzorgend voor de huid en is antibacterieel. Zuiveringszout werkt ook antibacterieel en maizena neemt vocht op. Je maakt het als volgt.

  • 2 eetlepels kokosolie
  • 1 eetlepel zuiveringszout/baking soda (gebruik zuivere natriumbicarbonaat, bijvoorbeeld van Arm & Hammer)
  • 1 eetlepel maïzena
  • Eventueel een paar druppels etherische olie (niet te gebruiken bij zwangerschap, borstvoeding of bij een te hoge of te lage bloeddruk)

Verwarm de kokosolie een beetje, zodat je er met een lepel doorheen kunt roeren (ongeveer zo dik als kwark). Het moet niet vloeibaar zijn. Roer vervolgens het zuiveringszout en de maïzena er goed doorheen. Eventueel kun je er nu nog een paar druppels etherische olie doorheen roeren voor een lekker geurtje. Doe het mengsel in een potje en klaar is je deodorant. Je gebruikt het door een klein vingertopje ervan onder je oksels te smeren. Je hebt maar heel weinig nodig.

Mijn ervaringen

Mijn ervaring is dat dit recept heel goed werkt. Ik deed het ’s ochtends op, kon er dan de hele dag mee doen en er op een goede dag de volgende ochtend nog mee kranten lopen! Dat kon ik met fabrieksdeodorant bij lange na niet 😊 Deze deodorant is super goedkoop om te maken, het gaat lang mee en blijft ook lang houdbaar. De nadelen zijn dat het in de winter in onze badkamer vrij koud kan worden, en dan wordt de kokosolie heel hard. Dan moet ik de deodorant een beetje uit het potje schrapen. En in de zomer bij 30 graden wordt de kokosolie vloeibaar. Dan zakken het zuiveringszout en de maïzena naar beneden. Dit kun je oplossen door het potje tijdens een hittegolf op een koele plek te bewaren of, net als ik, te accepteren dat je tijdens de warmste dagen je halve vinger in het potje moet dopen om het zuiveringszout en de maïzena mee te krijgen.

Zuiveringszout met water

En nu? Bovenstaand recept is wat mij betreft een blijver. Ik heb het een paar jaar zo gebuikt. En toch gebruik ik het op het moment van schrijven al een tijdje niet meer. Waarom niet? Omdat ik een beetje een luie donder ben en geen zin heb om een nieuwe voorraad te maken. En ik kwam erachter dat een klein beetje zuiveringszout met een paar druppels water onder je oksels ook prima werkt. Dus nu gebruiken we dat totdat ik een nieuwe voorraad heb gemaakt. Misschien moet ik maar weer eens aan de slag….

Wat voor deodorant gebruik jij eigenlijk?

Deze tekst kan affiliate links bevatten, dat betekend dat nietvolgensboekje eventueel commissie krijgt zonder dat jou dat iets extra’s kost.

Like en volg ons op

Auteur

info@nietvolgensboekje.nl
Mijn naam is Geke Douw. Ik ben getrouwd en moeder van drie kinderen. Twee prachtige en ondernemende jongens en een schattig maar minstens zo ondernemend meisje. Ik vind het ouderschap een super mooie leerschool, een school waar je nooit uitgeleerd raakt.

Reacties

Krystle/Batboy
11 februari 2019 bij 18:08

Ik gebruik al jaren deoleen. Wel een hele dure, maar is de enigste die werkt bij mij.11 februari 2019 bij 18:27

Ik wist niet dat je deo zelf kan maken. Wat handig zeg. Zo te lezen werkt dit echt goed.11 februari 2019 bij 20:14

Ik wist niet dat dit zo kon met simpele ingrediënten. Ik gebruik gewoon een simpele deo van Dove.12 februari 2019 bij 09:11

Zelf gebruik ik sinds kort deodorant met een houtgeur. Die vind ik echt lekker, en mannelijk. Haha. Leuk dat je zelf deodorant kan maken. Lijkt mij een klusje dat je gemakkelijk kunt doen.12 februari 2019 bij 09:11

Zelf gebruik ik sinds kort deodorant met een houtgeur. Die vind ik echt lekker, en mannelijk. Haha. Leuk dat je zelf deodorant kan maken. Lijkt mij een klusje dat je gemakkelijk kunt doen.Marieke
12 februari 2019 bij 09:32

Handig om het zelf te maken en het is eigenlijk heel simpel. Ook maar eens proberen. Dank voor de tip12 februari 2019 bij 11:47

Zuiveringszout werkt ook echt voor bijna alles lijkt het wel haha. Ik gebruik deo van het merk Balea zonder aluminium (bewust!). Ik vind het fijne deo’s, maar ik moet wel spuiten door de dag heen helaas.

Frederique
12 februari 2019 bij 23:44

Ik zou er zelf niet eens aan denken om het zelf te maken. Leuk dat je dat doet! Ik gebruik altijd andere deo, de eerste de beste die ik zie bij de drogist.13 februari 2019 bij 16:28

Wat gemakkelijk om zelf deodorant te maken. Ik gebruik deodorant van Odorex of Loveli.6 september 2019 bij 20:09

Aloe Vera deodorant zonder zooi.. vorig jaar op een markt gekocht. Maar dit is ook een top ideeGeef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Wordpress Social Share Plugin powered by Ultimatelysocial
error

Volg ons op: