Kind vroeg wakker
Baby / Kinderen / Opvoeden / Ouders / Peuter

Als je kind te vroeg wakker wordt

Kinderen en slapen. Dat is niet altijd een goeie combinatie. Helaas, voor veel ouders. Want als je kinderen niet goed slapen kom je zelf ook niet aan je rust toe. Niet goed slapende kinderen zijn er in verschillende variaties. Zo heb je kinderen die niet goed in kunnen slapen, of kinderen die niet goed door kunnen slapen en steeds wakker worden ‘s nachts. Maar je hebt ook kinderen die niet goed uit kunnen slapen. Of nou ja, ze vinden zelf wel dat ze uitgeslapen zijn maar als ouders denk je daar om 5 uur in de ochtend wel heel anders over. In deze blog lees je mogelijke oorzaken en eventuele oplossingen.

Kind te vroeg wakker 

Waar sommige kinderen heerlijk op één oor kunnen liggen tot een uur of 9 in de ochtend staat de andere al om 5 uur te stuiteren naast het bed van papa en mama. 

Mijn jongens hebben als baby en peuter niet goed geslapen en ook mijn dochtertje van bijna 2 heeft de truck ook nog niet helemaal door. Het niet goed slapen van mijn kinderen heeft verschillende oorzaken. Maar twee van de drie presteren het elke ochtend weer om op een onchristelijke tijd wakker te worden. Ze zijn allebei meestal tussen 5 uur en half 6 wakker. Een lastig moment vind ik altijd. Eigenlijk wil ik dan zelf nog blijven liggen, maar na een vijftal pogingen om te rekken blijkt het zinloos en gaan mijn man of ik toch maar naar beneden.

Kind te vroeg wakker

Oorzaken van het vroeg wakker worden 

Er kunnen verschillende redenen zijn waarom je kind ’s ochtends vroeg wakker is. Sommigen hiervan zijn vrij makkelijk op te lossen. Dus heb je te maken met een kind dat ’s ochtends wel erg vroeg wakker is. Probeer deze dingen even uit, misschien helpt het wel.

Honger

Zelf eet je vaak in de avond doorgaans nog wat. Terwijl voor de meeste kinderen de avondmaaltijd de laatste maaltijd is voor het slapen gaan. Als hij dan om 5 uur wakker wordt kan het best zijn dat hij honger heeft, zeker als hij avondeten niet zo lekker vindt en dus niet veel eet. Je zou kunnen proberen om hem vlak voor het slapen gaan nog even wat te eten te geven. Een bakje volle yoghurt bijvoorbeeld. Het beste is om iets te geven waar geen suiker is zit maar wel eiwitten en vetten. Dan blijft zijn bloedsuiker wat stabieler. Het kan maar zo zijn dat het hem helpt om wat langer te laten slapen.

Licht

Zeker in de zomer kan het ’s ochtends om 5 uur al wel aardig licht zijn. Als je kind daar gevoelig voor is kun je overwegen om verduisterende gordijnen op te hangen. 

Volle luier

Sommige kinderen plassen veel in de nacht of poepen in de vroege ochtend. Als de luier van je baby of peuter vol zit met plas kun je misschien kijken of je naar een grotere maat luiers kan. Of je gaat op zoek naar een geschikte nachtluier. Kijk in dit geval ook even kritisch naar wanneer en hoeveel hij drinkt. Laat hem voor het slapen gaan niet te veel meer drinken. Poept je kindje in de vroege ochtend dan moet je hem natuurlijk wel verschonen. Doe dat dan het liefst met gedempt licht en probeer zo weinig mogelijk tegen hem te praten. Hopelijk kun je hem dan nog weer terugleggen in bed om verder te slapen. Poept je kindje elke ochtend dan kun je misschien kijken of het mogelijk is om iets in zijn voedingspatroon te veranderen. Krijgt hij bijvoorbeeld in de avond nog veel vezels door een papje bijvoorbeeld dan kun je misschien overwegen om dat papje voortaan in de ochtend te geven. 

Slaapjes overdag

Het kan zijn dat je kleintje een sprongetje heeft gemaakt waardoor hij ineens minder slaap nodig heeft. Hou je overdag dan nog wel vast aan de slaapjes dan kan het zijn dat hij zijn nacht wat korter maakt. In dat geval kun je eens kijken of je kindje met een slaapje minder of helemaal zonder slaapjes kan doen overdag. Het kan maar zo zijn dat hij na een paar dagen lekker tot half 8 slaapt. 

Beweging

Een kind dat te weinig buiten is en te weinig beweging krijgt slaapt ook slechter. Ga er dus met je kindje op uit overdag. Lekker wandelen in het bos op zoek naar takken of spelen in de speeltuin. Er zijn zo veel dingen die je buiten kunt doen met je kinderen!

Lees ook: Hoe overleef je een huilbaby?

Koud

Nog een mogelijke oorzaak van het vroeg wakker worden kan zijn dat je kind het koud heeft. In de ochtend is het vaak kouder in de kamer dan als je hem naar brengt. Soms kan het helpen om te kijken of je hem wat warmer aan kan kleden in bed. Probeer eventueel een wollen pyjama, of een pyjama zoals deze, die houden de warmte lekker vast. Een extra deken kan ook helpen of misschien kun je het raam beter dicht doen ’s nachts. 

Onrustige kamer

Kijk eens kritisch en door de ogen van je zoon of dochter naar zijn of haar kamer. Het kan zijn dat er dingen staan of liggen die prikkels zijn bij het wakker worden. Speelgoed dat niet is opgeruimd of een stapel kleren die er misschien uitzien als een spook. Maak de kamer rustig zodat als je kindje wakker wordt hij zich misschien nog even omdraait om verder te slapen.

Aandacht

Kinderen nemen vaak hun eigen moment dat ze aandacht willen. Ze houden er dan niet altijd rekening mee dat je als ouder half 5 in de ochtend niet zo’n hele geschikte tijd vindt hiervoor. Geef je kindje dan ook niet de aandacht die het vraagt op dat tijdstip. Breng hem zo saai mogelijk weer naar bed. Zo wordt zijn gedrag niet beloond. Overdag kun je natuurlijk lekker met hem spelen, boekjes lezen of spelletjes doen.

Biologische klok

En als je dan alles geprobeerd hebt en je kindje is toch nog steeds elke ochtend erg vroeg wakker. Dan zit er helaas niks anders op dan het te accepteren. Bij sommige kinderen zit het er gewoon in. Net zoals je avondmensen en ochtendmens hebt, heb je dat ook bij kinderen. Maar ook al zit het er in, dan nog hoef je niet de komende 10 jaar elke ochtend om 5 uur je bed uit. Je kunt wel het één en ander aan training doen.

Training

Vanaf een jaar of twee kun je je peuter leren om tot een bepaalde tijd op zijn kamertje te blijven. Een handig hulpmiddel hierbij is een slaapwekkertje of een lampje met een tijdschakelaar. Wij hebben destijds voor mijn zoontje een slaapschaap in huis gehaald. Je kunt dan een bepaalde tijd instellen wanneer je wilt dat je kind uit bed gaat. Er zijn verschillende van dit soort slaaptrainers. Je hebt dus een slaapschaap, wat wij hadden, maar je hebt ook (deze vind ik zelf erg schattig ;-)) Nijntje, of bijvoorbeeld een pinguïn. Bij onze slaapschaap gingen de oogjes open op de tijd die we hadden ingesteld. Zo kun je zelf de tijd instellen vanaf wanneer je peuter uit bed mag komen. Gaat hij dan toch eerder zijn bed uit dan de ingestelde tijd dan breng je hem, zonder veel aandacht te geven, weer terug naar zijn bed. Doe je dit consequent dan is de kans groot dat hij leert om op zijn kamertje te blijven tot het lampje aan gaat, de oogjes open gaan, of wat je dan maar hebt. Je kindje hoeft dan niet perse te slapen, je kunt hem ook leren dat hij rustig mag spelen met bijvoorbeeld een boekje of leuke knuffels. Mijn zoontje van toen net twee jaar had het principe na drie ochtenden heen en weer lopen door.

Wat is de juiste tijd?

Op welke tijd je het wekkertje zet, dat is een beetje uitproberen wat voor jou kindje het beste werkt. Je wilt voor jezelf natuurlijk dat het wekkertje zo laat mogelijk wordt ingesteld. Maar als je het te laat doet, dan kan het zijn dat het niet werkt. Als je peuter altijd rond 5 uur wakker is en de wekker staat om 7 uur, dan moet hij zich twee uur lang zelf vermaken. Dat is te lang voor die leeftijd. Hij zal dan toch zijn kamertje uit komen en dat is het effect weg. Bij ons staat de slaapschaap om 06:09, dat was voor mijn zoontje het hoogst haalbare. Toegegeven, dat is nog steeds vroeg, maar het is al een stuk beter dan 5 uur.

Lees ook: Kleine cursus gebaren voor het hele gezin.

Deze tekst kan affiliate links bevatten, dat betekend dat nietvolgensboekje eventueel commissie krijgt zonder dat jou dat iets extra’s kost.

Like en volg ons op

Auteur

info@nietvolgensboekje.nl
Mijn naam is Geke Douw. Ik ben getrouwd en moeder van drie kinderen. Twee prachtige en ondernemende jongens en een schattig maar minstens zo ondernemend meisje. Ik vind het ouderschap een super mooie leerschool, een school waar je nooit uitgeleerd raakt.

Reacties

5 februari 2019 bij 19:55

Pittig hoor, als de kids niet goed slapen! Die van ons heeft gelukkig mijn genen en snurkt heerlijk door tot 8 á 9 uur!23 februari 2019 bij 21:33

Ik heb zelf geen kids maar dit is voor mij toch wel één van de redenen waarom ik nog niet aan kinderen wil beginnen haha. Ik ben zelf een onwijs slechte slaper dus dat is voor mij wel heilig.Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Wordpress Social Share Plugin powered by Ultimatelysocial
error

Volg ons op: