Verse gemberthee
Eten / Weten over eten / Zwangerschap

Waarom ik elk ochtend een kop verse gemberthee drink

Het ontbijt is een belangrijke maaltijd. Je doet je lichaam en geest een groot plezier als het je lukt om elke ochtend even rustig te gaan zitten voor het ontbijt. Ik heb zelf drie kleine kinderen en de ochtenden zijn voor ons meestal behoorlijk chaotisch. Toch zitten we in principe iedere ochtend samen aan het ontbijt. Omdat de dagen altijd vrij vol zitten vind ik het fijn om iets te eten en de drinken waarbij ik me lekker voel. Als moeder is het belangrijk om goed voor jezelf te zorgen. Als ik goed voor mezelf zorg kan ik ook beter voor de kinderen zorgen. En voor mij hoort daar iedere ochtend een lekker grote kop met gemberthee bij.

Gember

Gember is een specerij dat afkomstig is uit de wortelstok van de gemberplant. Het komt uit Azië en het wordt tegenwoordig gekweekt in China, India, Bangladesh, Taiwan, Jamaica en Nigeria. Gember wordt veel gebruik in verschillende keukens. Het heeft een zoete en sterkte smaakt. Je kunt gember op verschillenden manieren gebruiken:

 • Verse gember
  Je kunt verse gember gebruik, door het bijvoorbeeld te raspen en door een gerecht te doen. Of zoals ik, een paar plakjes om thee mee te maken.
 • Gemberpoeder
  Je kunt bijvoorbeeld gemberpoeder goed gebruiken als extra smaakt als je koekjes gaat bakken.
 • Gemberolie
 • Gemberjam
 • Gemberbier
 • Gekonfijte gember
  Dit is gesuikerde zachte gembersnoep
 • Stemgember
  Waarbij de gember in zoet water is gedaan

Geneeskrachtige werking

Aan gember wordt al eeuwenlang een geneeskrachtige werking toegeschreven. Het zou ontstekingsremmend zijn, het zou helpen tegen reuma en het verminderd artrose. Ook zou het helpen tegen menstruatieklachten en migraine. En zijn zelfs mensen die er van overtuigd zijn dat gember helpt bij de preventie van kanker. Wat er allemaal waar is van deze beweringen is niet helemaal duidelijk. Er is wel het één en ander aan onderzoek gedaan, maar nog niet goed genoeg om er echt een geneeskrachtige werking aan te verbinden. Toch zijn er wel mensen die en baad bij hebben. Zo is er bijvoorbeeld op kleine schaal wel onderzoek gedaan naar de werking van gember bij een opkomende migraine. De uitkomst daarvan was de het bij sommige mensen echt goed werkt. Helaas werkte het niet bij iedereen. En welke zwangere heeft niet het advies gekregen om gember te nemen tegen zwangerschapsmisselijkheid? Bij sommige vrouwen werkt het echt goed. Ik heb het tijdens mijn laatste zwangerschap ook geprobeerd, maar helaas. Mijn maag ging er erg veel pijn van doen en de misselijkheid werd er alleen maar erger door. Maar als je zwanger bent, probeer het eens een keer. Baad het niet dan schaad het niet.

Bloedsuiker

Naast de hierboven genoemde geneeskrachtige werkingen die gember zou hebben wordt er ook gedacht dat gember helpt de bloedsuiker stabiel te houden. Ook dit is niet helemaal bewezen met gedegen onderzoek. Maar bij toeval kwam ik er achter dat dit bij mij weldegelijk het geval is. Toen ik een keertje gemberthee had gedronken voelde ik me die dag ineens een stuk beter dan dat ik gewend was. Over de dag heen voelde ik gewoon dat bij bloedsuiker stabieler bleef.

Afvallen

Doordat gember kan helpen om de bloedsuiker stabieler te houden kun je ook makkelijker afvallen. Iets dat na mijn zwangerschappen geen overbodige luxe is. Natuurlijk kan ik niet hard gaan lijnen omdat ik borstvoeding geef, maar het zou toch fijn zijn als er zo hier en daar wat grammetjes af gaan. En mijn gemberthee in de ochtend helpt hier bij. Dat komt omdat het mijn bloedsuiker stabieler houd, waardoor ik niet minder vaak van de ene op het andere moment honger heb. Zo heb ik minder trek in lekkere dingen en minder vaak het idee dat ik wel goed moet eten omdat mijn lichaam erge honger aan geeft. Zo kan ik net even wat lichtere maaltijden nemen waardoor het afvallen makkelijker gaat. Dit moet natuurlijk wel combinatie met een gezond voedingspatroon en bewegen.

verse gemberthee
verse gemberthee

Hoe maak je gemberthee

De verse gemberthee zoals ik het maak is heel eenvoudig. Ik kook water in de waterkoker. Vervolgens snij ik van de verse gember een paar plakjes af. Officieel moet je het schilletje er dan ook afschillen, maar ik doe de plakjes gember gewoon met schilletje in mijn glas. Het kan dan wel zijn dat er wat kleine stukje schil los komen te drijven in de thee. Ik heb daar zelf niet zoveel last van, maar als je dat vies vind dat kun je de gember beter van te voren even schillen.

De plakjes gember gaan dus onderin het glas en daar gaat het kokende water op. Dit laat ik even staan en de smaak van de gember trekt dan in het water. Soms vind ik het lekker om er nog een ander smaakje bij in te doen. Je kunt er bijvoorbeeld ook een schijfje citroen bij in doen. Of je hangt er een zakje van je favoriete thee bij in.

Als de thee wat langere tijd staat, iets wat bij mij geregeld gebeurd omdat ik dan te druk ben met andere dingen, dan kan de scherpe smaak soms wat overheersen. Dit kan op een gegeven moment niet meer lekker zijn, dus is het handig om te thee op tijd op te drinken.

Gember bewaren

Als je gember niet op de juiste manier bewaard kan het gaan schimmelen of rotten. Je kunt gember op verschillende manieren bewaren:

 • In de koelkast
  Wikkel de gember in een keukenpapiertje en doe het in een afgesloten zakje in de groente la van de koelkast. De gember is op deze manier ongeveer 3 weken houdbaar.
 • In de vriezer
  Je kunt gember prima invriezen. Dan is het wel handig om de het niet in zijn geheel in te vriezen maar er van te voren plakjes van te snijden. Er zijn bakjes te koop waarin je heel goed kleine porties kunt invriezen. Ken je deze? (Ze zijn ook BPA vrij, dus dat is weer mooi meegenomen 😉 ) Die plakjes kun je dan invriezen. Als je dan iets nodig hebt dan kun je gewoon een paar plakjes uit de vriezer halen en de rest lekker laten liggen voor een volgende keer. Als je gember invriest is het ongeveer 3 maanden houdbaar.
 • Drogen
  Om gember nog langer te kunnen bewaren kun je het zelf drogen. De gember moet dan eerst geraspt worden. Voordat je dat doet moet je hem wel even schillen. De geraspte gember moet je vier dagen op een koele en goed geventileerde plek laten drogen. Als het goed droog is kun je het in een zakje of in een potje bewaren. Op deze manier is de gember wel een jaar houdbaar.

Uitproberen

Verse gemberthee
Verse gemberthee

Heeft gember nou echt een geneeskrachtige werking? Misschien. Voor sommige mensen kan het echt helpen tegen bepaalde klachten. Het kan dus geen kwaad om een keertje de thee uit te proberen. En niet alleen omdat het ergens goed voor kan zijn, maar ook omdat het lekker is. Volgens mij is het ook gewoon goed om je dag rustig te beginnen en even ontspannen je thee te drinken.

Deze vind je misschien ook wel leuk om te lezen: Brandnetelsoep maken

Deze tekst kan affiliate links bevatten, dat betekend dat nietvolgensboekje eventueel commissie krijgt zonder dat jou dat iets extra’s kost.

Like en volg ons op

Auteur

Mijn naam is Geke Douw. Ik ben getrouwd en moeder van drie kinderen. Twee prachtige en ondernemende jongens en een schattig maar minstens zo ondernemend meisje. Ik vind het ouderschap een super mooie leerschool, een school waar je nooit uitgeleerd raakt.

Reacties

4 februari 2019 bij 15:25

De oma van mijn man zwoor ook altijd bij gember. Zelf vind ik de smaak niet zo lekker helaas.4 februari 2019 bij 18:59

Ik vind gemberthee ook super lekker! Ik gooi ook wel eens plakjes gewoon door een random andere thee 😉 Met sinaasappel erbij is ook heel lekker! 😀Frederique
5 februari 2019 bij 17:38

Ik heb het zelf nooit gemaakt maar het is me al door verschillende mensen aangeraden tegen mijn migraines inderdaad. Toch eens een poging wagen.6 februari 2019 bij 16:09

Ik ben het sinds kort ook vaker aan het drinken. Even wennen aan de smaak, maar het is goed te drinken.6 februari 2019 bij 17:48

Tof om te lezen dat de gember jouw bloedsuikerspiegel in ieder geval op peil houdt. Ik neem aan dat je had gewild dat je het eerder had geprobeerd 😉6 februari 2019 bij 22:38

Zo ik wist niet dat het je bloedsuikerspiegel kon verlagen. Weer iets geleerd vandaag. Ik ga hier maar gauw aan beginnen.Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Samen een spiegeltje maken

29 januari 2019

Wordpress Social Share Plugin powered by Ultimatelysocial
error

Volg ons op: