Eten / Recepten

Maak eens wat anders, maak een poffert

Poffert, voor veel Nederlanders een onbekend gerecht. Maar voor de mensen met Groningse roots roept het eten van poffert nostalgische gevoelens op. Zo ook bij mij. Poffert komt uit Groningen en het werd eerder veel gegeten in boeren gezinnen vooral in het noorden van de provincie Groningen. Poffert is een broodachtig gerecht. Het beslag doet veel denken aan pannenkoeken beslag, maar voor dit beslag is er minder melk nodig waardoor het een stuk dikker is. Over het algemeen wordt poffert als avondeten gegeten. Vroegen aten de mensen het voornamelijk in de winter omdat het een vrij vast gerecht is en daardoor goed vult. De poffert wordt traditioneel gezien gegeten met gesmolten (room)boter waar bruine suiker doorheen wordt gemengd. Later werd er ook stroop en suiker gebruikt om op de poffertstukjes te doen. In deze blog lees je meer over wat een poffert is en natuurlijk ook hoe je het maakt!

Poffertpan

Mijn moeder deed het beslag voor de poffert in een tulband en bakte het gaar in de oven. Maar mijn oma gebruikt een speciale poffertpan. Deze pan lijkt op een tulband maar het heeft een deksel. Met deze pan bak je de poffert niet in de oven maar au bain-marie. Dan gaat het beslag in de poffertpan, de deksel gaat er op en vervolgens gaat de poffertpan in een grote pan met waar ruim water in zit. Dit geheel gaat op het vuur en het water moet een flinke tijd koken tot de poffert gaar is. Volgens mijn oma duurt dit zo’n 60 tot 70 minuten. Maar goed, een gewone tulband en een oven werkt dus ook prima!

Groente verstoppen

Het officiële gerecht hoort zonder groente. Maar ja, het is toch wel fijn als de kinderen elke dag wat groente binnen krijgen. Ik kan het meestal niet laten om er wat groente in te verstoppen. Het smaakt er net zo lekker door en zo krijgen de kinderen nog even wat extra vitamine binnen. Dit keer heb ik een paar wortels geraspt en dat door het beslag gemengd. 

Wil je tips hoe je je kinderen wat meer groente kunt laten eten? Lees dan de blog hierover, klik hier!

Aan de slag

Nu weet je wat een poffert is. Als je handen jeuken om er zelf eentje te maken volgt hieronder het recept. Van te voren kun je alvast de mixer, een kom en een tulband klaar zetten. Wat voor tulband? Klik hier om te kijken wat voor eentje.

Ingrediënten:

Poffert beslag

 • 400 gram volkorenmeel of bloem
 • 400 ml melk
 • 2 eieren
 • 90 gram rozijnen
 • 12 gram bakpoeder 
 • Zout
 • Eventueel groente

Beleg

 • (room)boter
 • Donkerbruine basterdsuiker
 • Stroop
 • Poedersuiker

Bakken maar

 1. Vet de binnenkant van de tulband in en bestuif het met wat bloem.
 2. Leg de rozijnen in een bakje met warm water om ze laten wellen.
 3. Als je ook een paar wortels of andere groente door het beslag wil doen, maak dat dan klaar zodat het door het beslag kan. Wortels kun je raspen. Maar je kunt er bijvoorbeeld ook gekookte en gepureerde wortel, bloemkool of broccoli doorheen doen. 
 4. Doe de meel of de bloem in een kom en doe er de melk, de eieren, de bakpoeder en een snufje zout bij. Meng het geheel met de mixer. Als het beslag goed gemengd is kun je de gewelde rozijnen en eventueel de groente er bij doen. Mix het nog even door tot het goed gemengd is. Mix nog even wat langer door om een wat mooier en luchtiger geheel te krijgen.
 5. Schep met een lepel het beslag in de tulband en zorg dat het goed gelijk verdeeld is.
 6. Doe het rooster van de oven en zet de tulband er op. Doe dan de oven aan op 180 ℃.
 7. Zet de tulband in de oven en bak de poffert in ongeveer 60 tot 70 minuten gaar. Het is verstandig om na 50 minuten even te controleren of de poffert al gaar is en niet zwart aan het worden is. Als je wilt weten of de poffert gaar is kun je met een houten satéprikker in de poffert prikken. Als de satéprikker weer schoon uit de poffert komt dan is hij gaar. 

Koude oven

Misschien is het je opgevallen dat er niet in de beschrijving staat dat de oven voorverwarmd hoeft te worden. Mijn oma vond in een oud Gronings kookboek dat de poffert in een koude oven gezet moet worden. Mijn oma kon mij vertellen dat dat moet omdat de poffert anders niet goed rijst en daardoor niet goed gaar wordt aan de binnenkant. 

Smullen maar

Als de poffert gaar is dan kan die uit de vorm gehaald worden en afkoelen. Wil je de poffert op een traditioneel manier beleggen dan kun je (room)boter smelten in een pannetje of in de magnetron. Als de boter vloeibaar is meng je er donkere basterdsuiker door tot je een soort papje hebt. Snij een plakje van de poffert af en bestrijk het met het boter-en-suikerpapje. Je kunt ook poedersuiker en stroop op de poffert doen.

Dus: allemaal aan tafel en smullen maar! 

Lees ook: 10 lekkere recepten met maar 4 ingrediënten

Deze tekst kan affiliate links bevatten, dat betekend dat nietvolgensboekje eventueel commissie krijgt zonder dat jou dat iets extra’s kost.

Like en volg ons op

Auteur

info@nietvolgensboekje.nl
Mijn naam is Geke Douw. Ik ben getrouwd en moeder van drie kinderen. Twee prachtige en ondernemende jongens en een schattig maar minstens zo ondernemend meisje. Ik vind het ouderschap een super mooie leerschool, een school waar je nooit uitgeleerd raakt.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Goed gevulde tomatensoep

28 januari 2019

Samen een spiegeltje maken

29 januari 2019

Wordpress Social Share Plugin powered by Ultimatelysocial
error

Volg ons op: