Makkelijk ontbijtrecepten
Eten / Recepten

Makkelijke ontbijtrecepten voor jou en je kind

Bij ons is de ochtend vaak druk en vliegt de tijd voorbij. Lang en rustig tafelen is er helaas niet bij en meestal ren ik nog het hele huis door op zoek naar tassen, gymspullen, boeken van de schoolbieb, drinkbekers en meer vergeten spullen. Daarom kies ik voor een gemakkelijk, maar toch voedzaam ontbijt. Deze ontbijtjes kun je zelfs grotendeels de avond van tevoren klaarmaken, zodat je het in de ochtend alleen nog maar op tafel hoeft te zetten.

Dit zijn trouwens ontbijtrecepten zonder brood. Ik ben niet echt een broodeter en krijg in de ochtend brood niet goed weg. Vandaar dat wij het brood in de ochtend overslaan en kiezen voor iets anders.

Ontbijtshake met fruit

Nodig

– Een blender
– Schaaltjes

Ingrediënten

– Havermout
– Water
– Bananen
– Diepvriesaardbeien (of ander diepvriesfruit wat je lekker vindt, uiteraard kan vers fruit ook)
– Eventueel: kokosrasp, noten, kaneel, lijnzaad of sesamzaad

Bereiding

Doe een kopje havermout in de blender en voeg daarna een kop water toe. Snijd de banaan in stukjes en voeg die samen met het andere fruit toe. In principe kun je elk fruit nemen wat je lekker vindt. De banaan vind ik voor de structuur wel essentieel, je krijgt zo een romige en volle structuur. Als je veel appels gebruikt, krijg je een dunne, waterige structuur. Ook lekker, maar je moet ervan houden. Ik kies graag voor diepvriesfruit, omdat dit vers is ingevroren en je het gemakkelijk kunt pakken. Zet de blender aan en mix tot een gladde smoothie. Je kunt de smoothie de avond van tevoren maken en in de koelkast bewaren. Ik serveer de smoothie in schaaltjes om met een lepel te eten. We doen er vaak ook een schepje kokosrasp, snufje kaneel, wat lijnzaad en sesamzaad over (en voor mijzelf ook wat noten). Door de combinatie van havermout en fruit heb je een stevig ontbijt waar je lang verzadigd van bent. 

Ontbijtshake

Lees ook: 10 pannenkoeken variaties.

Overnight oats

Nodig

– Schaaltjes

Ingrediënten

– Havermout
– Water
– Kaneel
– Honing
– Banaan
– Fruit naar keuze

Bereiding

Dit recept kun je de avond van tevoren maken en heb je in een mum van tijd klaar.

Meng havermout met water totdat je een dikke pap krijgt. Roer de honing, geprakte banaan en kaneel erdoor en zet de schaaltjes in de koelkast. De volgende ochtend kun je je overnight oats meteen opeten. Je kunt er wat extra fruit doorheen roeren, zoals bessen of geraspte appel of een topping met kokosrasp en lijnzaad.

Makkelijke ontbijtrecepten

Warme havermoutpap met appel en kaneel

Nodig

– Een pan
– Schaaltjes

Ingrediënten

– Havermout
– Water
– Appel
– Rozijnen
– Kaneel

Bereiding

Dit is een van de ontbijtrecepten waar mijn zoon dol op is! En het is in een paar minuten klaar. Doe zoveel havermout in het pannetje als je nodig hebt en vul aan met water totdat de havermout net onder staat. Zet het pannetje op laag vuur en blijf roeren zodat de havermout niet aan de bodem plakt. Als het water aan de kook is, zet je het vuur uit en kun je ondertussen de appel raspen. Doe de havermout in een schaaltje en roer de geraspte appel, kaneel en rozijnen erdoor. Ik strooi er vaak nog wat lijnzaad overheen voor extra voedingsstoffen.

Havermout ontbijt

Granola met Griekse yoghurt en fruit

Nodig

– Schaaltjes

Ingrediënten

– Granola
– Griekse yoghurt
– Fruit

Bereiding

Granola kun je kant en klaar kopen, maar ook gemakkelijk zelf maken. Ik maak vaak een heleboel tegelijk, zodat ik het ´s ochtends alleen nog maar uit een pot hoef te halen. Je maakt granola door havermout, noten, zaden en pitten naar keuze, honing en kokosolie door elkaar te roeren en te bakken op een bakplaat. Meestal doe ik er voor de smaak nog wat specerijen bij, zoals kaneel, koekkruiden, cacao of kardemom.

Schep de Griekse yoghurt in schaaltjes en schep er granola overheen. Kies fruit uit wat je lekker vindt (ik doe meestal banaan of bessen) en leg dat er bovenop. De meeste van de hier beschreven ontbijtrecepten kun je de avond ervoor maken. Dat geldt niet voor dit ontbijt, omdat de granola dan zacht wordt in de yoghurt.

Granola ontbijt

Roerei met groenten

Nodig

– Koekenpan
– Bord

Ingrediënten

– Eieren
– Ui
– Courgette
– Paprika
– Tomaat
– Zout
– Zwarte peper
Kurkuma
– Eventueel wat kaas

Bereiding

Voor de liefhebbers van hartige ontbijtrecepten: een ontbijt kun je ook prima warm en hartig eten! Je kunt de avond van tevoren alle groenten al snijden en in een bakje in de koelkast bewaren. Doe de eieren in de koekenpan en laat ze stollen. Roer met een vork het net gestolde ei zachtjes los en blijf roeren. Voeg de groenten en eventueel de (geraspte) kaas toe. Roer totdat de groenten zacht en gaar zijn. Hiermee heb je gegarandeerd een goed gevuld ontbijt!

Hartig ontbijt

Lees ook: 10 lekkere recepten met maar 4 ingrediënten

Deze tekst kan affiliate links bevatten, dat betekend dat nietvolgensboekje eventueel commissie krijgt zonder dat jou dat iets extra’s kost.

Like en volg ons op

Author

Thirza - 32 jaar - getrouwd - moeder van 3 - Natuurmama - verwonderd over de natuur en de kracht van de schepping - orthomoleculair therapeut i.o - buitenleven - eenvoud - kamperen - duurzaamheid. Ook via mijn site natuurmama.nl deel ik ook ontdekkingen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Wordpress Social Share Plugin powered by Ultimatelysocial
error

Volg ons op: