Zakgeld
Opvoeden / Ouders / Persoonlijke verhalen

Zakgeld: hoe gaan andere ouders er mee om?

Zakgeld is een onderwerp waar ouders heel verschillend over denken. Logisch natuurlijk, want elke ouder is anders en elk kind is anders. Mijn oudste van 6 krijgt nog geen zakgeld, maar vriendjes krijgen wel. Wat ik van de ouders van de vriendjes hoor is dat hun kinderen van 6 er niet zo om geven. Dat ze eigenlijk niet echt een idee hebben wat geld precies inhoud en wat je er mee kan. Om deze reden hebben wij besloten om het zakgeld geven nog even uit te stellen. Maar inmiddels wil mijn oudste zoontje wel heel graag, dus we hebben gezegd dat hij vanaf de zomervakantie, als hij in groep 4 zit, zakgeld mag. Ik ben benieuwd hoe dat gaat.

Zakgeld geven volgens boekje

Volgens het Nibud (volgens boekje dus) is het goed om kinderen vanaf een vrij jonge leeftijd zakgeld te geven, omdat kinderen dan om leren gaan met geld. Ook geven ze een richtlijn over hoe vaak en hoeveel zakgeld je als ouders per kind kan geven. Zo adviseren een kind vanaf 5 jaar zakgeld te geven, en dan 50 cent per week. En dan kun je elk jaar meer geven. Met 8 jaar bijvoorbeeld adviseren ze 1-2 euro per week, en met 12 jaar 2,30 tot 3 euro. Vanaf de middelbare school adviseren ze om niet meer elke week zakgeld te geven maar elke maand.  Met 12 a 13 jaar adviseren ze 15-20 euro per maand en dat loopt op totdat ze 18 jaar zijn met 25-30 euro in de maand.

Lees ook: Moeders vertellen wat zij doen met uitgevallen melktandjes.

Hoe doen andere ouders dat?

Op zich is het advies van het Nibud natuurlijk wel een mooie leidraad. Maar het is natuurlijk goed om per situatie te bekijken wat handig is. Ik was heel benieuwd hoe andere ouders omgingen met zakgeld, dus ik heb het aan een aantal gevraagd. Dit waren hun antwoorden.

Marja

Onze oudste is 6,5. Hij krijgt sinds zijn zesde 50 cent zakgeld per week. Aan de ene kant geeft hij er weinig om (hij vraagt er niet zelf om), maar ik merk dat het begrip van geld en rekenen met geld een stuk verbetert is. Ons doel was om ze te leren omgaan met geld. Ze leren sparen en domme uitgaven doen. Daarom hebben we geen regels, bijvoorbeeld dat ze geen snoep zouden mogen kopen ofzo. Hij mag het overal aan uitgeven, als hij maar wel overlegt. We hebben het er dan wel over. Als hij 2 euro aan snoep wil uitgeven, betekent dat natuurlijk dat hij niet de pen kan kopen die hij zo mooi vind. Of dat het 4 weken langer duurt voordat hij de lego kan kopen die hij op het oog had.

Monique

Mijn oudste is nu bijna 7 en hij kreeg zakgeld vanaf dat hij 6 was. Hij krijgt elke week 1 euro. Het doet hem niet zo heel veel, hij doet het geld braaf in zijn spaarpot. Laatst wilde hij wel lego kopen voor zichzelf, dat was wel erg leuk! En toen hij nog wat geld over had kocht bij een knuffel beer voor zijn kleinere broer. Super lief natuurlijk!

Johanne

Zakgeld werkte hier niet echt. Mijn dochter is 8 mijn zoons zijn 4 en 2. Ze vinden het leuk om centjes te krijgen na een klusje. Het hele wekelijkse vaste bedrag gebeuren deed ze weinig. Dus hier verdienen ze nu geld met de autowassen, stofzuigen etc. Dan zijn ze er wel blij mee en gaat het de spaarpot in met veel gejubel.

Annemiek

Mijn oudste is 8 en krijgt nog geen zakgeld. Ze vind het wel leuk om centjes te krijgen met een verjaardag ofzo. Maar ze vraagt er nog niet om. Zodra ze er om gaat vragen gaan we beginnen met haar wekelijks zakgeld te geven. Het is gewoon leuk voor de kinderen om zelf iets van centjes te hebben. Nu krijgen ze soms ook wel iets uit de winkelkar of het wisselgeld in de winkel. Ze krijgen bij mij geen geld voor klusjes. Ik vind dat het normaal is dat ze af en toe iets in huis doen, daar hoort geen geld als beloning tegenover te staan vind ik.

Marloes

Onze kinderen krijgen geen zakgeld. De kinderen zijn 17, 14, 12, 9, 5 en 3 jaar oud. De oudste werkt in de horeca en de tweede heeft een krantenwijk. Ik vind zakgeld gewoon echt niet nodig, ze krijgen van ons wat ze nodig hebben.

Sylvia

Ik heb gewoon nooit kleingeld in huis, dus zakgeld krijgen ze eigenlijk nooit. De oudste, nu bijna 13 jaar, heeft vorig jaar een bankrekening gekregen met een pinpas. Daar storten we soms wat op zodat ze zelf kan shoppen.

Leoni

Wij hebben als regel dat ze zakgeld krijgen vanaf dat ze in groep 3 zitten. Dan beginnen we met een klein bedrag wat in de spaarpot mag en later wordt dat meer. Als ze nog jong zijn malen ze er niet echt om, maar later vinden ze het wel heel leuk.

Lees ook: vragen over school

Deze tekst kan affiliate links bevatten, dat betekend dat nietvolgensboekje eventueel commissie krijgt zonder dat jou dat iets extra’s kost.

Like en volg ons op

Author

Mijn naam is Geke Douw. Ik ben getrouwd en moeder van drie kinderen. Twee prachtige en ondernemende jongens en een schattig maar minstens zo ondernemend meisje. Ik vind het ouderschap een super mooie leerschool, een school waar je nooit uitgeleerd raakt.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Wordpress Social Share Plugin powered by Ultimatelysocial
error

Volg ons op: