Denkertje met een vol hoofd
Activiteiten / Kinderen / Kleuter / Opvoeden / Schoolkind

Spelletje voor een denkertje met een te vol hoofd

Hoofdenkind, dat woord hoorde ik laatst iemand zeggen. Ze bedoelde er kinderen mee die veel nadenken. Kinderen die alles zien en horen, veel nadenken en piekeren en daardoor soms overprikkeld raken. Dit soort kinderen, vertelde ze, kunnen hun lijf vaak ook niet goed voelen. Dat kan problemen geven zoals vaak vallen of problemen met zindelijkheid. Deze kinderen vinden het zelf ook niet leuk dat ze zo veel denken, maar het gebeurt nou eenmaal. Hun hoofd zit vol met gedachten en ze kunnen het niet stoppen. Als ouders is het ook niet altijd makkelijk om met een hoofdenkind, of een denkertje om te gaan. Soms kun je ze helpen om even uit hun hoofd te gaan met een speciaal spelletje.

Lees ook: Eieren versieren!

Een denkertje met een te vol hoofd

Sommige kinderen denken heel veel na. Ze zien van alles en horen van alles. Ze trekken conclusies waar het kan, en vragen de dingen die ze niet begrijpen. De hoofdjes van deze kinderen kan soms helemaal vol raken. De gevolgen hiervan zijn voor de kinderen, en uiteindelijk ook voor ouders, leerkrachten of oppassers niet altijd fijn. De gevolgen kunnen zijn per kind natuurlijk heel verschillend.

Herken je een aantal van deze kenmerken? Dan kan het zijn dat je met een denkertje te maken hebt met een te vol hoofd. Het kind:

  • kan niet meer goed nadenken en opletten;
  • klaagt over de drukte om hem heen;
  • is moe en wil alleen maar hangen;
  • of is juist onrustig, wiebelt veel of kan niet in slaap komen;
  • is snel boos, gefrustreerd of huilerig.
  • denkt heel negatief over zijn eigen kunnen: ‘ik kan dit toch niet’;
  • voelt zijn lijf niet goed;
  • of klaagt over hoofdpijn.

Oorzaken van een te vol hoofd

Er zijn verschillende redenen waarom een kind een te vol hoofd kan hebben. Sommige zijn van tijdelijke aard, denk bijvoorbeeld aan stress. Misschien is er in zijn omgeving wel iets naar gebeurd dat verwerkt moet worden.

Maar vaak zit het ook in het kind zelf. Denk dat bijvoorbeeld aan de een kind dat overgevoelig is of bang om dingen los te laten. Soms zijn kinderen heel creatief. Het ziet overal ideeën maar kan de hoofd- en bijzaken niet onderscheiden.

Een andere oorzaak kan zijn dat hij een andere manier heeft van informatie verwerken. Denk dan bijvoorbeeld aan kinderen met autisme.

Mijn eigen denkertje

Ik weet niet of je iets herkend van je eigen kindje? Zelf ben ik iemand die veel nadenkt en daar soms ook helemaal vol van kan zijn en één van mijn zoontjes is wat dat betreft net zo. Ik kan me soms echt verbazen over de vragen waar hij soms ineens mee komt en de dingen die hij nog weet. Als hij lekker in zijn vel zit laat hij zien wat hij in zijn mars heeft. Maar hoe het met hem gaat dat gaat behoorlijk op en neer. Als hij een tijd lang minder lekker in zijn vel zit en zijn hoofd zit vol dan is hij snel boos, veel moe maar wel onrustig. Het lukt hem dan ook niet om dingen te leren. Je kunt ook aan zijn lijfje zien en merken als zijn hoofdje te vol is. Als ik hem dan zie worstelen dan raakt me dat echt. Hij kan dan met opmerkingen thuiskomen als: ‘mama, er is te veel geluid in de klas, dan kan ik niet werken’. Dan vind ik het zo sneu dat hij rust wil, maar het niet krijgt.

Denken is positief

Dat een kind veel nadenkt hoeft niet perse negatief te zijn. Kinderen die veel nadenken zijn niet zelden erg slim of erg creatief. Er kunnen natuurlijk verschillende redenen zijn waarom je kindje een denkertje is. Heb je bijvoorbeeld een gevoelig kind dan zul je waarschijnlijk ook zien dat hij heel mooi in dingen op kan gaan en ergens volop van kan genieten. En hij heeft een rijke binnenwereld waar hijzelf en ook jij als ouder van kan genieten.

Wat de reden ook is waarom je kind zo veel nadenkt en soms overvol raakt, je kunt op zoek gaan naar de mooie kanten van deze eigenschap. Zo zul je merken dat je ook beter contact kunt maken met je kind.

Uit zijn hoofd, in zijn lijf

Heel veel dingen kun je helaas niet wegnemen van je eigen denkertje. De wereld zit nou eenmaal zo in elkaar en daar moet hij het mee doen. Een denkertje zijn is in principe niet een slechte eigenschap. Maar voor de kinderen zelf is het niet fijn als hun hoofd te vol zit. Als ouders kun je natuurlijk gaan praten met kind. Vragen wat hij denkt en wat hij voelt. Dat kan erg goed helpen. Ook wil het nog wel eens helpen door even lekker met hem te gaan knutselen of met hem naar buiten te gaan. Beweging kan heel goed zijn.

Wat je ook zou kunnen proberen is om hem te laten ontspannen om zijn hoofd leeg te maken. Hoe doe je dat? Dat kun je doen hem te helpen om zijn aandacht naar zijn eigen lijf te laten gaan. Dit werkt als een soort ontspanningsoefening. De spelletjes die hier onder beschreven zijn kun je doen als je merkt dat het hoofd van je denkertje te vol zit. Let bij deze spelletje wel altijd goed op je kindje, of hij het fijn vindt of juist niet.

Stip of streep

Bij het spelletje stip of streep mag je kindje zijn bovenlijfje bloot maken en hij mag op een kruk of achterstevoren op een stoel gaan zitten. Zelf ga je achter hem zitten en je tekent op zijn rug een stip of een streep. Als je klaar bent vraag je aan je kindje of het een stip of een streep was. Je kunt de stippen en de strepen heel gevarieerd op de rug van je kindje tekenen. Dit kun je doen door bijvoorbeeld heel zachtjes met je vinger doen, of wat harde met je hele hand of je vuist. Je kunt de stippen op verschillende plekken op zijn rugje tekenen, en de strepen kunnen verschillende kanten uit gaan. Je kunt korte streepjes, of lange streepje. Harde stipjes of zachter stipjes. De mogelijkheden zijn eindeloos.

Bak met stenen

Voorbereiding

Dit spelletje moet je zelf even voorbereiden. Je gaat buiten op zoek naar verschillende steentje. Grote en kleine, maar ook met scherpe randjes (niet te scherp) of juist met een glad oppervlak. Naast de steentjes kun je ook een paar knikkers gebruiken. Je laat de steentjes niet aan je kindje zien.

Vervolgens pak je een bak met lauwwarm water en laat je je kindje zijn sokken uittrekken. Vervolgens mag je kindje mag met zijn voeten in het water en het is de bedoeling dat hij niks ziet. Dit kun je doen door hem een blinddoek te geven of naar het plafond te laten kijken.

Uitvoering

Vervolgens leg je één voor één de verschillende steentje in het water en je kindje mag met zijn voeten de steentje gaan voelen. Als hij goed gevoeld heeft mag hij jou vertellen wat hij gevoeld heeft. Dus of ze groot zijn of klein, of met scherpe randjes of juist niet. Als hij alles heeft gevoeld mag hij ook naar de steentje kijken.

Variatie

Je kunt het spelletje nog wat moeilijker maken door hem de steentje in volgorde van grootte te laten leggen. Hij mag dan de steentje niet zien natuurlijk, maar hij moet jou vertellen welk steentje groter of kleiner is zodat hij door communicatie met jou een rijtje maakt van groot naar klein.

Knuffeltjes spiegelspel

Voorbereiding

Met dit spelletje pakken jij en je kindje een knuffel die een grootte heeft dat lekker in de hand ligt. Vervolgens gaan jij en je kindje tegenover elkaar zitten en leg je aan je kindje uit dat hij jou moet na apen.

Uitvoering

Met jouw knuffel raak je je kindje aan op verschillende plekken van zijn lijfje, en hij moet hetzelfde doen bij jou met zijn knuffel. Heb je een kindje dat het fijn vind om de controle zelf in handen te hebben dan kan je hem ook laten beginnen, want dan weet je wat hij wel of niet fijn vind. Let goed op je kindje terwijl je dit doet. Je begint bij een makkelijk deel, bijvoorbeeld een knie, en dan kijk je hoe hij reageert. Dan kun je verder gaan naar bijvoorbeeld een arm of een schouder. Met het gezicht moet je ook even goed opletten. Sommige kinderen vinden dat prima, maar veel kinderen vinden dat echt niet fijn. Als je kindje jou nadoet en hij raakt jou niet precies op dezelfde plek aan als waar jij hem aanraakt is dat niet erg. Er is geen goed of fout. Maak de aanraking zacht en duidelijk, zodat je kind merkt dat je alle aandacht voor hem hebt. (Waarschijnlijk overbodig om te zeggen, maar je raakt je kindje niet aan in het luier/onderbroek gebied.)

Dierenmars

Bij dit spelletje hebben zowel jij als je kind een beetje fantasie nodig. Zit je qua fantasie een beetje op één lijn met je kind dan is dit een heel leuk spelletje.

Als eerste laat je je kind op de bank of op bed liggen. Hij mag op zijn buik liggen met zijn rug bloot. Vervolgens maak jij een mooi verhaal over een dierenmars. Er zijn allemaal dieren die ergens naar toe gaan. Neem je kindje mee in het verhaal. Heeft je kindje aanvullingen op het verhaal, dan is dat alleen maar leuk. Neem voor jezelf een aantal dieren in gedachten die je wilt betrekken in het verhaal. Het is handig om dieren te nemen die op een verschillende manier lopen. Zoals een olifant, een muisje, een kangoeroe en een paard. Zodra je de dieren in de verhaal noemt ga je met je vingers over de rug van je kindje op de manier zoals het dier zou lopen of rennen. Probeer hierbij je kindje niet te kietelen, want dat leid af.

Je zult merken dat het zowel voor je kindje als voor jezelf erg leuke en ontspannende spelletjes zijn. Het kan echt helpen om je denkertje met een te vol hoofd even tot rust te laten komen.

Wat doe jij om je denkertje even te laten ontspannen?

Like en volg ons op

Author

Mijn naam is Geke Douw. Ik ben getrouwd en moeder van drie kinderen. Twee prachtige en ondernemende jongens en een schattig maar minstens zo ondernemend meisje. Ik vind het ouderschap een super mooie leerschool, een school waar je nooit uitgeleerd raakt.

Comments

15 februari 2019 at 14:37

goed lezenswaardig blog! En eerlijk gezegd heel herkenbaar, herken er veel in van mezelf van vroeger15 februari 2019 at 20:48

Ons kindje is ook een denkertje, al is ze nog heel jong. Deze tips neem ik zeker mee in mijn werk!16 februari 2019 at 07:05

Dit als een effectieve methode om even ‘uit je hoofd’ te komen. Het werkt vast ook voor volwassenen : )16 februari 2019 at 09:54

Ik denk dat dit zeker een goede methode voor kinderen kan zijn, misschien zelfs ook wel voor volwassenen. Zelf ga ik dan altijd een stuk lopen om mijn hoofd weer leeg te krijgen, dat werkt voor mij het beste.17 februari 2019 at 16:07

Zeker ook bruikbaar voor volwassenen lijkt me! Hanige tips )Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Wordpress Social Share Plugin powered by Ultimatelysocial
error

Volg ons op: