Activiteiten / Creatief

De leukste winter buitenactiviteiten

Het is winter, de grootste gedeelte van de tijd zitten we binnen. Dus ook de kinderen. Natuurlijk kan het heerlijk zijn om soms lekker binnen te gaan knutselen. Maar daar heb niet altijd tijd en zin in. En dan is de kans is groot dat er ook momenten bij zitten dat ze zich vervelen of ruzie gaan maken. Eigenlijk moeten kinderen elke dag naar buiten. Maar het is koud en donker buiten en met een beetje pech gaat het ook nog regenen. Het nodigt dus niet echt uit om naar buiten te gaan. Toch is iedereen het er wel mee eens dat het belangrijk is voor kinderen om buiten te spelen.

Kinderen die buiten spelen zijn gezonder

Kinderen die veel buiten spelen zijn gezonder, hebben een beter conditie en minder vaak overgewicht. Ook is het goed voor hun sociale ontwikkeling. Door buiten te spelen leren ze plannen bedenken en samen te werken. Daarbij is er de laatste tijd in het nieuws dat kinderen naar buiten moeten voor hun ogen. De laatste jaren komen er steeds meer kinderen bij die bijziend zijn. Dit komt omdat kinderen vaak te veel naar een scherm kijken, daardoor gaan hun ogen achteruit. Om te voorkomen dat kinderen bijziend worden moeten ze vaak naar buiten omdat ze buiten in de verte moeten kijken. Maar goed, wat moet je buiten dan doen als het weer niet uitnodigt om naar buiten te gaan? Hieronder een aantal ideeën van dingen die je buiten kunt doen in deze tijd van het jaar.

winter activiteiten kinderen

Mikado maken

Mikado is een bekend spelletje. Het zijn een aantal stokjes die je op de grond moet laten vallen zodat ze over elkaar heen liggen. Om de beurt moet je dan een stokje proberen te pakken zonder dat de andere stokjes bewegen. Als een ander stokje toch beweegt is de gene af en mag de volgende het proberen. Als het gelukt is om het een stokje te pakken zonder dat de andere stokjes hebben bewogen dan mag je het stokje houden. De stokjes hebben verschillende punten, dit kun je zien aan de bandjes in verschillenden kleuren die op de stokjes zijn geschilderd. Als alle stokjes op zijn, kan iedereen de punten van zijn eigen stokjes bij elkaar op tellen en wie de meeste punten heeft die heeft gewonnen.

Je kunt mikado kopen en het binnen spelen. Maar nog leuker is om zelf een mikadospel te maken. Ga met je kinderen naar het park of het bos en zoek minimaal 20 stokjes van ongeveer dezelfde lengte en dikte. Een beetje verschil is niet erg, en als een stokje echt te lang is dan kun je het natuurlijk even bijknippen met een snoeischaar. Als alle stokjes verzameld zijn kun je de ergste oneffenheden met een snoeischaar wegknippen. Als ze er dan allemaal ongeveer hetzelfde uit zien neem je een aantal verschillende kleuren touw en spreek je af welke kleur hoeveel punten is. Geef elk takje één of meerdere touwtjes zodat het stokje die waarde krijgt. Als je geen touwtjes hebt kun je natuurlijk ook gekleurd plakband, viltstift of verf gebruiken om de punten aan de stokjes te geven. Als alles klaar is kun je gaan spelen.

winter activiteiten kinderen

Pootafdrukken jacht

Kinderen vinden het heel leuk om dingen te leren uit de natuur en er naar op zoek te gaan. Van te voren kun je met je kinderen op internet zoeken naar hoe verschillende pootafdrukken er uit zien. Bijvoorbeeld van een eend, een vogel, een hond of een kat. Neem een papier, teken de pootafdrukken erop en zet er bij van welk dier het is.

Vervolgens ga je met het papier naar buiten om op zoek te gaan naar de afdrukken. Als je een afdruk gevonden hebt dan schrijf je dat op het papier. Als je afdrukken vind die je van te voren nog niet had opgezocht kun je er een foto van maken en dan achteraf met je kinderen op internet zoeken van wat voor dier de afdruk was. Je zult zien dat je kinderen hier ontzettend enthousiast van worden.

Dit spelletje is natuurlijk extra leuk als het gesneeuwd heeft. De pootafdrukken zijn dan veel mooier en duidelijker.

Tikkertje of voetballen

Dit zijn spelletjes die kinderen zelf ook vaak samen spelen. Maar ze vinden het vaak super als jij ook mee doet. Misschien moet je even een drempel over, maar je zult merken dat het super leuk is om samen met je kinderen plezier te maken. Gezond voor je kinderen en gezond voor jou!

Foto’s maken

Is het tijd om weer even wat mooie foto’s van je kinderen te hebben? Ga dan naar buiten. De foto’s die buiten zijn gemaakt zijn over het algemeen veel mooier dan de foto’s die binnen zijn gemaakt. Bovendien kun je buiten veel spontanere foto’s maken dan binnen.

Dus ga lekker met de kinderen naar buiten, naar het bos, naar het strand of naar een weiland en ga lekker je kinderen fotograferen. Maak eerst met je kinderen een hoop bladeren en laat ze daar vervolgens in liggen voor de foto. Of laat ze om het hoekje van een boom kijken. Je kunt ook foto’s maken als ze over een boomstam heen lopen, of met hun fietsje keihard door een plas heen fietsen. Er zijn mogelijkheden zat. Laat je kinderen ook zelf bedenken hoe ze een foto willen. Soms komen daar de meeste leuke foto’s van. Je kinderen hebben zijn er weer lekker uit geweest, en jij hebt mooie foto’s voor in het plakboek.

Je kunt ook je kinderen de foto’s laten maken. Geef je kinderen je telefoon in handen, onder toezicht natuurlijk en met een aantal afspraken. Laat ze foto’s maken van een boom, een blaadje, een stoeptegel, of van jou. Plezier gegarandeerd.

Bladeren stempelen

Wat kinderen ook heel leuk vinden is bladeren zoeken. Het liefst zo veel mogelijk verschillenden bladeren. Als je buiten bladeren gaat zoeken kan het handig zijn om even een plastic zak mee te nemen om de bladeren in te doen.

Als je voldoende bladeren hebt verzameld kun je samen met je kinderen lekker gaan stempelen met de bladeren die ze gevonden hebben. Dat doe je door verf op de bladeren te doen en dat vervolgens op een papier te laten stempelen. Zo kunnen ze de mooiste creaties maken en hebben ze bovendien een erg leuke middag.

Allereerst pak je drie takken en die leg je in een driehoek. De uiteinden van de takken moeten iets over elkaar heen liggen. Bind nu op de drie hoeken de uiteinden van de takken stevig aan elkaar met het touw. Als het goed is het heb je nu een mooie gelijkmatige driehoek. Maak van de andere drie takken eenzelfde driehoek.

Leg vervolgens de eerste driehoek neer met een punt naar boven wijzend. De tweede driehoek leg je op het eerste driehoek met de punt naar beneden wijzend. Bind nu de twee driehoeken aan elkaar op de plekken waar ze elkaar raken. Als je dat gedaan hebt dan heb je als het goed is een mooie ster.

De sterk kun je vervolgens nog versieren. Ik heb het zelf vrij eenvoudig gehouden door er alleen aan een kerstbal in te hangen, maar je kunt de ster natuurlijk zo mooi maken als je wilt.

Maak samen met je kinderen een plan hoe je hem verder gaat versieren. Als je lijmpistool hebt kun je er dingen op plakken. Heb je dat niet dan kan je er dingen aan hangen met touw of ijzerdraad.

Fietsen is leuk

Ook fietsen is heel goed voor kinderen. Ga lekker een middag met je kinderen op de fiets. En dan het liefste dan de kinderen op hun eigen fietsje gaan als ze kunnen fietsen. Dat kan betekenen dat je zelf heel langzaam moet fietsen, maar dat geeft niet, je hebt geen haast.

Tijdens het fietsen kun je leuke spelletjes doen. Tel bijvoorbeeld samen hoeveel rode auto’s jullie tegenkomen onderweg. Of ga op zoek naar zoveel mogelijk verschillende dieren, zoals honden of ganzen, maar ook insecten tellen mee.

Ijsbellen blazen

Als het vriest buiten kun je proberen ijsbellen te blazen. Dit heb je daarvoor nodig:

  • 200 ml water
  • 200 ml afwasmiddel
  • 35 ml suikersiroop
    Suikersiroop maak je door 100 gram suiker op te lossen in 2 eetlepels water.
  • Een bellenblaas

Meng het water, de afwasmiddel en de siroop door elkaar. Giet het mengsel in de bellenblaas.

Als dat klaar is kun je bellen gaan blazen. Als het goed is bevriezen de bellen als je ze geblazen hebt. Zo ontstaan er prachtige ijsbellen. Wil je graag gekleurde bellen, dan kun je een drupje limonadesiroop door het bellenblaasmengsel doen.

Nog even een extra tip: zoek voor het blazen van de bellen een windstil plekje en blaas de bellen zo hoog mogelijk in de lucht. Dan is de kans het grootste dat de bellen goed bevriezen.

Like en volg ons op

Author

Mijn naam is Geke Douw. Ik ben getrouwd en moeder van drie kinderen. Twee prachtige en ondernemende jongens en een schattig maar minstens zo ondernemend meisje. Ik vind het ouderschap een super mooie leerschool, een school waar je nooit uitgeleerd raakt.

Comments

9 februari 2019 at 13:16

Wat een leuk idee! Ik ga het onthouden voor als het camping seizoen weer begint! Leuk om met de 6 kids te doen.!Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Wordpress Social Share Plugin powered by Ultimatelysocial
error

Volg ons op: